Venirea Svabilor in Banat

          Povestea, pe care o poart in suflet banatenii incepe acum trei sute de ani. La 18 octombrie 1716, printul Eugeniu de Savoia, invingator la Zenta si Petrovaradin, intra triumfal in Cetatea Timisoarei pe care Mehmed Pasa si ai sai tocmai o parasisera, dupa un cumplit asediu. 

       Dupa cum a consemnat Francesco Griselini, la venirea Habsburgilor, Banatul era o intindere impădurita si mlastinoasa, iar locuitorii, nu prea numerosi, traiau in conditii vitrege la sfarsitul sec. XVII...

      Alungarea turcilor si instapanirea imperialilor au avut un efect civilizator decisiv, desi rigurozitatea si brutalitarea guvernarii, au generat, initial, un curent de nostalgie dupa jugul de lemn turcesc.  

       Habsburgii, imparati ai Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, iar din 1806 ai Imperiului Austriac si-au guvernat supusii in spiritul catolicismului si al unei legislatii clare dar aspre - dura lex sed lex.

       In conditiile in care, in Banat, traditiile nationale se manifestau fara niciun fel de opreliste si existau scoli cu predare in limbile etniilor din zona, a fost posibila dezvoltarea unui model de civilizatie europeana moderna, cu dese fenomene de aculturatie.  

     Majoritatea reformelor absolutismului luminat s-au materializat in timpul imparatesei Maria Tereza si pe toata durata domniei fiului sau Iosif. In aceasta perioada s-au desfasurat ample lucrari de indiguire, asanare si canalizare care pe langa extinderea suprafeţei agricole au avut ca rezultat si diminuarea drastica a incidentei malariei. In paralel se construiesc caille de comunicatie, orasele si marile fortificatii, iar Banatul montan cu capitala regionala administrativa la Lugoj cunoaste o dezvoltare a industriilor. La inceputul secolului XX, caile ferate, spre exemplu, insumau 1875 km.

.....sursa corbialbi.ro

Creați un site gratuit!