PREFECTURA LUGOJ

     Palatul Prefecturii din Lugoj (situat pe fosta strada KOMITATSGASSE), a fost edificat intre anii 1843-1859 in actualul ansamblu urban P-ta I.C. Dragan (ansanblu monunent istoric) si a functionat ca sediu administrativ al Comitatului Caras (1860-1880) , Comitatului Caras-Severin (1881-1919), Judetului Caras-Severin 1919-1926, precum si a Judetului Severin (1926-1950). Este o cladire masiva ca suprafata, fiind una dintre cele mai mari constructii de tip administrativ din Lugoj. Fatada este impunatoare, cu aspecte ale arhitecturii neoclasice. Ferestrele de la etajul I și II din partile laterale sunt separate de coloane ionice inserate in zidurile cladirii. In centru, in registrul de sus al cladirii, se pot vedea patru ferestre mari de nuanta gotica, cu mici ornamente semicirculare. Frontul corpului central este simplu, avand in partea superioara decoratii echilibrate ce dau cladirii distinctie si frumusete. S-au pastrat intacte scarile interioare si planseul, ce au fost executate din trunchiuri masive de stejar (cel putin asa era informartia in urma cu 3-4 ani). Are surprafata uriasa de peste 8500 mp ....demisol-parter-2 etaje-pod mansardarbil.

     Dupa zeci de ani in care a fost o ruina in plin centru orasului, este vanduta in mod iresponsabil in 2006 mediului privat, cand putea fii inchiriata mediului privat sau aici sa functioneze o scoala dupa o restaurare....Este cea mai grava instrainare din punct de vedere moral a Patrimoniului Lugojului dupa 1990 ....Lugojul a avut intre 1859-1947 o dezvoltare pe toate planurile: social , economic, demografic, cultural datorita acestei cladiri....adica intr-o perioada in care Lugojulul a fost resedinta de district, comitat, judet . Odata cu pierderea rolului acestei cladiri de sediu administrativ central (prefectura) a judetului , pentru care a fost construita coincide si decaderea orasului pe toate planurile....Centrul numai este la Lugoj....In prezent orasul functioneaza dupa o organizare facuta de '' epoca de aur'' din 1968 care a luat pe nedrept din importanta adminstrativa a Lugojului, anuland rolul regional al Lugojului dobandit din sec. XIV .    Anul 1369 este prima atestare a Lugojului ca Centru Administrativ (localitatea Lugoj fiind atestata documentar in 1334 ) , mai exact din anul 1369 era sediul unui important District Romanesc cu 15-20 de localitati (sate ,targuri , cetati cum ar fi cetatea Jdioara...) si avea privilegii date de regi cu origini occidentale pentru lupta impotriva turcilor. Dupa 30 de ani de democratie inca functionam dupa adminstrarea zonala ''gandita" de comunisti in anul 1968, care nu da nici o sansa de dezvoltare accelerata Lugojului.

......Aceasta cladire face parte din istoria Lugojului si ar trebui cu prima ocazie sa revina in patrimoniul public al orasului ...acolo unde ii este locul ...este o cladire simbol al Lugojului.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți