PALATUL BEJAN

     Palatul Bejan al familiei nobiliare A­tha­na­sievici - Bejan a fost construit intre 1900-1901 pe actuala Str. Unirii, pe baza proiectului arhitectului Karl Hart intr-un stil eclectic si de baroc tarziu, cu elemente ale arhitecturii art nouveau, fiind una dintre constructiile reprezentative ale Lugojului .

       Notarul regal Mihail Bejan dupa casatoria cu nobilia Livia Athanasievici, a cumparat terenuri cladiri din vecinatatea casei Athanasievici, situata in actuata P-ta I. C. Dragan si a ridicat in perioada 1901-1902 imobilul ( pe baza unui impumut bancar ) din actuala strada Unirii cunoscut sub denumirea de Palatul Bejan.

         Constructia a fost realizata conform proiectului arhitectului timisorean Karol Hart intr-un stil eclectic si de baroc tarziu, cu elemente ale arhitecturii art nouveau la parter, fiind una dintre constructiile reprezentative ale Lugojului . Palatul Bejan este o constructie de tip parter cu etaj si subsol partial. Parterul este destinat spatiilor comerciale si etajul are destinatia de locuinta. Constructia are o forma neregulata , latura mai lunga este situata la sud, pe str. Unirii, cea mijlocie la vest, pe strada Corneliu Coposu, iar cea mai scurta in Piata I.C. Dragan. Parterul are o inaltime de 6 metri (intre pardoseala finita a parterului si cea a etajului), respectiv cca. 5,60m liber si etajul are inaltimea libera de cca. 4,00m. Structura de rezistenta a constructiei este cu zidarie portanta de caramida atat la inchideri cat si la compartimentarile interioare, planseu cu grinzi metalice tip "I" si bolti de caramida (intre grinzile metalice) peste subsol si parter iar la etaj planseu este din lemn. Acoperisul de mari dimensiuni si inaltime considerabila este de tip sarpanta din lemn cu invelitoarea din tigla profilata montata pe sipci orizontale in doua pante , cu forme de trunchiuri de piramida, suprainaltate.Acoperisul este prevazut din loc in loc cu goluri de ferestre circulare sau cu arc circular in frontoanele din axe. Pe coltul constructiei dinspre podul de fier , la etaj se formeaza un balcon cu doua colonete cu capitele corintice si balustrada cu balustri, incadrata de doua amfore simbolizand belsugul. La partea superioara balconul prezinta un fronton cu monograma Liviei Bejan tinut de doi amorasi. Balconul este acoperit cu o cupola poliedrica cu invelitoare din tabla de zinc tip solz. Balcoane se gasesc si in axele celor doua fatade mari, respectv cea adiacenta strazii Unirii si cea adiacenta strazii Corneliu Coposu. Intre ferestre de la etaj si deasupra lor finisajul este realizat din caramida aparenta din klincher. Palatul Bejan este alipit de vechea casa Athanasievici si formeaza un ansamblu de forma unui trapez neregulat, care se dezvolta pe trei strazi (Corneliu Coposu la vest, Unirii la sud si Piata C. Dragan la est, in jurul unei curti interioare, cu acces din actuala Piata Dragan. ( arh. Bejan Mihai din Bucuresti).

    Editare foto dupa o copie a unui negativ din 1910

   In 1902 se infiinteaza "DelMagyarorszagi bank" (Banca sud-ungara) care a functionat in palatul Bejan, banca preluata ulterior de catre Banca "Carasana".De asemenea la parter era cafeneaua Grand Caffe Corso una dintre cele mai selecte localuri din Lugoj in perioada ante si interbelica. La parterul cladirii Bejan , unde este actualul magazin Femina , la inceput de secol era magazinul din Lugoj al celebrei fabrici de pantofi "TURUL" in perioada austro-ungara.

    Conform descrierii din Planul Urbanistic General al Municipiului Lugoj din 1997 : "..... cladirea este masiva, prin accente locale, decoratiuni imbelsugate si proportii rafinate, se incadreaza in mod placut in urbanistica strazilor.Decoratiunile amintesc de un baroc tarziu, cu curbe si contracurbe si chiar de art nouveau la parter." . ....Toate elementele de art nouveau de la parter au fost inlaturate in timpul comunismului. 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți