MIHAIL BEJAN
MIHAIL BEJAN
Lugoj
Mihai Bejan (5 noiembrie 1838-31 martie 1908) s-a nascut la 5 noimebrie 1838 in localitatea Guberdiu (fosta Tenkegorbed) din fostul comitatul Bihor . Studiile gimnaziale le face in Oradea dupa care se inscrie la Facultatea de Drept a Universitatii din Pesta . In perioada studentiei de la Pesta se inscrie in societatea studentiilor romani infiintanta la 1862 si este unul dintre membrii fondatori pe langa poetul roman Iosif Vulcan a revistei de fictiune Aurora Romana aparuta intre anii 1863-1865. Unul dintre primele texte literare publicate de Mihail Bejan in revista studenteasca Aurora Romana , a fost Ruga o sarbatoare locala care a luat nastere la Lugoj de 15 august de ziua sfantului patron al bisericii ortodoxe , sustinuta de fostul primar al Lugojului, Constantin Udrea si protopopul bisericii ortodoxe din Lugoj , Ioan Marcu. O alta lucrare literala timpurie a lui Mihai Bejan publicata in revista Aurora Romana a fost nuvela Bal Mascat care expune povestea unei iubiri romantice . (Portretul profesional al lui Mihail Bejan, notar din Lugoj, de istoricul si notarul dr. Gabor Rokolya )
Dupa absolvirea studiilor isi incepe cariera profesionala la Arad in calitate de grefier adjunct al tribunalului si apoi devine asesor ( atributii de judecator) de instanta . In aceasta perioada va publica primul articol de natura juridica in Jogtudomanyi , legat de dreptul civil si cel penal si anume dovada procesuala dovedita cu martor. Tot in aceasta perioada cat a fost la Arad participa activ la activitatiile filialei aradene a asociatiei culturale Astra, a colaborat la revista bilunara Speranta aparuta in perioada 1869-1872 si la revista de satira Gura Satului intemeiata de Iosif Vulcan. (Portretul profesional al lui Mihail Bejan, notar din Lugoj, de istoricul si notarul dr. Gabor Rokolya )
In 1872 devine judecator adjunct al Tribunalului Regal din Pesta si tot in acelasi an participa din partea partidului de guvernamant in cadrul districtului Faget la alegerile din 16-22 iunie si devine deputat in parlamentul ungar de la Pesta. (publicatia Kecskemeti Lapok) A fost deputat pana in anul 1875 si a fost un membru activ in cadrul Comisiei Juridice din parlament , astfel presa vremii il mentioneaza in aceasta perioada pe Mihail Bejan cu amendamente aduse la elaborarea proiectului Codului de Procedura Penala si cadrul in procesului legislativ de modificare a Codului de Procedura Civila. (publicatia Tiszti Cimtar)
in anul 1874 in calitate de membru al Comisiei juridice din parlamanetulul ungar aduce un amendament privind proiectul legii referitoare la notarii regali prin care mentiona ca in cadrul districtului din comitatului respectiv pe langa limba oficila sa fie folosita si limba nationalitatii majoritare de notarii publici Legea notarilor cu nr. XXXV din regatul ungar avea sa fie adoptata in acelasi an 1874..... (publicatia Politikai Ujdonsagok din 1874).
In 1875 ministrul justitiei din regatul ungar in baza legii notarilor din 1874 il numeste pe Mihail Bejan in functia de
notar public regal in resedinta Lugoj a comitatului Caras-Severin . Conform publicatiei guvernamentale Tiszti Cimtar
reiese ca Mihail Bejan a fost ales periodic si in calitate de membru al
Camerei Notarilor din Timisoara , acesta fiind forul superior al
notarilor regali din Banat. In 1875 notarul public regal Mihail Bejan
avea in jurisdictie din punct de vedere notarial intreg districtul Lugoj si districtele Bocsa , Faget pana la aparitia si in aceste districte de oficii notariale regale. Aria de acoperie din punct de vedere al jurisdictei notariale a lui Mihail Bejan era la inceput una regionala astfel numai districtul Lugoj , pe langa orasul Lugoj , acoperea localitati care se aflau la
sud de oras,
ajungand pana aproape de Caransebes, la Jupa si Rugi, de asemenea aici se
includeau satele de pe cursul superior al Poganisului, pana la Zorlentu
Mare, Remetea Poganici si spre vest zona Boldurului pana la limita cu comitatul Timis .
La Lugoj numarul de documente, succesiuni, certificari, adeveriri,
legalizari era mare si se plasa peste numarul mediu din regatul ungar
aflat in cadrul imperiului austro-ungar. Notarul Mihail Bejan vorbea cel
putin patru limbi : limba oficiala de atunci maghiara , germana, romana
si latina. Mihail Bejan dispunea de certificat lingvistic si traducea adesea documentele si in limba romana la cerere clientiilor romani.(Portretul profesional al lui Mihail Bejan, notar din Lugoj, de istoricul si notarul dr. Gabor Rokolya )
In anul 1880 Lugojul devenea resedinta celei mai mari regiuni din istoria sa administrativa, de la 1369 de cand este amintit pentru prima data ca centru administrativ de district . Astfel in 9 decembrie 1880 se infiinteaza Comitatul Caras-Severin ( Komitat Krasso-Szoreny-pe germana/Krasso-Szoreny varmegye pe maghiara/Comitatus Krassovinis et Severinensis -pe latina ) cu resdinta la Lugoj, prin unirea Comitatului Caras cu Comitatul Severin si este numit comitele suprem (prefect) Karoly Tabajdy si alesi vicecomitii (subprefecti) Elek Patyanszky si Lazlo Kaffka. Regiunea gigantica cu resedinta la Lugoj conform datelor statistice oficiale ocupa locul doi ca suprafata in fostul regat maghiar aflata in cadrul imperiului austro-ungar si se intindea de la Mures pana la Dunare cuprinzand inclusiv zonele montanistice.
In 1880 la infiintarea acestui comitat gigant cu resedinta la Lugoj il regasim pe notarul regal Mihail Bejan pe lista inaltiilor functionarii ai comitatului si membru in cadrul unei comisii speciale care avea ca atributii elaborarea regulamentului general al comitatului nou format . Membrii comisiei alesi din cadrul inatiilor finctionarii ai comitatului au fost : Victor Mihalyi - episcop greco-catolic, Liviu Andras canon greco-catolic, Sandor Makay consilier regal (mare proprietar de imobile in Lugoj...) notarul regal Mihail Bejan , Titus Hateg -avocat, Hedvig Bosz mare prop. funciar, Vilmos Kreusz preot paroh si Constantin Radulescu -avocat. Din conducerea Comitatului Caras-Severin faceau parte si cei din conducerea orasului Lugoj de la acea vreme si acestia erau primarul orasului Lugoj Pal Stanisavlevits, viceprimarul Ferenc Beyer si cu consilieri Pavel Reisinger , Haberehrn Lupu si dr. Miescu medic principal al Municipiului Lugoj.
Mihail Bejan in 1896 este unul dintre membrii fondatori ai filialei
lugojene Despartamantului Lugoj a societatii culturale Astra din Sibiu.
Un raport al societatii din 1906 arata ca Mihail Bejan era membru pe
viata al Despartamantului din Lugoj al Astrei .
In anul 1899 Mihail Bejan notarul regal din Lugoj un mare pasionat de
istorie si membru corespondent in diferite reviste pe teme istorice , a
tradus pentru prima data in limba romana cronica notarului anonim al
regelui ungar Bela, '' Gesta Hungarorum - Faptele Ungurilor '' unde
regasim si faptele romanilor din Transilvania si Banat in perioada
medievala timpurie. Traducerea in limba romana impreuna cu textul latin
al manuscrisului a fost transmis de Mihail Bejan revistei Transilvania
din Sibiu si a fost publicat de aceasta in editiile cu nr. 1-2 (din
ianuarie) si nr. 3 (martie) . ( revista Szazadok un periodic a Societatii Istorice Maghiare
1899 si revista Transilvania 1899 ianuarie -martie )
Documentul contine o introducere a traducatorului Mihail Bejan , ofera o
bibliografie a literaturii despre Anonymus (notarul regal al regelui
ungar Bela ...) , compilarea unei serii de lucrari in limba latina,
germana, maghiara si romana separat. Urmeaza textul cu traducerea
cronicii in limba romana in paralel cu textul in limba latina . Textul
latin care a stat la baza traducerii in limba romana este un manuscris
publicat de Academia Ungara de Stiinte in 1892 . ( Szazadok 1900 )
Traducerea cronicii '' Gesta Hungarorum '' de catre Mihail Bejan din Lugoj este una deosebit de valoroasat si este primul document tradus in limba romana care mentioneaza existenta ducilor vlahi din Transilvania si Banat ...printre care amintim ducatele lui Glad ( conducatorul ducatului din Banat ) , Gelu, Menumorut in sec. IX si Gyla cu Ahtum din sec. XI....
La 1 Decembrie 1900 are loc inaugurarea noului teatru (actualul Teatru Traian Grozavescu) din Lugoj ale costuri au fost de 110000 de koroane, construit pe baza planurilor arhitectiilor comitatului (... din cadrul prefecturii Lugoj ) si la initiativa fostului comite suprem Jakabffy Imre. Mihail Bejan fiind o personalitate marcanta a Lugojului si un mare sustinator al culturii il regasim printre oaspetii de seama invitati la acest mare eveniment din viata culturala a Lugojului. Revista de cultura si literatura Familia din Oradea cu nr. 46 din 3 decembrie 1900 a dedicat un articol deschiderii oficiale a noului Teatru din Lugoj ,, La 1 decembrie 1900 s-a deschis in Lugoj noul teatru orasenesc ...la care au luat parte episcopul dr. Demetriu Radu , notarul regal Mihail Bejan, Virgil Thomici , dr. Stefan Petrovici ...primarul Arpad Marsoszky care adresat un discurs , accentuand ca, cu mult zel ...si cu mari jertfe materiale a ridicat orasul acest templu al muzelor, in care fiecare nationalitate (romana, germana , maghiara) din acest oras poate promova si cultiva artele frumoase in limba sa materna ... cu acelasi drept cum s-a cultivat si mai inainte in vechiul teatru.....https://lugoj.webnode.ro/l/teatrul-traian-grozavescu.
In anul 1906 Mihail Bejan publica la Sibiu '' Invăţătură despre legile privitoare la notarii publici regești, de M. B., notar public regesc în Lugoj '' ... sursa Catalogul bibliografic al elitei politice romanesti
Mihail Bejan primul roman care a tradus in limba romana Gesta Hungarorum -1899
In anul 1899 Mihail Bejan notarul regal din Lugoj un mare pasionat de istorie si membru corespondent in diferite reviste pe teme istorice , a tradus pentru prima data in limba romana cronica notarului anonim al regelui ungar Bela, '' Gesta Hungarorum - Faptele Ungurilor '' unde regasim si faptele romanilor din Transilvania si Banat in perioada medievala timpurie. Traducerea in limba romana impreuna cu textul latin al manuscrisului a fost transmis de Mihail Bejan revistei Transilvania din Sibiu si a fost publicat de aceasta in editiile cu nr. 1-2 (din ianuarie) si nr. 3 (martie) . ( revista Szazadok un periodic a Societatii Istorice Maghiare 1899 si revista Transilvania 1899 ianuarie -martie )
Documentul contine o introducere a traducatorului Mihail Bejan , ofera o bibliografie a literaturii despre Anonymus (notarul regal al regelui ungar Bela ...) , compilarea unei serii de lucrari in limba latina, germana, maghiara si romana separat. Urmeaza textul cu traducerea cronicii in limba romana in paralel cu textul in limba latina . Textul latin care a stat la baza traducerii in limba romana este un manuscris publicat de Academia Ungara de Stiinte in 1892 . ( Szazadok 1900 )
Traducerea cronicii '' Gesta Hungarorum '' de catre Mihail Bejan din Lugoj este una deosebit de valoroasat si este primul document tradus in limba romana care mentioneaza existenta ducilor vlahi din Transilvania si Banat ...printre care amintim ducatele lui Glad ( conducatorul ducatului din Banat ) , Gelu, Menumorut in sec. IX si Gyla cu Ahtum din sec. XI....
La 1 Decembrie 1900 are loc inaugurarea noului teatru (actualul Teatru Traian Grozavescu) din Lugoj ale costuri au fost de 110000 de koroane, construit pe baza planurilor arhitectiilor comitatului (... din cadrul prefecturii Lugoj ) si la initiativa fostului comite suprem Jakabffy Imre. Mihail Bejan fiind o personalitate marcanta a Lugojului si un mare sustinator al culturii il regasim printre oaspetii de seama invitati la acest mare eveniment din viata culturala a Lugojului. Revista de cultura si literatura Familia din Oradea cu nr. 46 din 3 decembrie 1900 a dedicat un articol deschiderii oficiale a noului Teatru din Lugoj ,, La 1 decembrie 1900 s-a deschis in Lugoj noul teatru orasenesc ...la care au luat parte episcopul dr. Demetriu Radu , notarul regal Mihail Bejan, Virgil Thomici , dr. Stefan Petrovici ...primarul Arpad Marsoszky care adresat un discurs , accentuand ca, cu mult zel ...si cu mari jertfe materiale a ridicat orasul acest templu al muzelor, in care fiecare nationalitate (romana, germana , maghiara) din acest oras poate promova si cultiva artele frumoase in limba sa materna ... cu acelasi drept cum s-a cultivat si mai inainte in vechiul teatru.....https://lugoj.webnode.ro/l/teatrul-traian-grozavescu.
In anul 1906 Mihail Bejan publica la Sibiu '' Invăţătură despre legile privitoare la notarii publici regești, de M. B., notar public regesc în Lugoj '' ... sursa Catalogul bibliografic al elitei politice
Gabriel Ciupa