Liceul Coriolan Brediceanu

      Cladirea actuala a Liceului Coriolan Brediceanu aflata pe malul raului Timis din Lugoj, intr-o zona centrala cu o priveliste deosebita, a fost construita in stilul de arhitectura eclectic, intre anii 1895-1896, dupa planurile renumitului arhitect Alpar Ignac din Budapesta. Proiectul cu planurile constructiei au fost finalizate in decembrie 1894 si a fost consultat de consiliul didactic al Ministerului Educatiei Publice si Religiei din fostul Regat Ungar aflat in cadrul Imperiului Austro-Ungar, care dupa unele modificari s-a dovedit ca este adecvat scopului si a primit aviz favorabil. Proiectul noului liceu de stat ce avea sa fie construit cuprindea: cladirea principala cu doua etaje destinata studiului , un mic corp de cladire aflat in curte pentru o scoala elementara , o cladire parter cu etaj cu destinatie de locuinte pentru personalul liceului si o sala de sport .

Editare dupa o poza din anul 1904 cu Liceul Coriolan Brediceanu din Lugoj, construit dupa planurile arhitectuiui Alpar Ignac 

       Constructia liceului pe baza planurilor arhitectului Alpar Ignac a fost realiazata de firma de constructii a lui Lajos Kotsis, un arhitect din Arad, in urma unei licitatii publice din anul 1895 pentru suma de 140000 florini si constructia a fost data in folosinta in august 1896.  

      Initiativa si demersurile necesare construirii noului liceu pe langa autoritatiile centrale ale Ministerului Educatiei si Religei au fost facute de lugojeanul Jakabffy Imre (1850-1930) in calitate de comite suprem (prefect de Lugoj...) al comitatului Caras-Severin, de lugojeanul Bela Szende jr. (1854- ) deputat in parlamentul de la Budapesta, de directorul Miklos Putkony (1852-1935) si consiliul de administratie al liceului (sediul liceului atunci fiind unde este acum palatul farmacistului Vertes) si de inspectorul general scolar pe zona Kornel Natafalussy .

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți