P-ta Victoriei fosta P-ta Bisericii

17.11.2022

        In timpul administratiei austriece din anii 1850 actuala Piata  Victoriei din Lugoj conform istoricului Herinch Lay avea denumirea germana de Kirchenplatz, tradus in romaneste P-ta Bisericii, aici fiind un loc religios si cultural din cele mai vechi timpuri , aceasta zona si pana la inceputul Strazii Fagetului de azi este vatra Lugojului Roman.

Editare dupa o poza din anii 1900 cu P-ta din zona Bazarului

      Cea mai veche constructie din aceasta piata si din Lugoj este Turnul Sfantul Nicolae inca bine conservat . Turnul Sfantul Nicolae a facut parte din vechea biserica ortodoxa care a existat la sfarsitul secolului al XIV-le si a fost demolata in 1879 din care a ramas doar turnul. Ultima restaurare majora a fost facuta in 1957 cand turnul a fost restaurat fidel stilului si a fost declarat monument istoric. Un obicei vechi al bisericii ortodoxe era ca mortii sa fie inmormantati in jurul lacasului de cult astfel cel mai vechi cimitir roman cunoscut era in jurul Bisericii Sfantul Nicolae .
Pana la construirea Administratiei Financiare a Comitatului Caras -Severin cu resedinta la Lugoj, aceasta piata a avut o suprafata mult mai mare. Faptul ca in zona era un cimitir a fost subiectul unor puternice divergente intre administratia austriaca si conducerea bisericii ortodoxa din acea vreme, deoarece dupa anul 1718 orasul sa tot extins si cimitirul a ajuns sa fie in mijlocul Lugojului Roman. Astfel cand Comunitatea Bisericeasca Ortodoxa a cerut aprobarea construirii unei noi biserici s-a pus conditia mutarii cimitirului vechi in actualul loc de azi de pe Strada Fagetului.

        Actuala biserica ortodoxa a fost construita intre 1759-1766 in stilul de arhitectura baroc german dupa planurile unor arhitecti din imperiul habsurgic si este printre cele mai mari monumente de cult din Banat, cunoscuta ca Biserica cu Doua Turnuri cu Hramul Adormirea Maicii Domnului.
      Bazarul a fost construit la sfarsitul sec. al XIX-lea la initiativa lui Coriolan Brediceanu dupa o dezbatere la Masa Poganilor ce isi avea sediul in fostul Hotel Concordia (azi corpul vechi al Liceului I. Hasedeu ). Scopul construirii era crearea de fonduri suplimentare pentru comunitatea bisericeasca ordoxa prin inchirierea spatiilor comerciale.
In 1891 strada a fost denumita Templom-ter si in 1920 Piata Bisericii.
       In planurile din anii treizeci a fost denumita Piata Ionel Mocioni dupa numele Ionel Mocioni (1893-1930) fostul prefect de Severin cu resedinta la Lugoj din anii 1928-1930.
     P-ta a  mai avut denumirea 23 August si dupa Revolutia din Decembrie 1989 a primit numele de Piata Victoriei pentru evenimetele din decembrie 1989 care s-au petrecut aici....

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți