Cladirile Lugosi Iparbank

07.06.2021

Cladirile Lugosi Iparbank

      Cladirile Lugosi Iparbank cu destinatie de apartamente de inchiriat de pe actualul Spl. Corneliu Coposu, nr. 5 si cladirea cu destinatie initiala de sediu de banca situata pe str. Avram Iancu , nr. 1 (colt cu P-ta I.C. Dragan) sunt un complex de cladiri care in trecut formau un singur imobil.

Cladirile Lugosi Iparbank din Lugoj - arhitect Lipot Baumhorn
Lipot Baumhorn
Lipot Baumhorn

    Cladirile au fost construite in stilul de arhitectura Art Nouveau intre anii 1907-1908, de catre banca Lugosi Iparbank Takarek - es Hitelintezet Reszvenytarsasag (pe romana-Banca Industriala Lugoj- Institut de Credit si Economii, Societate pe Actiuni) din Lugoj prin consilierul sau juridic Partos Jeno, un avocat din Lugoj, pe baza proiectului oferit de faimosul arhitect Lipot Baumhorn din Budapesta. Firma arhitectilor Fischer si Ferencik (Fischer es Ferencik) din Lugoj, este cea care a realizat lucrarile de constructii pe baza proiectului lui Lipot Baumhorn in urma unei licitatii pentru suma de 84000 de koroane. La licitatia pentru atribuirea lucrariilor de constructie au mai participat si arhitectii Ede Reitter (Timisoara), Tunner Arthur (Timisoara) si Kirschner Erno (Budapesta).

     Lipot Baumhorn ( 28 dec. 1860-8 iulie 1932, Kisber ) a absolvit scoala primara in Gyor , a urmat Universitatea Tehnica din Viena sub conducera lui Freiherr von Ferstel , Konig si Weyr. Dupa finalizarea studiilor se stabileste in Budapesta si a lucrat 12 ani in biroul arhitectiilor Odon Lechner si Gyula Partos . In perioada 1893-1899 pentru desafarsirea studiilor in arhitectura calatoreste in Italia si in 1904 in Europa Centrala . Este cunoscut pentru proiectarea a numeroase sinagogi in Imperiul Austro-Ungar si apoi in Ungaria dar si pentru numeroase cladiri de locuinte si institutii publice cum ar fi Palatul Apelor (Timisoara ) , Palatul Lyod (Timisoara ) , Banca de Economii (Szeged) , Palatul Wagner ( Szeged) , Palatul Bancii de Economii ( Szeged), cea mai mare sinagoga din fostul imperiu Austro- Ungar la Szeged....

        Cladirile Lugosi Iparbank sunt printre cele mai reprezentative constructii ale stilului de arhitectura Art Nouveau din Lugoj,  pe fatada de pe Spl. C. Coposu , nr. 5 cat si cea de pe str. A. Iancu, nr. 1 fiind reprezentate numeroase decoratii antropomorfe flacante de motive vegetalelor si brauri ornamentale .

Lugosi Iparbank
Lugosi Iparbank

.... Editare dupa o poza din anii 1908-1910 cu fatada cladirii Lugosi Iparbank cu destinatie de locuinte de inchiriat pe actualul Spl. C. Coposu....

      Accesul pricipal la cladirea cu destinatie de locuinte de inchiriat compusa din 3 corpuri dispuse sub forma de potcoava si curtea interioara se face de pe Spl.C. Coposu (fosta Temes sor ) pe o poarta de lemn frumos decorata in stilul vremii flancata de doua ,, aruncatoare de roti '' din piatra naturala . Pe fatada dinspre Spl. C. Coposu se pot vedea pe partiile laterale doua balcoane deschise cu balustrade decorate din fier forjat iar pe mijloc un impunator bovindou (balcon inchis iesit in exterior ) flancat de numeroase decoratiuni, acesta fiind un specific al stilului de arhitectura din anii 1900 si care dau un farmec aparte cladirii . De asemenea pe fatada dinspre Spl. C. Copos se poate vedea deasupra cornisei ziduri construite in linii curbe cu bogate ornamente flancate de pilastrii care mascheaza acoperisul .

Lugosi Iparbank
Lugosi Iparbank

Fatada Cladirii Lugosi Iparbank cu destinatie de sediu de banca pe actuala Avram Iancu , nr. 1 in anii 1910....

      Corpul de cladire cu destinatie initiala de sediu de banca (azi in stare de degradare ) are accesul principal dinspre actuala str. Avram Iancu (fosta Nedelko -utca) la nr. 1 si are o fatada la fel de impunatoare construita in acelasi stil de arhitectura Art Nouveau unde la nivelul superior avem doua impunatoare bovindouri (prevazute aici si cu ferestre circulare), legate printr-un balcon deschis cu balustrade ornamentale din fier forjat iar deasupra cornisei un imens zid construit in linii curbe cu o mica fereastra ornamentala (care probabil in trecut era impodobita cu vitralii ) flancat de pilastrii care la fel ca la fatada de pe Spl. C. Coposu mascheaza in mod estetic acoperisul. Pe coama acoperisului dinspre Spl. C. Coposu cat si pe cea dinspre str. A. Iancu se poate vedea un frumos si imens brau ornamental din metal in stil seccesion .

      In perioada 1908-1916 in cladirea cu destinatie initala de sediu de banca de pe actuala str. A. Iancu, nr. 1 isi avea sediul banca  Lugosi Iparbank Takarek - es Hitelintezet Reszvenytarsasag din Lugoj fondata in 1899 , unde Partos Jeno era consilier juridic cu functia de procurist al bancii. 

Lugoj
    ....Se observa sirul de cladiri de mici dimensiuni care existau dinaintea construirii cladirilor Lugosi Iparbank  ....

Lugosi Iparbank
Lugosi Iparbank

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți