
Liceul Coriolan Brediceanu
125 de ani de la inaugurarea cladirii actuale a Liceului Coriolan Brediceanu...
Cladirea actuala a Liceului Coriolan Brediceanu aflata pe malul raului Timis din Lugoj,
intr-o zona centrala cu o priveliste deosebita, a fost construita in stilul de arhitectura eclectic, intre anii 1895-1896, dupa planurile renumitului arhitect Alpar Ignac din Budapesta. Proiectul cu planurile constructiei au fost finalizate in
decembrie 1894 si a fost consultat de consiliul didactic al Ministerului Educatiei Publice si Religiei din fostul Regat Ungar aflat in cadrul Imperiului Austro-Ungar, care dupa unele modificari s-a dovedit ca este
adecvat scopului si a primit aviz favorabil. Proiectul noului liceu de stat ce avea sa fie construit cuprindea: cladirea principala cu doua etaje destinata studiului , un mic corp de cladire aflat in curte pentru o scoala elementara ,
o cladire parter cu etaj cu destinatie de locuinte pentru personalul liceului si o sala de sport .
Constructia liceului pe baza planurilor arhitectului Alpar Ignac a fost realiazata de firma de constructii a lui Lajos Kotsis, un arhitect din Arad, in urma unei licitatii publice din anul 1895 pentru suma de 140000 florini.

Editare dupa o poza din anul 1904 cu Liceul Coriolan Brediceanu din Lugoj, construit dupa planurile arhitectuiui Alpar Ignac
Arhitectii...

Alpar Ignac (1855-1928) s-a nascut la 17 ianuarie 1855, in cartierul Jozsefvaros din Pest azi un cartier din Budapesta intr-o familie de mestesugari, sub numele de Schockl Ignac . Studiile primare le face in orasul sau natal dupa care lucreaza ca ucenic in atelierul unui mester zidar. Dupa 1873 fiind un tanar ambitios si talentat este remarcat de arhitectul Alajos Hauszmann care il angazeaza in biroul sau ca desenator de proiecte. La recomandarea lui Alajos Hauszmann in anul 1874 urmeaza cursurile Academiei de Arhitectura din Berlin unde l-a avut ca indrumator pe arhitectul Richard Lucae. Student fiind, sub indrumarea profesorului sau Richard Lucae, are ocazia in vara anului 1875 sa lucreze la planurile arhitecturale ale Muzeului Agricol din Berlin si in 1876 ale Palatului Borsig, Dupa absolvirea academiei face o calatorie in Italia pentru desafarsirea studiilor in arhitecura.
In anul 1881 revine la Budapesta in biroul de arhitecura a lui Alajos Hauszmann unde incepe sa profeseze ca arhitect. In aceasta perioada isi schimba numele in Alpar Ignac (sau Alpar Ignacz in unele descrieri...de ex. planul liceului din Lugoj este semnat cu Ignacz).
Din 1888 lucreaza ca independent si isi infiinteaza propria firma de constructii si arhitectura. A proiectat numeroase cladiri publice si private (peste 130) fiind unul dintre cei mai mari arhitecti din Budapesta in perioada dualismulul Imperiului Austro-Ungar, un adept al stilului de arhitectura eclectica , neorenascentist si neobaroc. Prestigiul sau este legat in special de proiectele publice, numeroase din lucrarile sale fiind catalogate la categoria cladiri monumentale si daca ar fi sa ne referim doar la cele din Transilvania si Banat putem mentiona ; impozanta cladire a Primariei Sighisoara -1885, actuala cladire a Primariei Cluj-1896, actuala cladire a Prefecturii Deva-1887 , biserica reformata din Sighisoara - 1887, liceu de stat in Cluj -1898, liceu in Sibiu - 1899 , actualul Colegiu Carmen Sylva din Timisoara - 1901, liceul romano-catolic din Brasov -1899 si multe alte cladiri in special cu destinatie publica.

Lajos Kotsis (1854-1922) s-a nacut in orasul Pecs din Ungaria de astazi unde urmeaza cursurile primare , apoi liceul in Szekesfehervar (Alba Regala ) . Urmeaza cursurile de arhitectura la Univeristatea Tehnica din Munchen si Academia de Arte Frumoase din Viena. Lajos Kotsis incepe cariera de arhitect in Szeged, apoi se muta in Arad unde isi deschide o firma de constructii si arhitectura. Activitatea profesionala a lui Lajos Kotsis a fost diversa , astfel putem mentiona proiectarea sediului Camerei de Comert din Arad , a intreprins cu firma sa lucrari masive de utilitati publice in Arad , prin firma sa a construit Gimnaziul de Stat din Lugoj, mai multe cladiri ale Universitatii din Cluj, Colegiu Reformat din Ordoheiu Secuiesc, Colegiul de formare a cadrelor didactice din Deva precum si Teatrul din Deva, o fabrica de caramida si ciment din Arad. In multe lucrari majore a lucrat cu renumitul arhitect Alpar Ignac, asa cum a fost si in cazul construirii gimnaziului de stat din Lugoj.
Arhitectul Faur Kornel din Lugoj cu functia de inginer sef al Biroului Regal de Arhitectura de Stat (cu sediul in Prefectura Lugoj ), a fost desemnat cu supravegherea lucrarilor de construire a liceului. Biroul de Arhitectura de Stat desi avea sediul in cladirea administrativa a comitatului cu resedinta la Lugoj, era subordonat direct autoritatiilor regale de la Budapesta.
Initiativa construirii...

Initiativa si demersurile necesare construirii noului liceu pe langa autoritatiile centrale ale Ministerului Educatiei si Religei au fost facute de lugojeanul Jakabffy Imre (1850-1930) in calitate de comite suprem (prefect de Lugoj...) al comitatului Caras-Severin, de lugojeanul Bela Szende jr. (1854- ) deputat in parlamentul de la Budapesta , de directorul Miklos Putkony (1852-1935) si consiliul de administratie al liceului (sediul liceului atunci fiind unde este acum palatul farmacistului Vertes) si de inspectorul general scolar pe zona Kornel Natafalussy ...Demersurile celor implicati in acest proiect au dat roade, astfel in decembrie 1894 a fost finalizat proiectul noului liceu si in bugetul pe anul 1895 al Regatului Ungar a fost cuprinsa suma de 156000 florini de catre Ministerul Educatiei Nationale si Religiei , suma evaluata ca fiind necesara pentru contractul construirii noului liceu la Lugoj. In urma licitatiei publice din acelasi an 1895, ulterior datei aprobarii bugetului , contractul a fost atribuit pentru suma de 140000 florini, firmei de constructii a lui Lajos Kotsis , un arhitect din Arad .
Scurt istoric al liceului ca institutie, inaintea de inaugurarea din 1896....
Istoria liceului Coriolan Brediceanu ca instituitie de invatamant modern incepe in anul 1837, cand ordinul minorit din Lugoj prin donatiile comunitatii svabe construieste o cladire pentru o scoala elementara cu clase I-IV si cu predare in limba latina , la capatul podului de lemn colt cu fosta strada Konigsgasse -strada Regala ( primul segment al actualei str. Alexandru Mocioni ), aceasta fiind locatia viitorului palat al famacistului Vertes. In perioada 1851-1856 cursurile au fost intrerupte si cladirea a fost folosita ca spital militar..
In toamna anului 1856 se redeschide clasa I gimnaziala , iar in anii urmatori si celelalte clase cu predare in limba germana ca limba oficila . Aceasta este perioada neoabsolutismului instaurat de Imperiul Austriac dupa inabusirea revolutiei din 1848-1849 si gimnaziul capata un caracter public iar predarea se face pe specialitati cu profesori adusi din tot imperiul.
Dupa anul 1861 odata cu reinfiintarea comitatului Caras cu resedinta la Lugoj , gimnaziul trece sub administrarea autoritatiilor comitatului avandul ca director pe profesorul Marton Billmann (1832-1892) . In 1876 se transforma in liceu real cu clase I-VIII.

Splaiul Coriolan Brediceanu cu liceul in 1910
In 1893 gimnaziul este preluat din fondul comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj si intra sub autoritatea directa a Ministerului Educatiei Publice si Religiei din guvernul Regatui Ungar aflat in acea perioada in cadrul Imperiului Autro-Ungar, data de la care s-a pus problema construirii unei noi constructii de invatamant moderne.
In perioada iulie 1895 - august 1896 avea sa se construiasca sediul actual al liceului Coriolan Brediceanu , cu un corp de cladire principala cu doua etaje , o sala de sport , in curte pe partea ce se invecina cu fosta manastire minorita un mic corp de cladire pentru scoala secundara (corp de cladire construit pe locul unui vechi depozit imperial si extins/supraetaj in 1934 ...) si o cladire cu parter cu etaj impartita pe apartamante din care cel de la etaj era destinat directorului liceului.
Primul Director al noului liceu inaugurat in 1896....
Miklos Putkony (4 sept. 1852-10 ian. 1935 Lugoj ) s-a nascut la Bucuresti , intr-o familie maghiara ajunsa in exil dupa infragerea revolutiei de la 1848-1849 si a fost un cunoscut lexicograf , traducaror si autor de manuale scolare. Urmeaza cursurile gimnaziale la Sibiu, apoi ale Universitatii din Cluj pe care o absolva in 1876 cu o diploma in filologie. Intre anii 1876-1892 este profesor la liceul de stat din Sibiu, apoi intre anii 1892-1896 este directorul liceului de stat din Lugoj ce isi avea sediul pe locul actual al palatului Vertes si in perioada 1896-1911 in cladirea noua (cladirea actuala) a liceului de stat din Lugoj. Miklos Putkony este cunoscut ca un autor de manuale scolare , corespondent al unor publicatii din Budapesta si Cluj , traducator in limba maghiara a unor autori ai literaturii romane cum ar fi poeziile lui Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta a Romaniei ), poezii de Vasile Alecsandri, poezii ale lui Aron Densusianu si alte lucrari ... Dupa 1911 a fost membru corepondent al ziarului Temesvari Hirlap (Ziarul Timisoarei ) si Temesvarer Zeitung.
Demararea constructiei...finalizare
La nationalizarea din 1893, patrimoniul liceului era format din vechea cladire construita in 1837 (cunoscuta mai tarziu si sub denumirea de palatul farmacistului Vertes). cladire ce se afla pe colt cu fosta strada Regala si un capital social de 60000 de florini, patrimoniul fiind preluat din fondul comitatului cu resedinta la Lugoj si partial cumparat de la ordinul minorit. Ulterior dupa anul 1893 se achizitioneaza de la trezoreria imperiala si terenul in suprafata de 5993 m2 necesar pentru construirea noului liceu.

Firma de constructii a lui Lajos Kotsis la 10 iulie 1895 a inceput lucrarile de excavare pe terasament pentru
pregatirea fundatiei si in
aceasi luna pe 25 iulie 1895 intr-o zi de sambata s-a pus piatra de
temelie a noii constructii. Cu ocazia lucrarilor de excavare s-a constat ca solul la o medie de 2 m adancime era format din
pamant cu pietris, apoi urma 2 m de lut galben si dupa alti 2 m solul
era format din nisip cu pietris, deci un teren ideal pentru constructii, desi raul Timis este situat la o distanta de numai 20 m de frontul stradal. Tot in timpul lucrarilor
s-a constat ca la frontul stradal al liceului ce urma sa fie construit,
pe terenul invecinat ce apartinea
municipaiitatii Lugoj (aflat pe locul viitoarei promenade ce avea sa fie realizata de autoritatiile locale)
era o veche casa de lemn a lui Marton Kari , ce trebuia indepartata pentru a nu afecta fatada
impunatorului liceu. Autoritatiile locale Lugoj au facut demersurtile necesare si au
despagubit pe
Marton Kari cu suma de 200 de florini pentru a-si demola vechea constructie si astfel lucrarile au putut continua.

Editare dupa o poza din 1910 cu liceul Coriolan Brediceanu si vechiul strand de pe Timis....
Suprafata de 5935 m2 era suficient de mare pentru construiirea unui nou liceu dar nu era o suprafata perfect dreapta cu unghi drept (dreptunghiulara) , deoarce se intersecta cu o suprafata mica de 104 m2 a proprietarilor Agost Makay si Jozsef Pollak. Astfel directorul liceului Miklos Putkony a fost imputernicit de Ministerul Educatiei Publice si Religiei din cadrul guvernului Regatului Ungar , sa achizitioneze acest mic teren pe care il cumpara pentru suma de 230 florini si il inscrie in cartea funciara in anul 1895. Sa mai incercat achizitionarea si unor altor terenuri pentru a crea un unghi cat mai drept al terenului pentru viitorul liceu dar proprietarii terenurilor din vecinatate au cerut un pret atat de mare incat Ministerul Educatiei Publice si Religiei nu a mai fost interesat de noi achizitii.
In 1896 cand deja lucrarile la noul liceu erau avansate, vechiul liceu cu terenul aferent de 155 m2 aflat la estul parcelei de 5935 m2 , colt cu fosta strada Regala, a fost vandut farmacistului Ludwig Vertes. Astfel terenul pentru noul liceu dupa achizitia de 104m2 de la proprietarii Agost Makay si Josef Pollak si vanzarea de 155 m2 catre farmacistul Vertes ajunge la suprafata de 5884 m2 formand un unghi relativ drept. Ca si istorie pe aceasta parcela achizitionata in mare parte de la trezoreria imperiala erau vechi depozite imperiale de grau datand de la inceputul sec. XVIII, in perioada anilor 1718-1730 aici era o veche biserica de lemn si o mica casa cu doua camere ale comunitatii minorite iar mai traziu in sec. XIX in partea care se invecina cu domeniul manastirii si bisericii minorite se afla un turn din lemn folosit pentru antrenament de pompierii voluntari.
Termenul desemnat de finalizare a constructiei liceului era iulie 1896 , dar datorita faptului ca arhitectul sef Faur Kornel
al Biroului de Arhitectura de Stat cu sediul in cladirea comitatului ( Prefecturii Lugoj ) si care era desemnat cu supravegherea lucrarilor, a considerat ca anumite lucrari la nivelul acoperisului trebuiau refacute, astfel constructia liceului a fost finalizata la sfarsitul lunii august 1896, cu darea in folosinta in septembrie 1896. data la care liceul era dotat inclusiv cu mobilierul scolar adecvat inceperii unui nou an scolar.
La finalizarea lucrariilor din august 1896, corpurile de cladiri ale liceului aveau urmatoarele suprafete construite la sol ; cladirea principala cu parter si doua etaje a gimnaziului ocupa o suprafata de 1365 m2, cladirea parter si etaj cu spatii de locuit pentru personalul liceului ocupa suprafata de 261,62 m2 (unde la etaj era apartamentul directorului), sala de sport avea o suprafata de 375 m2 si in curtea liceului un mic corp pentru scoala elementara cu suprafata de 310 m2 (supraetajata/extinsa in 1934..). Terenul liber rezultat era impartit intr-o curte in suprafata de 1865m2
aferenta cladirii principale parter si doua etaje , curtea cu spatiul de joaca
in suprafata de 1043m2 aflat in zona scolii elementare si o mica gradina amenajata in stil exotic in suprafata de 309 m2 aferenta cladirii parter cu etaj cu destinatie de spatii de locuit pentru personalul liceului.
In 1896 era considerat cel mai mare si modern liceu din fostul comitat
Caras-Severin cu resedinta la Lugoj , aici ajungand elevi din toate
colturile comitatului. La construirea liceului s-au folosit materiale de calitate , astfel scariile interioare frumos finisate sunt din marmura masiva si provin din cariera de la Ruschita , liceul este dotat cu sali spatioase de studiu , o biblioteca generoasa , o impunatoare cancelarie dotata cu un mobilier care satisfacea cele mai rafinate pretentii .. Un aspect inedit aparent minor dar de actualitate, atrage atentia la darea in folosinta din septembrie 1896 cand liceul avea inscrisi peste 240 de elevi si arata gradul de civilizatie existent s-au impus in acea vreme la Lugoj, astfel pe holurile liceului erau montate afise pentru elevi cu mesajul '' Ordinea si curatenia carecterizeaza cursantul educat ''....
La intrarea dinspre frontul stradal in cladirea principala care se face pe o poarta masiva din stejar, in partea stanga a holului era montata o placa ornamenetala din granit negru cu litere aurite pe care era trecut numele imparatului si regelui Franz Joseph al Imperiului Austro-Ungar si care a domnit in perioada in care fost construit liceul, numele ministrului educatiei, numele consilierului ministrului educatiei , numele directorului liceului Miklos Putkony si numele arhitectului Alpar Ignac cel care a realizat planurile cladirii liceului .
La deschiderea liceului din septembrie 1896 un pergament cu o scurta descriere a constructii liceului si care consemna ca aceasta cladire a fost realizata conform planurilor arhitectului Alpar Ignac, de catre firma arhitectului Lajos Kotsis, in perioada iulie 1895-august 1896, a fost semnat de tot personalul didactic de la acea vreme a liceului si introdus sub o placa de marmura ornamentala din interiorul liceului...
In 1919 liceul primeste numele lugojeanului Coriolan Brediceanu...

Dupa realizarea Marii Unirii din 1918 , Consiliul Dirigent al Transilvaniei in anul 1919 a decis nationalizarea liceului si trecerea sub administratie romaneasca cu predare in limba romana , ocazie cu care liceul in semn de recunoastre a meritelor primeste numele dupa marea personalitate lugojeana Coriolan Brediceanu (1849-1909), avocat, om politic si sustinator a drepturilor romanilor.
Primul director dupa Marea Unire este dr. Victor Barlea, care la 5 iunie 1919 prea conducerea de la administratia ungara. In aceasta perioada liceul are o serie de profesori renumiti printre care : pictorul Virgil Simionescu, compozitorul si dirijorul Ion Vidu, publicistul, folcloristul si profesorul Aurel Peteanu . In anii interbelici renumele liceului Coriolan Brediceanu creste , exigenta profesorilor dar si rezultatele bune obtinute la bacalaureat si diverse concursuri il fac cunoscut peste tot in tara, astfel pentru asigurarea conditiilor de cazare a eleviilor se inchiriaza fostul Hotel Concordia (azi corp al liceului Iulia Hasdeu..) care asigura un spatiu pentru 96 de elevi . In 1934 se da in folosinta internatul din curtea liceului reconstruit/extins pe locul un mic corp de scoala elementara existent in 1896 .
In 31 octombrie 1937 in cadrul unei ceremonii a fost dezvelit bustul avocatului Coriolan Brediceanu , patronul spiritual al liceului. Bustul a fost realizat de sculptorul Radu Moga la initiativa profesorului Aurel Peteanu.
Dupa 1948 are loc o reforma invatamantului dupa modelul sovietic si scoala a devenit scoala medie , invatamntul preuniversitar s-a redus la 11 ani apoi la 10 ani. In 1952 se infiinteaza sectia germana apoi intre 1955 -1977 a functionat si o sectie maghiara .
In anii 1960 liceul se va numi simplu Liceul nr. 1 si ulterior redevine sub numele de Liceul Coriolan Bredicenu .
Gabriel Ciupa