Kovacs & Polgar

29.05.2021

Kovacs si Polgar - fabrica de ciment si constructii din Lugoj

     Cladirea din imagine se afla pe str. Xenopol, nr. 5 si a fost construita de firma Kovacs es Polgar din Lugoj in perioada anilor 1910-1920 (data exacta nu se este cunoscuta in momentul de fata).  Cladirea initiala era de tip industrial si ca stil de arhitectura face parte din curentul arhitectural seccesion (art nouveau ) vizibil la chenarile decorative care inconjoara ferestrele si la frontispiciu unde se poate vedea mici elemente florare specifice variantei folclorizate ale seccesionului (realizata de mesteri locali sau firme de constructii locale), adoptata la Lugoj in anii 1900.

    Editare dupa o poza alb negru publicata in cartea Lugoj Studii monografice din 2015 scrisa de Dusan Baischi

...Interesant este numarul de muncitori care lucrau la o astfel de constructie de categorie mica, astfel in poza se poate vedea numai putin de 30 de muncitori iar in dreapta jos reprezentantii firmei Kovacs es Polgar cu arhitectii ...aceasta firma fiind una dintre cele mai active firme de constructii din Lugoj... 

     In anii 1928 in aceasta cladire isi avea sediul firma de profil textil Lengyel & Co Tesatoria, firma care ulterior in anii 1930 isi schimba denumirea in Industria de Bumbac din Lugoj S.A. cu activitate pana in anii 1949 cand a fost nationalizata si preluata de fabrica de stat Industria Textila Lugoj S.A., aici functionand "" Unitatea C "" pana in anii 1970.

     Kovacs es Polgar este o firma din Lugoj infiintata in anul 1905 avand ca profil de activitate fabricarea cimentului si prefabricate din beton armat , proiectarea si construirea de cladiri industriale , civile, drumuri si poduri . Firma era o asociere a antrepenorului local Kovacs Sandor din Lugoj cu antrepenorii Adolf Polgar si Kovacs Mor din Timisoara.

     Firma Kovacs es Polgar din Lugoj avea sediul social cu punct de lucru birou pe fosta str. Ilonca (actuala C. D. Gherea) la nr. 2, iar fabrica de ciment si prefabricate din beton armat se afla langa gara in partea din spate a imobilului de pe str. Xenopol, nr. 5 (in zona unde a functionat si o mica turnatorie pana in anii 2000). 

Kovacs si Polgar din Lugoj...

Gabriel Ciupa

   Firma Kovacs es Polgar era una dintre cele mai active firme de constructii din Lugoj si desi era angrenata si in constructii private , o regasim participanta ca firma ofertanta la diferite lucrari publice scoase la licitatie de Biroului de Arhitectura de Stat a Comitatului Caras -Severin din cadrul Prefecturii Lugoj , pentru lucrari din Lugoj cat si in intreg comitatul.

    Lucrariile publice la care se angaja firma erau dintre cele mai variate, de la amenjari de drumuri publice si poduri din fier sau beton armat pana la cladiri de utilitate publica. Astfel in urma unei licitatii castigate in 1910 si acceptate de consiliul de la Budapesta, firma Kovacs es Polgar din Lugoj era angrenata in lucrari de amploare privind amenajarea/reabilitarea unor tronsoane de drumuri si poduri cu utilitate publica in zona Caransebes-Teregova-Orsova-Bazias. In 1912 castiga licitatia pentru construirea unui pod pentru suma de 28888,42 koroane  .... Kovacs es Polgar este una dintre firme care participa la construirea noului spital din Lugoj pentru care au fost 3 mari licitatii organizate de Biroul de Arhitectura de Stat cu sediul in cadrul Prefecturii Lugoj , astfel in 20 mai 1910 castiga un contract de 20680 koroane , la inceputul lui 1911 pentru lucrari de beton armat un contract in valoare de 56081 de koroane,  pentru lucrari de dulgherie, lacatusarie, montare ferestre un contract in valoare de 46095 koroane, pentru lucrari de canalizare un contract de 12241 koroane . Suma totala  alocata construirii spitalului a fost de peste 690000 de koroane si data fiind complexitatea si volumul lucrariillor, spitalul a fost construit cu aportul mai multor firme de profil din Lugoj si Budapesta .

Lugoj     Concurenta in domeniuil constructiilor in perioada Imperiului Austro-Ungar era acerba data fiind existenta a numeroase firme de constructii si a sumelor uriase alocate atunci de autoritati pentru lucrari publice ...astfel in 1906 firma Kovacs es Polgnar la o licitatie la care s-a oferit pentru suma de 83755 de koroane sa construiasca un pod cu deschiderea de 60 m peste Timis in comitatul Caras-Severin (zona rurala...) pierde la limita lucrarea publica in fata firmei Rauch Arpad es Fekete Henrik care a ofertat pentru suma de 70922 koroane .

     In perioada interbelica mai exact in anii 1930 firma Kovacs es Polgar din Lugoj este una dintre firmele de constructii care participa la lucrariile de extindere a societii de siderurgie Titan -Nadrag -Calan din Nadrag prin construirea de noi hale industriale.    

Gabriel Ciupa
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți