PALATUL MUSCHONG

28.02.2022

         Palatul Muschong, a fost construit intre anii 1926-1927, in arhitectura neoclasica dupa planurile arhitectului lugojean Aladar Ferencsik (1875-1945), scolit in mediul occidental din Imperiul Austro-Ungar. Palatul Muschong a apartinut familiei lui Jacob Muschong(1868-1923), cunoscutul industrias de caramida si tigla din Lugoj, fiind ultima cladire valoroasa cu arhitectura neoclasica si de dimensiuni impozante construita in perioada interbelica la Lugoj.

Editare ©  Gabrilel Ciupa dupa o poza din anii 1930 cu Palatul Muschong din Lugoj

      Dupa cum se stie construirea acestei impozante cladiri a fost dorinta lui Jacob Muschong care nu a mai apucat sa isi finalizeze proiectul decedand in 1923, dar care va fii finalizat de mostenitorii sai cativa ani mai tarziu, concret de ginerele sau Elemer Patyanszky (tatal sau Patyanszky Elek a fost prefect de Caras-Severin cu resedinta la Lugoj in 1883-1884)

      Palatul Muschong este o cladire de patrimoniu local al Lugojului care ar trebui sa fie pe lista monumentelor istorice !!! ... Se remarca prin arhitectura deosebita si simbolistica, in trecut fiind sediul administrativ al fabricii "J. Muschong & Comp" , aceasta fiind cea mai mare fabrica de caramida si tigla din fostul judet administrat de Lugoj . Este o cladire impozanta compusa din subsol, parte, etaj, mansarda, decorata cu 6 coloane prevazute cu capiteluri la nivelul frontonului de doua basoreliefuri cu scene ce ii reprezenta pe zeii Mercur si Dionyssos cu cornurile abundentei. 

    Jacob Muschong la 20 de ani, mai exact in anul 1888 va deveni coproprietar al fabricii de caramida " Bohn M. & Comp." cu sediul principal in Kikindia (Banatul Sarbesc) impreuna cu fratele sotiei sale, Michael Bohn (care a fost casatorit cu sora lui Jacob Muschong) si coproprietarul Jakob Schaaf din Lugoj. In 1888 va construi la Lugoj pe str. Herendestiului, nr. 10 o fabrica de caramida ca filiala a firmei "Bohn M. & Comp" . 

    In 1906 va cumpara statiunea Balneara Buzias pe care o dezvolta. In 1907 isi schimba numele in "J. Muschong & Comp" si se desparte de firma mama "Bohn M. & Comp" ramanand cu fabrica din Lugoj si Jimbolia. In acelasi an 1907 construieste a doua fabrica de caramida in Lugoj, pe str. Timisorii la nr. actual 177 devenid fabrica cu nr.2 din Lugoj. Jacob Muschong aflat in plina ascenciune , in anii urmatori va cumpara fabrica de caramida a "Fratilor Junker" de pe str. Buziasului (in zona actualului Siloz), apoi fabrica Partos aflata pe str. Bocsei la iesirea din Lugoj pe partea stanga. Pe ambele fabrici le va demola si utilajele le va transfera in fabricile sale de tigla si caramida. In 1909 preia si ultima fabrica de caramida de pe str. Timisorii ce purta denumirea "Caramidaria lugojeana pe vapori" aflata langa fabrica cu nr. 2. si devine fabrica cu nr.3 (actuala Fabrica de obiecte sanitare).

     Pe langa fabricile din Lugoj, Jacob Muschong in aceasta perioada va mai construi o fabrica de caramida la Sannicolaul Mare, una la Santamibru si o fabrica moderna de caramida si var in Budapesta. 

    Produsul sau principal au fost tigle de inalta calitate, ce erau exportate in tot Imperiul Austro-Ungar si nu numai, stampilate cu numele sau si avand ca emblema un elefant. 

    In 1913 va breveta la Budapesta un model de tigla (pastrat in arhivele muzeale de la Budapesta) deosebit de rezistenta si complet impermiabila.

    Multe dintre edificiile de tip industrial construite de Jacob Muschong au fost demolate si in prezent se mai pastreaza cuptorul circular de ars caramida de tip Hoffman (de mare valoare istorica si simbolistica pentru Lugoj) cu ateliere si cateva magazii aflate pe str. Herendestiului. Proprietar de numeroase imobile in Lugoj si in alte localitati, Jacob Muschong este consididerat cel mai bogat lugojean din perioada interbelica. 

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți