Hotelul Concordia

27.08.2020

       Fostul Hotel Concordia de pe Str. V. V. Delamarina (fosta Brauhausgasse -Str. Berariei), nr. 1 din Lugoj cu elemente ale arhitecturii neoclasice , a fost construit intre 1885-1887 de catre firma lugojeana Goerner- Parvy cu suma de 22745 de florini , pentru Parohia Ortodoxa din Lugoj. Propunerea acestei constructii a fost a lui Coriolan Brediceanu in calitate de presedinte al Comitetui Ortodox si a fost aprobata la data de 30 decembrie 1884 de Sinodul parohial Ortodox . Ulterior s-a hotarat si denumirea de Concordia urmand modelul de emancipare a romanilor din Transilvania , nume care a devenit foarte popular si in randul lugojenilor.

Hotelul Concordia din Lugoj

       Hotelul Concordia dupa inaugurare a fost inchiriat mediului privat pe termen de opt ani cu o chirie de 1800 de florini pe primii trei ani si cu 2000 florini pe urmatorii cinci ani.  

       Hotelul Concordia a fost construit ca forma de emancipare si cultulralizare a romanilor lugojeni aici avand loc numeroase manisfestari literale -culturale, petreceri romanesti, consfatuiri politice , spectacole teatrale.

      Cu ocazia unei licitatii din 20 martie 1901 prin care complexul Hotelului Concordia era inchiriat din nou mediului privat aflam componenta hotelului. Cladirea principala la parter avea o cafenea mare cu 4 compartimentari  , o camera hoteliera, o bucatarie, o camara iar subsolul era unul generos  compus din 4 sectiuni. La etaj se putea ajunge pe doua scari interioare si avea o sala mare de manifestari, 8 camere hoteliere si o camera de menajera. Langa hotel se afla o casa rezidentiala cu două camere, o camera de menajera si un spatiu acoperit pentru spalatorie. In curtea hotelului exista, de asemenea, o gradina spatioasa de vara (cea care avea sa devina traditie in randul lugojenilor - Gradina de Vara Concordia... ) , cu spatiu de dans pe timpul verii, o pista de bowling, un pavilion pentru muzica, un distribuitor de bauturi si o bucatarie de vara.

     Aici s-a infaptuit celebra Masa a poganilor cu rol important in viata orasului si a fost locul de intalnire a unor mari personalitati cum ar fi Coriolan Brediceanu, George Dobrin, V.V. De La Marina, A. C. Popovici,Ion Popovici Banateanul, Camil Petrescu si multi altii... La Masa poganilor au fost luate multe hotarari , astfel a fost trimis la Paris in 1901 Traian Vuia pentru desavarsirea studiilor si unde a efectuat primul zbor omologat din lume.Tot la Masa poganilor s-au pus bazele ziarului Drapelul condus doua decenii de celebrul Valeriu Braniste.  Azi este un corp de cladire al liceului Iulia Hasdeu....

© Preluarea partiala sau integrala a articolului se face cu citarea sursei si informarea administratorului la rubrica contact

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți