Casa Peter din Dealul Viilor
BACU PETER
Casa Peter situata la poalele Dealului Viilor, Str. Strugurilor , nr. 30 din Lugoj, una dintre cladirile cele mai exotice si iesite din peisaj, a fost proprietatea unui anume Bacu Peter , proprietar si a cateva zeci de parcele de terenuri cu vie in Dealul Viilor.

Casa Peter se compune dintr-un subsol, parter si un impozant turn. In prezent nu este foarte clar anul construirii , care poate fii undeva la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX . Cladirea cu o amprenta la sol de aproximativ 130 metri patrati construiti a fost construita in stil german, folosind arhitectura traditionala Fachwerkhaus, cu cadre de lemn aparent pe fatada, care se mai pot vedea si astazi in zona acoperisului si a turnului. Bacu Peter fiind proprietar si de terenuri cu vie in Dealul Viilor , se poate presupune ca subsol era folosit ca si crama pentru depozitarea vinului din productia proprie, acesta avand o suprafata generoasa de peste 110 metri patrati. Un alt argument in acest sens este ca accesul la subsol se face din exteriorul cladirii , mai exact dinspre latura estica. Casa Peter prin constructia sa a fost conceputa atat ca spatiu rezidential ( de locuit ) cat si ca sediu de ferma viticola.

Un element interesant al cladirii este turnul si ce rol avea ? Turnul cu inaltimea de peste 10 metri, putea avea un rol decorativ care pune in valoarea cladirea si o face vizibila de la mare distanta . Accesul in varful turnului se facea pe scari interioare din lemn, care dadeau spre o mica incapere cu suprafata construita de aproximativ 11 metri patrati . De-asemenea turnul putea avea un rol de observatie a planatiilor de vie existente in trecut si in acelasi timp de priveliste, avand dispuse geamuri pe toate laturile. In trecut turnul cladirii, in partea sudica avea un mic balcon iesit in afara construit din structura de lemn, care oferea o priveliste deosebita spre oras.

ISIDOR POP

Prima datare oficiala a cladirii este 17 august 1906 , cand proprietatea (ferma viticola) a lui Bacu Peter in care este mentionata si cladirea ajunge in proprietatea avocatului dr. Isidor Pop.
Despre personalitatea lui Isidor Pop
rezulta ca era un cunoscut avocat si una dintre personalitatiile active
ale vremii implicate in viata culturala, politica si spirituala din
Lugoj.
In 1896 il regasim pe Isidor Pop in calitate de membru fondator al filialei Astra la Lugoj, iar In 13/14 noiembrie 1898 si in calitate de membru si participant la Adunarea Generala al "Reuniunii invatatorilor romani gr.-cat. din ţinutul Lugojului " (-ziarul Tribuna 3 dec. 1898. )
In 14 septembrie 1902, Isidor Pop a facut parte din delegatia romanilor alaturi de George Dobrin tinuta la Oravita cu ocazia adunarii generale a "Asociaţiunii pentru literatura română şi cultura a poporului român" .... ''cea mal mare şi mal înaltă instituţiune culturală a Românilor din Ţara Ungurească'' asa cum mentiona ziarul Tribuna in 18 sept. 1902.
In 1906 avocatul dr. Isidor Pop este ales pe lista inaltiilor functionari ai Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj alaturi de alte personalitati locale cum ar fi notarul regal Mihail Bejan , avocatul dr. George Dobrin, luliu Puscariu, dr. George Popoviciu, Stefan Berceau, dr. Nie.Petrovici, dr. Alex. Bireescu, Nicolae Prostean, Coriolan Brediceanu, dr. Vasile Hossu, Lazar Barbu, Nicolae Bireescu, dr. Aurel Ciupe, loan Cadariu , avocatul dr. Aurel Valean, Titu Hatieg....z( iarul Tribuna 29 oct. 1906 )....
Isidor Pop a fost membru al Partidului National Roman din Comitatul Caras-Severin , astfel il regasim in adunarea generala din 15.06.1911 care s-a tinut la Lugoj, in gradina de vara a hotelului Concordia... (ziarulul Romanul 115/1911 ).
TOCINEANU DIMITRIE PETRESCU
In 1920 ofiterul roman Petrescu Dimitrie Tocineanu se casatoreste cu fiica avocatului dr. Isidor Pop si casa trece in proprietatea familiei Tocineanu, folosita ca resedinta de vara si sediu de ferma viticola.

Despre Dimitrie Petrescu Tocineanu (1893-1943) aflam ca a sosit la Lugoj ca ofiter al armatei romane, fiind primul ofiter roman sosit in oras dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, ca atasat pe langa Divizia II-a colonia franceza de la 2 martie pana la 22 aprilie 1919 cu misiunea supravegherii Banatului Montan care avea in aceea perioada resedinta administrativa la Lugoj... In 18 martie 1919 are loc o consfatuire in cadrul gradinii de vara a Hotelului Concordia, intre ofiterul Dimitrie Petrescu Tocineanu si Protopolul Gh. Popovici in calitate de reprezentat politic al romanilor din comitatul Caras-Severin cu resedinta la Lugoj ..unde s-au cerut din partea romanilor din acest comitat intrarea armatei romane cat mai rapid pentru a asigura siguranta conationalor din Banat...Dupa 22 aprilie 1919 devine atasat al Divizei a 17- a coloniala franceza din Timisoara . Unirea Banatului de Pompiliu Ciobanu -1934 .
In timpul celui de-al doilea razboi mondial la data de 11 februarie 1943 a cazut pe frontul de rasarit din Rusia si a fost decorat post mortem cu medalia titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul". Poza acestui mare ofiter roman se poate vedea in prezent impreuna cu o placa comemorativa pe sediul Casei Armatei Romane de pe Str. N. Balcescu...
In anii 1950 casa este nationalizata de sistemul comunist si devine sediul administrativ al unei ferme viticole din Dealul Viilor , iar in prezent este sediul unei case memoriale.....
Gabriel Ciupa
© Preluarea partiala sau integrala a articolului se face cu citarea sursei si informarea administratorului la rubrica contact