Casa Makay

19.10.2022

        Casa Makay se afla pe actula strada Bugegi la nr. 10 si a fost construita de Makay Sandor (1806-1890) in anii 1836-1837 intr-o arhitectura neoclasica, cu chenare decorative care sunt asemanatoare cu cele de pe cladirea Prefecturii Lugoj.

Restaurare digitala in viziune proprie a fatadei casei Makay din Lugoj, Bucegi, nr. 10, in viziune proprie

           Makay Sandor provine dintr-o familie stabilita la Lugoj in sec. XVIII si recunoscuta ca familie nobiliara in Comitatul Caras in mai 1798. Sotia sa a fost Laura Vermes (1826-1890), originara dintr-o localitate din Slovacia.
        Makay Sandor (cunoscut in documentele de limba germana si sub numele de Makay Alexander), a ocupat functiile de consilier regal, presedinde de tribunal si vicecomite(subprefect) in Comitatul Caras cu resedinta la Lugoj, deputat in parlamentul de la Pesta si avocat la Lugoj.
Studiile le face la un gimnaziu din Timisoara, liceul la Seghed, si dreptul la Oradea....Dupa terminarea studiilor ocupa diverse functii in administratia regala ungara si va fii ales deputat in 1845 si 1847 in parlamentul de la Pest.
        Makay Sandor este un participant activ al revolutiei de la 1848 si in anul 1849 este ales vicecomite al Comitatului Caras cu resedinta la Lugoj, functie pe care o paraseste odata cu infrangerea revolutiei si se refugiaza o perioada scurta in Turcia...

Harta comitatui Caras-Severin cu resedinta la Lugoj

           In anul 1851, Makay Sandor revine la Lugoj si isi deschide un birou de avocatura unde a lucrat ca avocat pana in anul 1868. A mai ocupat functia de vicecomite al Comitatului Caras in anul 1861 si in perioada 1868-1872.
           In  anul 1880 la infiintarea comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj (prin unificarea comitatelor Caras si Severin) in calitate de consilier regal face parte din comisia care a elaborat regulamentul general al comitatului nou format alaturi de personalitatiile: Mihai Bejan-notar regal, Victor Mihalyi -episcop greco-catolic, Titus Hateg -avocat, Hedvig Bosz mare prop. funciar, Vilmos Kreusz preot paroh si Constantin Radulescu -avocat.
           Makay Sandor a fost un sustinator al asociatiilor culturale din Lugoj pe care le-a sprijinit si financiar.
      In perioada 1872 conform istoricului Heirinch Lay, Makay Sandor era unul dintre cetatenii cei mai impozitati din Comitatul Caras...

    ... In anii 1940 casa a apartinut familiei Muschong iar in perioada comunista casa este nationalizata si o scurta perioada aici a functionat asa zisa " Casa de cultura a orasului "....

   

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți