Atelierul Toth Elek

16.09.2021
   In imagine se afla atelierul de lacatusarie al firmei Toth Elek MuLakatos, de pe fosta strada Seitengassse -Strada laterala (actuala A. C. Popovici) ce lega partea din mijloc a pietei (actuala P-ta I. C. Dragan ) spre est cu malul Timisului.
  Firma Toth Elek infiintata la sfarsitul sec. XIX (1899) era unul dintre cele mai renumite ateliere de lacatusarie din Lugoj in perioada administratiei austro-ungare, cu cel putin doua brevete de inventie (pastrate in arhivele muzeale de la Budapesta ), obtinute in anul 1902 privind un mecanism de incuietatoare a portiilor si in 1913 privind metoda si aparatul de fixare a suruburilor de pe balustradele scarilor .

Editare dupa o reproducere a unui cliseu pe sticla aflat in colectia Muzeului de Istorie Lugoj.

Brevet al firmei Toth Elek din Lugoj, inregistrat sub nr. 25464 in martie 1902, privind un mecanism de incuietatoare a portiilor si pastrat in arhivele muzeale de la Budapesta

Brevet al firmei Toth Elek din Lugoj, inregistrat sub nr. 62921 in februarie 1913, privind metoda si aparatul de fixare a suruburilor de pe balustradele scarilori, pastrat  in arhivele muzeale de la Budapesta

    Toth Elek este una dintre firme care a realizat lucrari de lacatusarie in 1910 pentru spitalul din Lugoj in urma unui contract obtinut prin licitatie publica de peste 89000 de koroane .

    Atelierul se afla unde azi este nr. 11 de pe actuala str. A. C. Popovici .. strada unde mult timp au ramas conservate case cu un anumit tip de arhitectura locala de acum 120 de ani, parcurgerea ei era o adevarata lectie de istorie si intoarcere in timp, in prezent fiind un adevarat dezastru urbanistic inceput din anii 2000, prin distrugerea vechilor porti si fatade, ce au fost schimbate fara a tine cont de specificul local al Lugojului, desi se afla in aproprierea unui perimetru istoric. Strada A. C. Popovici a fost descrisa pentru prima data din punct de vedere istoric si bine documentat din punct de vedere profesional in anul 1992 de istoricul Heinrich Lay in cartea sa '' Numele strazilor de la inceputurile lor pana in prezent ''. Strada a mai fost descrisa si in anul 1993 cu mult patos si patriotism local de istoricul Dan Popescu in cartea sa '' Ghid turistic Lugoj si imprejurimi '' .

    In a doua jumate a sec. XIX fiind o situatie economica mai buna, piata oficiala a devenit neincapatoare si aici brutarii isi instalau standurile in zilele de piata astfel in limbaj popular a mai fost cunoscuta ca strada Brotgasse-strada Painii sau strada cu Branza, datorita vanzatorilor de branzeturi...Tot pe aceasta strada la inceputul secolui XX au fost ridicate si standurile opincariilor si pe urma chiar mici ateliere mestesugaresti .

    Deoarece cunoscutul jurist si politician roman Aurel Constantin Popovici s-a nascut pe aceasta strada, dupa 1990 aceasta strada poarta numele de A. C. Popovici...

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți