Armin Villanyi dupa 100 de ani .....Arhitectul din Lugoj

03.05.2020

   Renumitul Armin Villanyi (1875-1954) arhitect si inginer regal in cadrul Biroului Regal de Arhitectura al Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj pana in 1919, este cunoscut pentru numeroasele proiecte arhitecturale cum ar fi; Palatul Poporului, Palatul Comunitatii Reformate, unul dintre arhitectii care au contribuit la construirea Teatrului Orasenesc (azi cunoscut sub numele de Teatrul Traian Grozavescu), a fost arhitectul care impreuna cu arhitectul Sandor Pongratz au proiectat Biserica Reformata, Casa Armin Villanyi de pe str. Magnoliei nr. 15 si alte constructii care in prezent sunt mai putin cunoscute, continua sa uimeasca . . .      

Palatul Poporului - 1904- Arh. Armin Villanyi

          Armin Villanyi dupa 1919 paraseste definitiv Lugojul si continua activitatea de arhitect in localitatea Szeged in calitate de consilier tehnic al administratiei acestui oras. De asemenea este implicat in activitatea sportiva locala fiind presedintele clubului FC Szeged

Palatul Reformat -1906 -Arh. Armin Villanyi 

Armin Villanyi din Lugoj in anul 1935 proiecta primul bazin acoperit.....

      Dupa peste 100 de ani de cand a parasit Lugojul , arhitectul Armin Villanyi prin opera sa in domeniul urbanistic continua inca sa uimeasca si aflam date noi despre acesta. Un articol interesant al presei locale din Szeged la data de 24.02.1935, aparut in ziarul Delmagyarorszag, mentioneaza preocupariile arhitectului Armin Villanyi la aceea data in domeniul urbanismului. Armin Villanyi in calitatea sa de consilier tehnic al Primariei Szeged in cadrul unei sedinte a Consiliului Local prezinta planul pentru construirea unui bazin pe timp de iarna in curtea Bazarului Episcopiei Reformate. Tot din acest articol aflam ca arhitectul Armin Villanyi a realizat proiectul bazinului de iarna, care a fost conceput astfel incat piscina sa poata "supravietui" si functiona chiar daca mai tarziu orasul ar folosi spatiul pentru alte scopuri si ar construi spatii de inchiriat in locul Bazarului. In prima iarna bazimul va avea pentru inceput de 450 locuri si 28 de cabine cu vestiare, urmand ca anul urmator sa fie 78 de cabine ( in acea perioada era moda cabinelor cu vestiare distribuite in jurul bazinului ). 

Casa Armin Villany
Casa Armin Villany

Casa Armin Villany din Lugoj, str. Magnoliei

     Armin Villanyi a prezentat si bugetul necesar constructiei, termenul executiei constructiei de un an de zile si perioada de 10 ani in care se amortizeaza investitia. Aceasta investitie publica este prezentata ca o noutate pentru Szeged in acea perioada si faptul ca amortizarea se va face in timp, deoarece populatia Szegedului la aceea vreme (1935) era obisnuita doar cu bazinul public de vara. Consiliul Local Szeget a aprobat planul lui Armin Villanyi si a decis ca proiectul sa fie prezentat in dezbatere publica orasului. De asemenea Armin Villanyi va face toate demersurile necesare incluziv la autoritatiile centrale pentru construirea bazinului de iarna. Asta se intampla in 1935 ...

       Este o noutate si informatie inedita faptul ca Armin Villanyi proiecta constructii publice de agrement cu bazine acoperite si o mandrie a lugojenilor ca au avut un astfel de arhitect cu pregatire si viziune occidentala acum mai bine de 100 de ani .... In prezent cunoastem cu totii amploarea spau-rilor din zona si orasul Szeged.

Gabriel Ciupa
Creați un site gratuit!