Arhitectul din Lugoj - Armin Villanyi dupa 100 de ani ..... 

03.05.2020

         Renumitul arhitect sef Armin Villanyi (1875-1954) al Oficiului Regal de Constructii din Comitatul cu resedinta la Lugoj pana in 1919, cunoscut pentru numeroasele proiecte arhitecturale cum ar fi Palatul Poporului , Palatul Vertes , Palatul Comunitatii Reformate, unul dintre arhitectii care au contribuit la construirea actualului Teatru Traian Grozavescu, a fost arhitectul care impreuna cu arhitectul Sandor Pongratz au proiectat Biserica Reformata si alte constructii  care in prezent sunt mai putin cunoscute, continua sa uimeasca . . .      

Palatul Poporului - 1904- Arh. Armin Villanyi

          Armin Villanyi dupa 1919 paraseste definitiv Lugojul si continua activitatea de arhitect in localitatea Szeged in calitate de consilier tehnic al administratiei acestui oras. De-asemenea este implicat in activitatea sportiva locala fiind presedintele clubului  FC Szeged. 

Palatul Reformat -1906 -Arh. Armin Villanyi 

         Dupa peste 100 de ani de cand a parasit Lugojul , arhitectul Armin Villanyi prin opera sa in domeniul urbanistic continua inca sa uimeasca si aflam date noi despre acesta .Un articol interesant al presei locale din Szeged la data de 24.02.1935,  aparut in ziarul Delmagyarorszag , mentioneaza preocupariile arhitectului Armin Villanyi la aceea data in domeniul urbanismului. Armin Villanyi in calitatea sa de consilier tehnic al Primariei Szeged in cadrul unei sedinte a Consiliului Local Szeged prezinta planul pentru construirea unui bazin pe timp de iarna in curtea Bazarului Episcopiei . Tot din acest articol aflam ca arhitectul Armin Villanyi a realizat proiectul bazinului de iarna,  care a fost conceput astfel incat piscina sa poate supravietui si functiona chiar daca mai tarziu orasul ar folosi spatiul pentru alte scopuri si ar construi spatii de inchiriat in locul Bazarului. In prima iarna bazimul va avea pentru inceput de 450 de vestiare si 28 de cabine urmand ca anul urmator sa fie 78 de cabine. Armin Villanyi a prezentat si bugetul necesar constructiei , termenul executiei constructiei de un an de zile si perioada de 10 ani in care se amortizeaza investitia . Aceasta investitie este prezentata ca o noutate pentru acea perioada si faptul ca amortizarea se va face in timp deoarece populatia Szegedului la aceea vreme (1935) era obisnuita cu bazinul de vara. Consiliul Local Szeget a aprobat planul lui Armin Villanyi si a decis ca proiectul sa fie prezentat orasului .De-asemnea Armin Villanyi va face toate demersurile necesare incluziv la autoritatiile centrale pentru construirea bazinului de iarna. Asta se intampla in 1935 ... 

        Este o noutate faptul ca Armin Villanyi proiecta constructii pentru bazine de agrement si o mandrie a lugojenilor ca au avut un astfel arhitect cu pregatire si viziune occidentala acum mai bine de 100 de ani .... In prezent cunoastem cu totii amploarea spau-rilor din zona si orasul Szeged .