JOZSEF BERTOK

Jozsef Bertok
Jozsef Bertok

     Jozsef Bertok (Iosif Bertok, 1891-1972) este un fost fotograf si unul dintre renumitii cineasti din perioada de debut a cinematografiei, realizand intre anii 1911-1945 numeroase scurt-metraje, documentare, filme si jurnale de actualitati. O mandrie locala este faptul ca Jozsef Bertok a locuit si la Lugoj, unde a fost fotograf amator si proiectionist de filme la cinema Olympia ...

   Primul film a lui Jozsef Bertok a fost in anul 1911 pe un recorder marca Pathe, in locatitatea Varset din Serbia de astazi, cu ocazia unui turneu al caravanei Narten, acesta fiind un scurt-metraj de 100 de metri cu secvente filmate in localitate.

    In 1912 in Lugoj se construia un cinematograf cu o sala moderna in arhitectura vremii, art nouveau , de unde a primit o oferta de angajare pe post de proiectionist de filme si astfel Jozsef Bertok impreuna cu sotia sa se muta la Lugoj. Aici la Lugoj, Jozsef Bertoj fiind deja familiriarizat in arta cinematografica se va ocupa de asamblarea echipamentelor tehnice necesare proiectionarii de filme in noul cinema, cunoscut mai tarziu sub denumirea de '' Cinematograful Olympia ''. In presa vremii cinematograful din Lugoj construit in 1912, era cunoscut la inceputurile sale si sub denumirea de '' Teatru Cinematografic ...'' iar in limbaj popular de '' Teatru miscator '' ( de la imaginele in miscare...)  

   Secvente cu frontul din Balcani si intrarea armatei germane in Bucuresti la sfarsitulul lui noiembrie 1916, filmare de Jozsef Bertok

      Inrolat in armata austro-ungara in anul 1914, Jozsef Bertok ia cu el si camera fotografica de 9/12, primind permisiunea de a fotografia soldatii pe front. Dupa doar doua luni de serviciu in armata , unitatiile armatei austro-ungare primesc ordin ca soldatii cu experienta in fotografie si in mod special in arta cinematografica, sa se prezinte la Ministerul Apararii din Viena pentru a forma un serviciu special care sa fotografieze si sa filmeze in scop propangantistic si documentar, armata austro-ungara si fortele aliate pe front. Conform marturiilor lui Jozsef Bertok, el este primul operator de imagine (cameraman ) care a ajuns la Viena in anul 1914, unde a fost pus sa creze un film. Jozsef Bertok face un scurt-metraj cu scrne filmate cu un vapor care naviga pe Dunare in Viena . In fata unui auditoriu din cadrul aparatului de propaganda al armatei austro-ungare cunoscut sub denumirea de Kriegspressequartier , este vizionat filmul si Jozsef Bertok este acceptat in corpul profesionistilor care avea sa fotografieze si sa filmeze soldatii din zona frontului.

Echipa de filmare din filmul Haiducii aparut in cinematografe in anul 1929, operator imagine Jozsef Bertok (cel dn mijloc in spatele camerei)

     Sfarsitul razboiului il gaseste pe Jozsef Bertok in 1918 la Viena, unde pe 28 octombrie este anuntat ca razboiul s-a terminat si armata austro-ungara s-a desfiintat, astfel ofiterii si soldatii sunt liberi sa mearga acasa. Pe 30 octombrie 1918 pleaca din Viena cu trenul spre casa din Lugoj. Jozsef Berok ajunge in Lugoj pe data de 11 noiembrie 1918, cu intarziere datorita haosului deja creat in fostul imperiu austro-ungar ( trenul este oprit in fiecare gara importanta de formatiuni revolutionare si violente ale fostei armate ungare) si cu noroc ajunge acasa in Lugoj

       In 1919 era in vigoare o lege care impunea ca persoanele revenite acasa dupa terminarea razboiului sa revina la ocupatia initiala , astfel Jozsef Bertok revine la meseria de proiectionist de filme la cinematograful din Lugoj si de fotograf amator. Despre cinematograful din Lugoj la care lucra Jozsef Bertok, acesta spune ca era unul modern pentru vremea sa si s-a construit in 1912 iar mai tarziu a apartinut unei companii numite Olympia care avea trei proprietari din Lugoj. Proprietarii erau un anume Schlinger Jozsef care era si proprietarul unei librarii de papetarie si carte din Lugoj, iar ceilalti erau un avocat si un electrician de meserie. Conform afirmatiei lui Jozsef Bertok cei trei au sustinut financiar constructia cinematografului si au ramas proprietari mult timp chiar si dupa primul razboi mondial.

Secvente din documentarul Serbarile Unirii (1929)

     Jozsef Bertok mentioneaza in memoriile sale ca In anul 1920 , intr-o zi au venit la Lugoj doi domni de la Bucuresti , care i-au propus sa lucreze la noul lor cinematograf din Arad cu un salariu de doua ori mai mare decat cel oferit la Lugoj. Astfel Jozsef Bertok in 1920 Jozsef Bertok se muta de la Lugoj la Arad si se va ocupa de noul cinematograf deschis aici, in calitate de director tehnic . Joszef Bertok povesteste ca proprietarii din Bucuresti au trimis filme pentru proiectie atat de slabe calitativ, incat din cauza concurentei noul cinematograf din Arad se va inchide dupa numai cateva luni. Activitatea lui Jozsef Bertok nu se opreste aici si isi va infiinta propriul laborator de filme in Arad, cumparadu-si in acest scop si un recorder marca Ernemann . Aici la Arad va face subtitrari de filme, reconditioneaza casete cinematografice spre o mai buna proiectie, fotografie publicitara si scurt-metraje de film. Primul film de scurt-metraj a lui Jozsef Bertok in Arad a fost '' O dupa amiaza la Arad '' si va fii prezentat in cinematograful Apollo din localitate.

    In 1924 va intreprinde o calatorie de studiu in Munchen si Berlin si apoi va colabora cu case de film si regizori din Bucuresti, in calitate de operator imagine si va realiza filme precum Haiducii (1929), Serbarile Unirii (1929), Ciocoii (1931),Targul de fete de pe Muntele Gaina (1934), Insula Serpilor (1939) si alte numeroase filme si documentare. Intre 1937-1945 colaboreaza cu Oficiul National Cinematografic din Buicuresti si va realiza numeroase documentare si jurnale de actualitati.

      In anii 1934-1935 Jozsef Bertok are ocazia sa fie operator imagine in filmul de comedie muzicala '' Bing Bang '' , acesta fiind primul film sonor de productie integral romaneasca in care au jucat actorii de comedie celebrii in vremea respectiva , Nicolae Stroe , Vasile Vasilache si mai cunoscutul actor Grigore Vasiliu Birlic. Filmul va fi difuzat in marile cimetografe din tara incepand cu anul 1935.

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți