JOHANN HEUFFEL

JOHANN HEUFFEL

Lugoj

    JOHANN HEUFFEL 1800-1857. A fost un cunoscut medic si botanist al Banatului.S-a nascut la 29 decembrie 1800 la Modra (Modor), orasel din zona Bratislavei, Capitala Slovaciei de azi. A facut mai intai Facultatea de Filosofie la Bratislava, apoi Medicina la Viena si Budapesta. Intre anii 1826 - 1829 devine medic la Arad. Studiaza flora Austriei, Ungariei , Transilvaniei si in special zona Banatului in cautare de plante medicinale. A descoperit peste 70 de plante medicinale cu clasificari internationale si a numit noile descoperiri dupa zonele sau siturile cercetate. Multe dintre plantele descoperite  poarta numele sau fac referire la persoana lui (Heuffel..) . In mai anul 1829 Heuffel s-a mutat la Lugoj in calitate de medic sef al comitatului Caras, unde a fost cunoscut nu numai ca medic, ci si ca un cunoscator al plantelor medicinale si ca un homeopat.

         De la Lugoj are numeroase publicatii (Heuffel 1831, 1835, 1844 etc.) pentru jurnalul celei mai vechi societati de botanica din lume, Regensburg Botanical Society, infiintata in 1790, a carei membru era din 1832, alaturi de mari personalitati ...Datorita carierei sale de succes ca botanist in zona de sud-est europeana, Heuffel a devenit membru al numeroaselor societati stiintifice si membru al Academiei de Stiinte din Sankt Petersburg.

    La Lugoj se casatoreste cu nobila Josephine de Nemethy , iar in 1834 cuplu va avea un copil pe nume August Heuffel-Nemethy de Nemethfalva (1832-1895) care avea sa devina un mare militar de cariera cu gradul de locotenent felmaresal in imperiul habsburgic.

    In urma participarii la revolutia din 1848-1849 a devenit o victima a represaliilor din administratia habsburgica.....si popularitatea acestui medic a crescut mult in randul populatiei...A fost destituit din functie , expulzat din locuinta sa din Lugoj o perioada pana cand s-a revenit asupra acestei decizii datorita marii popularitati din randul populatiei...

     Dupa perioada dificila din 1848 si cand revenit in functia de medic al Districtului Lugoj aflat acum sub administratie directa a imperiului habsburgic a publicat numeroase lucrari de o importanta deosebita pentru cunoasterea florei din sud-estul Europei (Heuffel 1850, 1857, 1858 etc.).

     In acest timp lucreaza la una din principale sale lucrari despre flora Banatului. Lucrarea a fost publicata si ingrijita in 1858 dupa moartea sa din 1857, de marele lugojean A. Kanitz (1843-1897), fondatorul gradinii botanice din Cluj-Napoca .

Casa Heuffel din Lugoj

    La colt cu strada Str. Semenicului se gasea casa (recent demolata ) in care a locuit Dr. Johann Heuffel renumitul medic al Comitatului cu resedinta la Lugoj....

   In 1857 dupa moartea sa, strada a purtat numele sau Heuffelgasse....Prin studiile aprofundate in botanica, Heuffel a devenit un om de stiinta cunoscut in intreaga lume . Numeroase plante din nomenclatura botanicii ii poarta numele.... 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți