LUGOJ

Istoria Lugojului pe scurt ...

       In Lugoj au fost descoperite o serie de asezari din epoca neolitica, bronzului in zona de la poalele Dealului Viilor iar din perioada daco-romana si prefeudala au fost identificate pe actualul traseu al soselei de centura a Lugojului. De asemena in sec. XIX s-au gasit din epoca neolitica cateva obiecte si in zona caii ferate Lugoj ....

        Epoca neolitica a facut posibila trecerea pe scara larga a multor culturi umane de la un stil de viata bazat pe vanatoare si culegerea hranei, la agricultura si mai apoi la alte tehnici si unelte avansate.   

      In epoca dezvoltata a fierului , teritoriul Banatului a fost locuit preponderent de daci. In anul 106 in timpul colonizarii romane Banatul din care face parte si Lugojul va fi parte din provincia imperiala Dacia. Colonizarea romana schimba realitatile demografice, politice si economice. Urme ale colonizari romane din zona Lugoj este Cetatea Jdioara atestata documentar in sec. I-II ca fiind la inceput un castru roman ...aflata la 20 km de Lugoj.  Incepand cu sec. IV zona Banat deci si zona Lugojului este traversata de o serie de populatii migratoare in drumul lor spre Imperiul Roman (vizigotii, gepizii, longorbarzii...) care stapanesc o scurta perioada de timp acest teritoriu daco-roman in urma retragerii romane din Banat ...

      In epoca medievala Lugojul a fost centrul unui district romanesc care si-a pastrat prin privilegiile si diplomele acordate de regii maghiari autonomia pana in anul 1658.

      Conform cronicei latino-maghiara a lui Anonymus - notar al regelui Bela al III-lea mentioneaza existenta unei cetati  pe raul Timis in sec. IX , folosita ca punct de rezistenta de catre oastea voievodului banatean Glad, in confruntarea cu cuceritorii maghiari.

...Hoardele navalitoare tatare din 1241

       Aparitia la orizont a hoardelor navalitoare tatare din 1241 il obliga pe regele Ungariei Bela al IV-lea sa renunte la legile aspre asupra romanilor din Banat si chiar sa acorde privilegii si o oarecare autonomie locala sub protectoratul Ungariei a nobililor romani locali pentru a lupta alaturi impotriva tatarilor. Astfel in 1241 apare un document in care regele Ungariei Bela al IV-lea a refacut mai multe cetati printre care si cetatea Lugoj  dupa marea invazie a tatarilor din acel an care a facut prapad si a pustit totul in zona Banat si apoi in Ungaria..

  ...Banatul a fost  atacat de grupul  de armata tatara condus de Budjek, acesta fiind una dintre capeteniile lui Batu Han un succesor al marelui Ghinghs Han,  distrugand in drumul ei cetatea Lugoj , Cenadul si Timisoara...      

       In 1247 regele Ungariei Bela al IV-lea aduce in zona Banatului de Severin pe Cavalerii Ioaniti oferindu-le o diploma de autoritate in zona din care facea parte si  Lugojul pentru a stavili pericolul tatar.  In 1289 regele Ungariei Ladislau al IV-lea (1272-1290) apare intr-un document care mentioneaza ca poposeste in zona Lugojului cu armata sa.

     Prima atestare oficiala documentara a Lugojului dateaza din anul 1334 cand in registrele de dijme papale ale Arhidiaconatului de Sebes este semnalat preotul Blasiu din Lugoj.  

       Lugojul este mentionat ca possessio (1369), opidum (1439- 1440, 1464) si civitas (1371-1372, 1536, 1542), Lugojul a devenit in 1386 cetate regeasca, fiind scos de sub jurisdictia voievodului Transilvaniei si subordonat direct regelui Ungariei, prin castelanul cetatii. 

      Ca formatiune administrativa, districtul Lugojului avea in administrare si satele din imprejurimi si dateaza din anul 1369 cand este amintit ca possesio Lugas, iar cetatea, castrum Lugas este mentionata pentru prima data in anul 1386 cand este consemnat castelanul de Lugoj, Nicolae Garai.    

      Intr-o diploma datata 22 august 1376, semnata de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, se arata ca cetatea Lugojului a fost donata marilor feudali Ladislau si Stefan Losonczy. 

      In data de 30 iunie 1365, regele Ludovic I, vine la Lugoj pentru al rasplatii pe  unul din fidelii sai nobili - Nicolae Konth, pentru merite castigate in expeditia din Bulgaria . 

    La batalia de la Kosovopoljie din 1389 participa de partea sarbilor un detasament de lugojeni sub comanda lui Nicolae Garai .

     La sfarsitul secolului al XIV-lea, mai ales dupa batalia de la Nicopole (1396), turcii invadeaza Banatul pustind totul in cale, ajungand pana in partile Lugojului unde se reuseste oprirea lor. In timpul marilor campanii antiotomane, Ioan Huniade (10 lupte castigate si numai doua pierdute in fata turcilor), pe cand era comite de Timis (1440), a luat masuri pentru organizarea sistemului de aparare a orasului, intarind cetatea cu santuri, metereze si palisade. Cetatea Lugoj a fost reconstruita din piatra in 1440 si a rezistat multor atacuri turcesti.

       Incepand cu secolul al XV-lea Lugojul devine o sursa demografica importanta si avea intre 3000-3500 de locuitori. De mentionat faptul ca aceasta cifra a fluctuat si in sens negativ, datorita deselor lupte sau incursiuni ale turcilor in zona.....populatia in diferite perioade ale sec. XVI-XVII a emigrat spre zone mai sigure cum ar fi Transilvania....De abia la inceputul sec. XVIII se poate vorbi de o populatie stabila si intr-o continua crestere demografica. 

       Privilegiile, libertatile si drepturile tuturor nobililor, cnezilor si celorlalti romani (universorum nobilium et keneziorum ac ceterorum walachorum) din Banat au fost recunoscute de regele Ungariei Ladislau al V-lea, prin cunoscuta diploma din 29 august 1457, in aceleasi conditii acordate de catre regii unguri anteriori....Potrivit acestei diplome, districtele Lugoj, Sebes Mehadia, Almaj, Comiat, Caras, Barzava si Ilidia, constituiau o comunitate autonoma, cu o organizare juridica proprie, avand in frunte un comite ales. ... "Pe nobilii romani si pe cnezii din aceste districte nu poate sa-i judece decat comitele lor temporar ales, iar daca nu vor fi multumiti cu judecata lui, au dreptul sa se adreseze Curtii regale si impotriva sentinţei date de Curte, au dreptul sa apeleze la rege ''.

       In data de  10 martie 1515 dintr-un document reise ca Szapolyai Janos (Ioan Zapolya), voievodul Transilvaniei, se afla la Lugoj de unde scrie banilor de Severin. 

         Dezmembrarea regatului ungar dupa anul 1526, ca urmare a cuceririlor militare otomane si dobandirea de catre Transilvania a statutului de stat tributar Portii dupa formarea pasalacului de Buda (1541), a obligat nobilimea lugojana sa se implice in mod direct, atat militar cat si de ordin administrativ in evenimentele majore din regiune. Aflat in permanenta sub amenintarea invaziilor otomane, Banatul de Severin datorita cuceririlor otomane din zona a fost transformat in Banatul de Lugoj-Caransebes si in ciuda modificarilor produse in Transilvania in perioada 1526-1541, viata nobilimii lugojene cu disputele si procesele sale interne, s-a desfasurat aproape netulburata.

    Ca o paranteza trebuie mentionat ca in lupta de la Mohacs din 1526 si dupa care regatul ungar se destrama, se pare ca a participat si un corp de armata lugojean de vreme ce capitanul cetatii si-a pierdut viata in acea dezastroasa lupta a regatului Ungariei. Este o informatie inca neverificata. sursa https://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0019/36.html

'' Kalnay János lugosi kapitány (1526) a lovas testőrző sereg kapitánya († 1526 Mohácsnál ) ''. 

      Voievodul Transilvaniei  Ioan Zapolya 1487-1540

       Nobilimea Lugojeana cat si cea din Caransebes erau de multe ori implicate in luptele interne pentru ocuparea tronului Ungariei ...Astfel putem mentiona actiunea voievodului  Transilvaniei Ioan Zapolya (1526-1540), care a fost sprijinit de nobilimea banateana cu 4.000 de soldaţi recrutati din Caransebes, in acelasi timp capitanul Valentin Torok a reusit sa inroleze 10.000 de calareti din districtele Lugoj si Caransebes.....

      Incercarile otomanilor de a include Banatului de Lugoj-Caransebes in hotarele pasalacului de Timisoara (Timisoara fiind cucerita de turci inca din 1552), prin atacuri repetate asupra zonei Lugojului, l-a facut pe principele Gheorghe Rakoczi I sa alcatuiasca un corp de elita capabil sa apere cetatea Lugojului de orice navaliri straine. 

       In 7 mai 1551 regina Isabela acorda lugojenilor o diploma nobiliara cu blazon, avand ca semn heraldic lupul sezand deasupra coroanei, ...''pentru fidelitatea, alipirea si serviciile credincioase ale fidelilor nostri curteni nobili valahi '' (consideratis fide et fidelitate fidelibusque seviciis fidelium nostrorum Egregiorum Nobilium Valachorum) . 

      Documentele atesta ca românii reprezentau un element important al orasului si districtului Lugoj. Lugojul si  Caransebesul erau stapanite de o elita cu ocupatii diverse: dieci ( Matia Stanisa în 1593 diac in Lugoj, diacul Stefan Lippai, notar al Lugojului in 1603, militari (privilegiul acordat la 15 august 1645 de principele Gheorghe Rakoczi I unui numar de 55 de osteni din cetatea Lugojului), preoti (titlul nobiliar acordat la 11 ianuarie 1644 de principele Gheorghe Rakoczi I preotului Petru Szaszvarosi alias Pap de Lugoj....    

     In 1552 au loc noi operatiuni de fortificare a cetatii Lugojului sub conducerea Banului Ioan Glesan dupa planurile arhitectului italian Alessandro Cavolini din Urbino. Din acest an cetatea are o noua infatisare si consta dintr-un fort interior de piatra, de forma patrata la care se aduaga de o fortificatie exterioara din palisade,  In exterior, palisada era inconjurata de un canal alimentat din albia raului Timis.

          Andrei Barcsay Ban de Lugoj 1616-1661

   In preajma luptei de la Miraslau (18 septembrie 1600), banul Andrei Barcsay de Lugoj-Caransebes a venit in sprijinul domnitorului roman Mihai Viteazul, indreptandu-se cu trupele adunate din Ineu, Lipova si Lugoj spre Sebes. In 1601, Mihai Viteazul este nevoit sa plece spre Praga, pentru a cere ajutor imparatului Rudolf. In drum se opreste la Lugoj in zona fostului han Zur Post (Hanul Postei..) unde o serie de lugojeni se incadreaza in suita lui .

Cetatea Lugojului ..in 1700-1701 va fi demolata datorita tratatului de pace dintre austrieci si turci

         In 3 aprilie 1609 se aminteste de nobilimea acestui district de Lugoj-Caransebes, cand principele Transilvaniei Gabriel Báthory, intareste si largeste la cererea unei delegatii formata din nobilii Ioan Lugosy, Mihai Dees alias Literati, Martin Banias si George Radul vechile privilegii din cele opt districte si nobilitatea lugojenilor obtinuta de la regina Isabela în anul 1551. Adunarea nobililor districtului Lugoj s-a ingrijit ca acest act sa fie infatisat la 16 octombrie 1609 dietei Transilvaniei (in generali congregatione dominorum regnicolarum trium nationum), care l-a lasat in vigoare si l-a ratificat.

       Gheorghe Rakoczi II la 20 februarie 1649, ofera o noua diploma de innobilare, ca recompensa pentru serviciile militare prestate de  Raudius Olasz si o ceata de 44 de calareti in garnizoana de la Lugoj .

     Aceasta organizare administrativa a românilor din Banatul de  Lugoj-Caransebes, a supravietuit pana la ocupatia otomana din 1658. Dupa acest an majoritatea nobililor din Lugoj se refugiaza in Transilvania si revin prin descendentii lor abia in timpul adminstratiei austriece (habsburgice) cand incearca sub noua administratie redobandirea vechilor privilegii..... 

         Dupa infrangerea turcilor la al doilea Asediu al Vienei în 1683, imperialii trec la ofensiva si ocupa pentru scurt timp cetatile Lipova si Lugoj (1688). La 25 septembrie 1695 la Lugoj a avut loc o batalie intre armatele Imperiul Habsburgic si Imperiului Otoman, soldata cu infrangerea habsburgilor, insusi comandantul armatei, generalul Veterani, fiind ucis de turci. Dupa semnarea pacii, in urma tratatului de la Karlovitz (1699) Banatul a ramas sub dominatie otomana, insa prin cateva stipulatii ale tratatului, turcii sunt obligati sa darame unele fortificatii, printre care si zidurile cetatii Lugoj (1700-1701). Se pare ca vestigiile zidurilor sale mai erau inca vizibile in albia Timisului pana spre sfarsitul secolului trecut....

...zona unde pana acum mai bine de o suta de ani se mai puteau vedea urmele vechii cetatii Lugojului conform colectionarului Anton Tomin...

         Dupa alungarea turcilor, prin pacea de la Passarowitz (21 iulie 1718), a inceput colonizarea germana in Lugoj, iar primii colonisti s-au stabilit pe malul stang al raului Timis, punand bazele "Lugojului german" care a devenit sediul unui nou district format de autoritatea austriaca.

Pictura a svabului Stefan Jager cu venirea svabilor in 1718-1720....

    In 1778 ca urmare a incorporarii Banatului la Ungaria, Lugojul roman devine resedinta comitatului Caras incepand cu anul 1779, In anul  1793 , Camera aulica hotareste unificarea Lugojului roman si Lugojului german, unificarea realizandu-se efectiv in anul 1795 si primul primar al Lugojului unificat a fost Josef Andrachitz, de meserie fierar.          

Epilog....

      Lugojul orasul de pe Timis aflat la confluenta dintre deal si campie, este atestat documentar in anul 1334 si a fost resedinta unui District Romanesc in perioada 1369-1526, avand denumirea in latina de '' Valachorum kneziorum districtus Lugas '', cu privilegii acordate de regi cu origini occidentale din regatul ungar pentru rolul important in lupta turcii. Lugojul a fost pe rand impreuna cu Caransebesul resedinta a Banatului de Lugoj-Caransebes, cunoscut si sub denumirea de Banatul Montan urmas al fostului comitat Severin destramat in urma cuceririilor turcesti din zona... Banatul de Lugoj-Caransebes in perioada 1526-1658 cu statut autonom de administrare in cadrul Principatului Transilvaniei, nu a fost inclus in vilayetul turcesc al Timisoarei. Regiunea Banatului de Lugoj-Caransebes cu sprijin habsburgic sau transilvanean in functie de aliantele politico-militare de moment a ajuns sa poarte lupte de aparare cu turcii sau de cucerire de noi teritorii din marele vilayet al Timisoarei in perioada 1552-1658 . ..... paradoxal pe plan zonal multe informatii din perioada medievala legate de Lugoj le gasim in scrieriile obiective ale cercetatorilor si istoriciilor de la muzeul "Banatul Montan al Resitei "...de al carui trecut Lugojul este strans legat.

        Lugojul a fost resedinta de District in perioada 1716-1778 , 1850-1860 (Lugoscher District) sub administratia Imperiului Habsburgic, ulterior Imperiului Austriac. Resedinta de Comitat in perioada 1779-1850, 1860-1880 a Comitatului Caras (Krasso varmegye pe germana /Comitatus Krassoviensis -pe latina) sub administratia Regatului Ungar si resedinta de Comitat in perioada 1880-1919 a noului Comitat Caras - Severin ( Komitat Krasso-Szoreny-pe germana/Krasso-Szoreny varmegye pe maghiara/Comitatus Krassovinis et Severinensis -pe latina) sub administratia Imperiului Austro-Ungar. Dupa Marea Unire sub administratie romaneasca, Lugojul in perioada 1920-1926 a fost resedinta a judetului Caras -Severin si in perioada 1926-1950 a judetului Severin .

       Dupa anul 1926 odata cu noua reorganizare regionala, cand Lugojul devine resedinta judetului Severin cu mult sub ceea ce administra odata (se pierde aproximativ jumate din suprafata regionala administrata), se pierde treptat din importanta administrativa regionala din Banat, iar odata cu aceasta si investitiile autoritatiilor centrale din punct de vedere statistic devin aproape inexistente in perioada interbelica in municipiul de pe Timis . 

      Lugojul a avut momentul lui de glorie in perioada moderna din sec. XVIII si inceput de sec. XX, cu mari investitii publice finantate de puterea centrala de la acea vreme, asa putem admira si in zilele noastre un fost Palat regional al Justitiei, fosta Prefectura, sediul actual al Primariei, cladirea liceului Brediceanu, fostul liceu agricol, fostul abator, enormele cazarme de pe str. Banatului si Memorandumului, actualul pod de fier, astfel a fost posibila construirea intre anii 1899-1900 a centralei electrice in parteneriat public - privat, in 1902 Lugojul avea prima centrala telefonica, gara in 1876 si fostul pod de cale ferata in 1899, sediul enorm al eparhiei Greco-Catolice de pe Str. Ep. I. Balan si multe alte exemple peste care s-au suprapus masiv cu investitii private incurajate de aceste investii publice centrale (vezi Palatul Bejan, Fabrica de caramida si tigla Muschong, fosta banca Nepbank..etc). Incepand cu anul 1945 odata cu venirea comunistilor la putere, Lugojului i-au fost transferate treptat toate parghiile administrative regionale catre actuala resedinta de judet ....pentru ca in anul 1950 Lugojul sa piarda definitiv rolul de resedinta de judet cu consecinte asupra dezvoltarii....chiar daca Lugojul a avut vreme de peste 600 de ani un rol important in administratia regionala. ... Lugojul are un bogat trecut istoric la care si-au adus aportul comunitatea romaneasca, germana (svabii) , maghiara, evreiasca si alte comunitati mai mici ....trecut ascuns de epoca comunista si inca nevalorificat suficient in prezent...

Sediul Regional Administrativ al Lugojului cu rol de sediu de comitat/prefectura....

      Lugojul a ajuns un important centru cultural din Banat, datorita faptului ca Lugojul a fost de fapt in primul rand Capitala Administrativa a Banatului Montan, la Lugoj fiind in trecut toate institutiile centrale administrative, financiare , politice etc..ale vremii, fapt ce a atras sau a facut posibila stabilirea in Lugoj a elitei vremii din toate domeniile, fiind cadrul ideal pentru desfasurarea unei vieti culturale si sociale pe masura ....cum ar fi primul primar al Lugojului unificat in 1795 Josef Andreschitz ; a fostului comandant al Banatului Johann Sebastian Soro ; a filozofului si a marelui revolutionar Eftimie Murgu pentru cauza românilor din Banat de la 1848 ; biologul si medicul orasului Johann Heuffel venit din zona Bratislavei si de al carui nume se leaga numeroase plante medicinale cunoscute la nivel international; Asboth Lajos revolutionar la 1848 , mare proprietar si investitor imobiliar in Lugoj ; Emanuil Gojdu, acesta fiind primul prefect roman al resedintei Lugoj incepand cu anul 1860 .... 

Wusching Konrand Paul

   Compozitorul Wusching Konrand Paul nascut in Lugoj a fost numit in 26 august 1848, Consiler Sef in administratia Lugojului iar in 1852 a fondat Societatea de muzica germano-maghiara Lugosi ; ... in 1846 Lugojul a fost cadrul perfect pentru sustinerea unui concert al celebrului pianist Franz Liszt in Vechiul Teatru ; compozitorul Emmerich Schwach ; compozitorul si dirijorul Ion Vidu adus la Lugoj din zona Arad in august 1888 pe postul de invatator si profesor de muzica la scoala româna si care preia conducerea '' Reuniuni române de cântari si muzică din Lugoj ''....

Lucian Blaga

...... Filozoful Lucian Blaga care in perioada 1924-1926 a locuit la Lugoj in ''Casa de la Vie '' a lui Caius Brediceanu unde a compus mari opere literale ; filozoful Camil Petrescu in 1918 la Lugoj isi incepe activitatea publicistica ; pictorul Virgil Simonescu ; renumitul arhitect regal Armin Villanyi stabilit in Lugoj in perioada 1900-1919 ; cunoscutul Valeriu Braniste ; fam. Brediceniilor ; compozitorul Filaret Barbu ; Jacob Muschong proprietarul celei mai mari fabrici de caramida si tigla din tot Banatul ; vizionarul primar al Lugojului Arpad de Marsovsky in perioada 1888-1912 ; evenimentul din 1912 cand la Lugoj celebrul aviator Aurel Vlaicu efectueaza primul zbor demonstrativ cu un avion din Banat la poalele Dealului Viilor in zona Capelei Sf. Donatus -Die Donatus Kapelle .... si multe alte personalitati sau evenimente unicat .... care impreuna cu investitiile masive ale autoritatiilor centrale din acea vreme au contribuit la dezvoltarea Lugojului in toate domeniile , de aici si existenta unui grad ridicat de cultura .... spre deosebire de prezent cand Lugojul nu mai este capitala regionala....

Camil Petrescu

       Ca un brand local sau un aspect de mandrie a lugojenilor, se poate mentiona ca Lugojul in perioada 1880-1919 a ajuns sa fie capitala unui comitat  " gigant " cu dimensiunile de 11032 km patrati, fiind al doilea ca marime din regatul ungar unde era inglobat in perioada austro-ungara, iar dupa Marea Unire din 1918, in perioada 1919-1926 Lugojul a fost resedinta celui mai mare judet din Romania, de ordinul intai (urmas al fostului comitat), cu o suprafata de 11080 km patrati care se intindea de la raul Mures (zona Birchis) pana la Dunare (zona Orsovei, Eselnita...) conform datelor istorice , confirmata si de publicatia Anuarul Socec editia 1925 - 1926 - (informatie valoroasa din istoria locala a Lugojului)  .....

Prezentare generala a fostei resedinte regionale Lugoj, din punct de vedere administrativ, statistic, geografic , istoric si apolitic.

* Nota - Pentru documentare s-au folosit si publicatiile : Contributii la Istoricul Nobilimii Lugojene -Ibolya Sipos , Restituiri Banatene Nr. 2-Lugoj -Societatea de Stiinte Istorice din Romania-Filiala Lugoj , Organizarea Spatiului Geografic in Banat -Raulian Rusu, Cronologia Banatului 2 -de Ioan Hategan, Banii Lugojului si Caransebesukui in sec. XVI-XVII Sorin Bulboaca -Revista Banatica , Pentru o Istorie a Banatului in Sec. XIX-lea , Comitatele Caras si Severin intre era liberala si unificarea din anul 1880 de Attila Varga Institutul de Istorie "George Barit" din Cluj-Napoca , Stufii Monografice -Lugoj -Dusan Baiski , Denumirea strazilor lugojene din cele mai vechi timpuri pana in prezent - istoricul Heinrich Lay care a trait o buna parte in Lugoj si a fost profesor de istorie la liceul Coriolan Brediceanu si scoala Anisoara Odeanu...

* Pentru documentare s-au folosit si surse sau concepte proprii de intelegere a istoriei Lugojului.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți