LUGOJ

Istoria Lugojului pe scurt ...

       In Lugoj au fost descoperite o serie de asezari din epoca neolitica, bronzului in zona de la poalele Dealului Viilor iar din perioada daco-romana si prefeudala au fost identificate pe actualul traseu al soselei de centura a Lugojului. De asemena in sec. XIX s-au gasit din epoca neolitica cateva obiecte si in zona caii ferate Lugoj ....

        Epoca neolitica a facut posibila trecerea pe scara larga a multor culturi umane de la un stil de viata bazat pe vanatoare si culegerea hranei, la agricultura si mai apoi la alte tehnici si unelte avansate.   

      In epoca dezvoltata a fierului , teritoriul Banatului a fost locuit preponderent de daci.

      In anul 106 in timpul colonizarii romane Banatul din care face parte si Lugojul va fi parte integrant a provinciei imperiale Dacia. Colonizarea romana schimba realitatile demografice, politice si economice. Urme ale colonizari romane din zona Lugoj este Cetatea Jdioara atestata documentar in sec. I-II ca fiind la inceput un castru roman ...aflata la 20 km de Lugoj.

     Incepand cu sec. IV zona Banat deci si zona Lugojului este traversata de o serie de populatii migratoare in drumul lor spre Imperiul Roman (vizigotii, gepizii, longorbarzii...) care stapanesc o scurta perioada de timp acest teritoriu daco-roman in urma retragerii romane din Banat  ...

      In epoca medievala Lugojul a fost centrul unui district romanesc care si-a pastrat prin privilegiile si diplomele acordate de regii maghiari autonomia pana in anul 1658.

      Conform cronicei latino-maghiara a lui Anonymus - notar al regelui Bela al III-lea mentioneaza existenta unei cetati  pe raul Timis in sec. IX , folosita ca punct de rezistenta de catre oastea voievodului banatean Glad, in confruntarea cu cuceritorii maghiari.

hoardele navalitoare tatare din 1241

       Aparitia la orizont a hoardelor navalitoare tatare din 1241 il obliga pe regele Ungariei Bela al IV-lea sa renunte la legile aspre asupra romanilor din Banat si chiar sa acorde privilegii si o oarecare autonomie locala sub protectoratul Ungariei a nobililor romani locali pentru a lupta alaturi impotriva tatarilor. Astfel in 1241 apare un document in care regele Ungariei Bela al IV-lea a refacut mai multe cetati printre care si cetatea Lugoj   dupa marea invazie a tatarilor din acel an care a facut prapad si a pustit totul in zona Banat si apoi in Ungaria..

  ...Banatul a fost  atacat de grupul  de armata tatara condus de Budjek una dintre capeteniile lui Batu Han succesor al marelui Ghinghs Han distrugand in drumul ei cetatea Lugoj , Cenadul si Timisoara...      

       In 1247 regele Ungariei Bela al IV-lea aduce in zona Banatului de Severin pe Cavalerii Ioaniti oferindu-le o diploma de autoritate in zona din care facea parte si  Lugojul pentru a stavili pericolul tatar.  In 1289 regele Ungariei Ladislau al IV-lea (1272-1290) apare intr-un document care mentioneaza ca  poposeste in zona Lugojului cu armata sa.

   Prima atestare oficiala documentara a Lugojului dateaza din anul 1334 cand in registrele de dijme papale ale Arhidiaconatului de Sebes este semnalat preotul Blasiu din Lugoj.  

     

 ...urme ale cetatii s-au gasit in 1987 si 1992 , aici linkul cu descoperirile arheologice ale Cetatii Lugoj https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=150


       Lugojul este mentionat ca possessio (1369), opidum (1439- 1440, 1464) si civitas (1371-1372, 1536, 1542), Lugojul a devenit in 1386 cetate regeasca, fiind scos de sub jurisdictia voievodului Transilvaniei si subordonat direct regelui Ungariei, prin castelanul cetatii. 

      Ca formatiune administrativa, districtul Lugojului avea in administrare si satele din imprejurimi si dateaza din anul 1369 cand este amintit ca possesio Lugas, iar cetatea, castrum Lugas este mentionata pentru prima data in anul 1386 cand este consemnat castelanul de Lugoj, Nicolae Garai.    

      Intr-o diploma datata 22 august 1376, semnata de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, se arata ca cetatea Lugojului a fost donata marilor feudali Ladislau si Stefan Losonczy. 

      In data de 30 iunie 1365, regele Ludovic I, vine la Lugoj pentru al rasplatii pe  unul din fidelii sai nobili - Nicolae Konth, pentru merite castigate in expeditia din Bulgaria . 

    La batalia de la Kosovopoljie din 1389 participa de partea sarbilor un detaşament de lugojeni sub comanda lui Nicolae Garai .

     La sfarsitul secolului al XIV-lea, mai ales dupa batalia de la Nicopole (1396), turcii invadeaza Banatul pustind totul in cale, ajungand pana in partile Lugojului unde se reuseste oprirea lor. In timpul marilor campanii antiotomane , Ioan Huniade (10 lupte castigate si numai doua pierdute in fata turcilor) , pe cand era comite de Timis (1440), a luat masuri pentru organizarea sistemului de aparare a orasului, intarind cetatea cu santuri, metereze si palisade. Cetatea Lugoj a fost reconstruita din piatra in 1440 si a rezistat multor atacuri turcesti.

      Incepand cu secolul al XV-lea Lugojul devine o sursa demografica importanta si avea intre 3000-3500 de locuitori. De mentionat faptul ca aceasta cifra a fluctuat si in sens negativ , datorita deselor lupte sau incursiuni ale turcilor in zona.....populatia in diferite perioade ale sec. XVI-XVII a emigrat spre zone mai sigure cum ar fi Transilvania....De abia la inceputul sec. XVIII se poate vorbi de o populatie stabila si intr-o continua crestere demografica. 

       Privilegiile, libertatile si drepturile tuturor nobililor, cnezilor şi celorlalti romani (universorum nobilium et keneziorum ac ceterorum walachorum) din Banat au fost recunoscute de regele Ungariei Ladislau al V-lea, prin cunoscuta diploma din 29 august 1457, in aceleasi conditii acordate de catre regii unguri anteriori....Potrivit acestei diplome, districtele Lugoj, Sebes Mehadia, Almaj, Comiat, Caras, Barzava si Ilidia, constituiau o comunitate autonoma, cu o organizare juridica proprie, avand in frunte un comite ales. "Pe nobilii romani si pe cnezii din aceste districte nu poate sa-i judece decat comitele lor temporar ales, iar daca nu vor fi multumiti cu judecata lui, au dreptul sa se adreseze Curtii regale si impotriva sentinţei date de Curte, au dreptul sa apeleze la rege.

    In data de  10 martie 1515 dintr-un document reise ca Szapolyai Janos (Ioan Zapolya), voievodul Transilvaniei, se afla la Lugoj de unde scrie banilor de Severin. 

     Dezmembrarea regatului ungar dupa anul 1526, ca urmare a cuceririlor militare otomane si dobandirea de catre Transilvania a statutului de stat tributar Portii dupa formarea pasalacului de Buda (1541), a obligat nobilimea lugojana sa se implice in mod direct atat militar si de ordin administrativ in evenimentele majore din regiune. Aflat in permanenta sub amenintarea invaziilor otomane, Banatul de Severin, transformat ulterior in Banatul de Lugoj-Caransebes.In ciuda modificarilor produse in Transilvania in  perioada 1526-1541, viata nobilimii lugojene cu disputele si procesele sale interne, s-a desfasurat aproape netulburata.

    Ca o paranteza trebuie mentionat ca in lupta de la Mohacs din 1526 se pare ca a participat si un corp de armata lugojean de vreme ce capitanul cetatii si-a pierdut viata in acea dezastroasa lupta a regatului Ungariei. Este o informatie inca neverificata. sursa https://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0019/36.html

'' Kalnay János lugosi kapitány (1526) a lovas testőrző sereg kapitánya († 1526 Mohácsnál ) ''. 

      Voievodul Transilvanie  Ioan Zapolya 1487-1540

    Nobilimea Lugojeana cat si cea din Caransebes erau de multe ori implicate in luptele interne pentru ocuparea tronului Ungariei ...Voievodul Transilvaniei Ioan Zapolya (1526-1540) , a fost sprijinit de nobilimea banateana cu 4.000 de soldaţi recrutati din Caransebes, in acelasi timp capitanul Valentin Torok a reusit sa inroleze in acelasi timp 10.000 de calareti din districtele Lugoj si Caransebes.....

      Incercarile otomanilor de a include Banatului de Lugoj-Caransebes in hotarele pasalacului de Timişoara (Timisoara fiind cucerita de turci in 1552), prin atacuri repetate asupra zonei Lugojului, l-a facut pe principele Gheorghe Rakoczi I, sa alcatuiasca un corp de elita capabil sa apere cetatea Lugojului de orice navaliri straine. 

       In 7 mai 1551 regina Isabela acorda lugojenilor o diploma nobiliara cu blazon, avand ca semn heraldic "lupul sezand deasupra coroanei", pentru "fidelitatea, alipirea si serviciile credincioase ale fidelilor nostri curteni nobili valahi (consideratis fide et fidelitate fidelibusque seviciis fidelium nostrorum Egregiorum Nobilium Valachorum") . 

      Documentele atesta ca romanii reprezentau un element important al orasului si districtului Lugoj. Lugoj si Caransebes, fiind stapanite de o elita cu ocupatii diverse: dieci ( Matia Stanişa în 1593 diac în Lugoj, diacul Stefan Lippai, notar al Lugojului in 1603, militari (privilegiul acordat la 15 august 1645 de principele Gheorghe Rakoczi I unui numar de 55 de osteni din cetatea Lugojului), preoti (titlul nobiliar acordat la 11 ianuarie 1644 de principele Gheorghe Rakoczi I preotului Petru Szaszvarosi alias Pap de Lugoj....    

     In 1552 au loc noi operatiuni de fortificare a cetatii Lugojului sub conducerea Banului Ioan Glesan dupa planurile arhitectului italian Alessandro Cavolini din Urbino.Din acest an cetatea are o noua infatisare dupa modelul vauban si consta dintr-un fort interior de piatra, de forma patrata si de o fortificatie exterioara din palisade, in forma de trapez, avand la colturi bastioane. In exterior, palisada era inconjurata de un canal alimentat din albia raului Timis.

          Andrei Barcsay Ban de Lugoj 1616-1661

   In preajma luptei de la Miraslau (18 septembrie 1600), banul Andrei Barcsay de Lugoj-Caransebes  a venit in sprijinul domnitorului roman, indreptandu-se cu trupele adunate din Ineu, Lipova si Lugoj spre Sebes.  In 1601, Mihai este nevoit sa plece spre Praga, pentru a cere ajutor imparatului Rudolf. In drum se opreste la Lugoj in zona fostului han Zur Post unde o serie de lugojeni se incadreaza in suita lui .

Cetatea Lugojului ..in 1700-1701 va fi demolata datorita tratatului de pace dintre austrieci si turci

         In 3 aprilie 1609 se aminteste de nobilimea acestui district de Lugoj-Caransebes, cand principele Transilvaniei Gabriel Báthory, intareste si largeste la cererea unei delegatii formata din nobilii Ioan Lugosy, Mihai Dees alias Literati, Martin Banias si George Radul vechile privilegii din cele opt districte si nobilitatea lugojenilor obtinuta de la regina Isabela în anul 1551 . Adunarea nobililor districtului Lugoj s-a ingrijit ca acest act sa fie infatisat la 16 octombrie 1609 dietei Transilvaniei (in generali congregatione dominorum regnicolarum trium nationum), care l-a lasat in vigoare si l-a ratificat.

       Gheorghe Rakoczi II la 20 februarie 1649, ofera o noua diploma de innobilare, ca recompensa pentru serviciile militare prestate de  Raudius Olasz si o ceata de 44 de calareti in garnizoana de la Lugoj .

     Aceasta organizare administrativa a romanilor din Banatul de  Lugoj-Caransebes, a supravietuit pana la ocupatia otomana din 1658. Dupa acest an majoritatea nobililor din Lugoj se refugiaza in Transilvania si revin prin descendentii lor abia in timpul adminstratiei austriece cand incearca sub noua administratie redobandirea vechilor privilegii..... 

          Dupa infrangerea turcilor la al doilea Asediu al Vienei în 1683, imperialii trec la ofensiva si ocupa pentru scurt timp cetatile Lipova si Lugoj (1688). La 25 septembrie 1695 la Lugoj a avut loc o batalie intre armatele Imperiul Habsburgic si Imperiului Otoman, soldata cu infrangerea austriecilor, insusi comandantul armatei, generalul Veterani, fiind ucis de turci. Dupa semnarea pacii, in urma tratatului de la Karlovitz (1699) Banatul a ramas sub dominatie otomana, insa prin cateva stipulatii ale tratatului, turcii sunt obligati sa darame unele fortificatii, printre care si zidurile cetatii Lugoj (1700-1701). Se pare ca vestigiile zidurilor sale mai erau inca vizibile in albia Timisului pana spre sfarsitul secolului trecut....

...zona unde pana acum mai bine de o suta de ani se puteau vedea urmele vechii cetatii Lugojului...

         Dupa alungarea turcilor, prin pacea de la Passarowitz (21 iulie 1718), a inceput colonizarea germana in Lugoj, iar primii colonisti s-au stabilit pe malul stang al raului Timis , punand bazele "Lugojului german" care a devenit sediul unui nou district format de autoritatea austriaca.

            venirea svabilor in 1718-1720....

   In 1778 ca urmare a incorporarii Banatului la Ungaria , orasul Lugojul devine resedinta comitatului Caras incepand cu anul 1779, iar in 1793 Lugojul roman si Lugojul german s-au unificat.  Primul primar al Lugojului unificat a fost Josef Andrachitz de meserie fierar.          

© Preluarea partiala sau integrala a articolelor se face cu citarea sursei si informarea administratorului la rubrica contact