Faur Ioan

FAUR IOAN

comite suprem de Caras cu resedinta la Lugoj.....

Faur Ioan

     Faur Ioan este primul lugojean din perioada moderna care a fost numit in functia de prefect la Lugoj...functie cunoscuta in trecut sub denumirea de comite suprem ....

Prefectura Lugoj in 1910....

       Faur Ioan (1822-1888) cunoscut in documente sub numele de Faur Janos de Tovisi sau de Faur Johann este un roman care s-a nascut in Lugoj la 7 iunie 1822 si face parte din vechea familie nobiliara de Tovisi. Tatal sau Faur George (Gyorgy ) era un nobil roman originar din Transilvania, localitatea Teius (Tovisi) din jud. Alba , un fost inalt functionar al Districtului Oravita din cadrul comitatului Caras si mare proprietar de terenuri in Lugoj. Familia Faur de Tovisi este inobiliata la 25 noiembrie 1631 cand a primit o diploma si un blazon din partea principelui transilvanean Gheorghe Racoti iar la 30 iunie 1665 a primit ca donatie din partea principelui transilvanean Apaffy Mihaly, localitatea Teius din actualul judet Alba.

Blazonul familiei Faur....

      Dupa 1779, Banatul Istoric este incorporat in Regatul Ungariei (cu exceptia zonei de granita care a ramas in administrare directa a Imperiului Habsburgic ) si se reinfiinteaza Comitatul Caras cu resedinta la Lugoj. In acest context in care se formeaza o noua adminstratie in Banat, o ramura a familiei nobiliare Faur de Tovisi se stabileste in Banat si va fi adoptata de noua administratie a regatului ungar primind la 12 iunie 1780 un certificat nobiliar care atesta/confirma calitatea de mare familie nobiliara .

    Faur Ioan de Tovisi din Lugoj este amintit in documente ca stundent al facultatii de filozofie din Debrecen in perioada 1839-1840 si ulterior de absolvent al Faculatii de Drept din Pesta. Faur Ioan participa la revolutia maghiara din decembrie 1848 in calitate de voluntar al corpului armat Batalionul 3 din Szeged pana in martie 1849.

    In 1853 Faur Ioan de Tovisi se casatoreste cu Emilia Kovacs din Lugoj ( † Lugoj 1898) cu care va avea 4 copii : Margit (5 sept. 1854- ), Viola (1857-1874), Eugenia ( 13 august 1859-12 ian. 188...), Kornel (12 oct. 1860- ). Faur Janos de Tovisi a fost un politician roman care in 1861 a reprezentat circumscritia Lugoj in parlamentul de la Pesta si a fost ales si in functia de vicecomite in mandatul comitelui suprem Emanuil Gojdu. Faur Ioan este unul dintre intelectualii romani din fosta monarhie habsburgica care a sustinut cultura scrisa in limba romana.

    Pentru perioada 1867 -1872 a fost numit de guvernul regatului ungar, comite suprem al comitatului Caras cu resedinta la Lugoj.... si ulterior pana in 1888 ocupa functia de judecator de tribunal in comitatul Arad ....

Gabriel Ciupa

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți