Lugosch Architektur

PATRIMONIU LUGOJULUI

PASTRATI ARHITECTURA LOCALA LUGOJ

Cladiri de Patrimoniu National si  Local al Lugojului

Arhitectura veche Lugoj......Cladiri din Lugoj


Palatul Muschong -1927

Cladire care ar trebui sa fie pe lista monumentelor istorice.....

Palatul Muschong -1927

     Palatul Muschong din Lugoj a fost contruit in perioada imediat urmatoare unirii, in jurul anilor 1926-1927, de catre arhitectul Ferenczik Aladar  pentru familia fabricantului Muschong. 

    Cladirea a fost folosita ca locuinta de familia Muschong (Jakob Muschong intemeietorul imperiului Muschong a murit in anul 1923), iar la parter se aflau birourile fabricii de caramida si cateva magazine.

     Este o cladire impozanta compusa din subsol, parte, etaj, mansarda, decorata cu 6 coloane prevazute cu capiteluri la nivelul frontonului de doua basoreliefuri cu scene identice reprezentandu-i pe zeii Mercur si Dionyssos cu cornurile abundentei. Este cea mai valoroasa cladire de pe aceasta strada.... 

Palatul Prefecturii Lugoj- 1859 - Monument istoric

        Palatul Prefecturii din Lugoj (situat pe fosta strada KOMITATSGASSE) a fost edificat intre anii 1843-1859 in actualul ansamblu urban protejat ca monument istoric P-ta I.C. Dragan si a functionat ca sediu administrativ al Comitatului Caras (1860-1880) , Comitatului Caras-Severin (1881-1919),  Judetului Caras-Severin 1919-1926, precum si a Judetului Severin (1926-1950). Este o cladire masiva ca suprafata, fiind una dintre cele mai mari constructii de tip administrativ  din Lugoj. Fatada este impunatoare, cu aspecte ale arhitecturii neoclasice. Ferestrele de la etajul I și II din partile laterale sunt separate de coloane ionice inserate in zidurile cladirii. In centru, in registrul de sus al cladirii, se pot vedea patru ferestre mari de nuanta gotica, cu mici ornamente semicirculare. Frontul corpului central este simplu, avand in partea superioara decoratii echilibrate ce dau cladirii distinctie si frumusete. S-au pastrat intacte scarile interioare si planseul, ce au fost executate din trunchiuri masive de stejar (cel putin asa era informartia in urma cu 3-4 ani). Are surprafata uriasa de peste 8500 mp ....demisol-parter-2 etaje-pod mansardarbil

        Dupa zeci de ani in care a fost o ruina in plin centru orasului, este vanduta iresponsabil in 2007 mediului privat . Cand putea fii inchiriata mediului privat sau aici sa functioneze o scoala dupa o restaurare....Lugojul a avut intre 1859-1947 o dezvoltare pe toate planurile: social , economic, demografic, cultural datorita acestei cladiri....adica intr-o perioada in care Lugojulul a fost resedinta de district, comitat, judet . Odata cu pierderea rolului acestei cladiri de sediu administrativ central (prefectura) a judetului , pentru care a fost construita coincide si decaderea orasului pe toate planurile....Centrul numai este la Lugoj....In prezent orasul functioneaza dupa o organizare facuta de '' epoca de aur'' din 1968 care a luat pe nedrept din importanta adminstrativa a Lugojului, anuland rolul regional al Lugojului dobandit din sec. XIV . Anul 1369 este prima atestare a Lugojului ca Centru Administrativ (localitatea Lugoj fiind atestata documentar in 1334 ) , mai exact din anul 1369 era sediul  unui important District Romanesc cu 15-20 de localitati  (sate ,targuri , cetati ...) si avea privilegii date de regi cu origini occidentale pentru lupta impotriva turcilor. Dupa 30 de ani de democratie inca functionam dupa adminstrarea zonala ''gandita" de comunisti in anul 1968, care nu da nici o sansa de dezvoltare accelerata a Lugojului.

     Aceasta cladire care face parte din istoria Lugojului ar trebui cu prima ocazie sa revina in patrimoniul public al orasului ...acolo unde ii este locul ...Este o cladire simbol al Lugojului.

Palatul Bejan -1901 - Monument Istoric

      Palatul Bejan al familiei nobiliare A­tha­na­sievici - Bejan a fost construit intre 1900-1901 pe actuala Str. Unirii, creatia arhitectului Karl Hart. Este o cladire masiva cu decoratiuni bogate, in stil baroc tarziu, cu influente ale stilului Art Nouveau mai exact o combinatie intre gotic si secesion-ul vienez .

      In 1902 se infiinteaza "DelMagyarorszagi bank" (Banca sud-ungara) care a functionat in palatul Bejan banca preluata ulterior de catre Banca "Carasana".De asemenea la parter era cafeneaua Grand Caffe Corso una dintre cele mai selecte localuri din Lugoj in perioada ante si interbelica. 

Palatul Haberehrn sec. XIX

Palatul Haberehrn

      Palatul Haberehem  construit la sfarsitul sec. XIX in arhitectura Art. Nouveau si este cu cativa ani mai vechi de cat palatul Bejan  . Are numeroase figurine pe fatada ...lucarne tip fereastra...balcoane frumos lucrate in fier forjat...in trecut a adapostit si centrala telefoanelor din oras pana la construirea actualei cladiri a Postei Romane ....La parter erau mici ateliere in partea dinspre  spl. George Cosbuc...In spatele  cladirii in pasajul George Cosbuc se tinea o piata saptamanala unde se gaseau tarabe ale micilor comercianti .... Cladirea trebuie rapid renovata pentru ai reda stralucirea de altadata...

Palatul Ioanovici - 1904 (Palatul Poporului) Monument istoric

Palatul Ioanovici
Palatul Ioanovici

Monument istoric......

      Palatul Poporului a fost construit in 1904 pe Str. Andrei Saguna dupa planurile arhitectului Armin Villanyi si a gazduit sediul bancii comunitatii greco-catolice din oras si redactia ziarului Banat. Aici filosoful Camil Petrescu si-a inceput activitatea publicistica la Lugoj ca redactor sef al revistei Banatul, odata cu aparitia editiei cu numarul 16 din 18 mai 1918. In prezent au picat de pe fatada cladirii simboluri vechi....(Virtute & Labore).... .  Cladirea trebuie rapid restaurata pana se mai poate recupera ceva din fatada de altadata.

Biserica Reformata 1907 

     Biserica Reformata din Lugoj a fost construita in 1907 dupa planurile arhitectului Sandor Poncracz si arhitect Armin Villanyi

A fost construita in stil neogotic iar finantarea a fost asigurata de fostul prefect al judetului Pogany Karoly...

Cladire care ar trebui inclusa pe lista monumentelor istorice.....


Palatul Episcopiei Reformate 1906 - Monument Istoric

Palatul Comunitatii Reformate a fost construit in 1906  de arhitectul Armin Villanyi....

          Palatul Comunitatii Reformate a fost construit in 1906 pe Str. Andrei Mocioni colt cu Str. Bucegi , proiectata de arhitectul regal Armin Villanyi . Este o constructie cu 2 etaje, parterul este inalt cu vitrine cu destinatie comerciala, iar etajele pentru apartamente de locuit. Fatada cladirii are aplicata din abundenta caramida de tip ''klincher'' de culoare ocruportocaliu. In holul cladirii se afla doua table de marmura care atesta momentul istoric al edificarii.La parterul "Palatului Reformat" au functionat o serie de magazine si farmacii cum ar fi: Recht & Schwarz - coloniale, Ignaz Sticsinszky - magazin de vopsele și pensule, Stefan Csorba - eletrotehnice si biciclete, farmacia "La Coroana" ("Zur Krone") a familiei Fischer, devenita după Unire "Banatul''.

Palatul de Justitie 1903

....Palatul de Justititie 1903 ......arhitect Wagner Gyuala

     Palatul de Justitie este construit intre 1901-1903 pe actuala Str. 20 Decembrie 1989 si a fost proiectata de arhitectul Wagner Gyula unul dintre cei mai renumiti arhitecti din imperiul Austro -Ungar. Cladirea are un corp principal si doua curti interioare. Intrarea principala este flancata de doi pilastri cu capiteluri dorice. Acoperisul este decorat cu doua cupole acoperite cu solzi de zinc. Cladirea are anexat corpului principal si un corp de cladire care a avut destinatia de inchisoare....

...Arhitectul Wagner Gyula cu soţia sa...

       A fost Palatul de Justitie a fostului comitat Caras-Severin ,judetului Caras-Severin si judetului Severin cu capitala la Lugoj. 

     Wagner Gyula a fost un arhitect specializat in proiectarea de palate de justiţie si inchisori in Imperiul Austro-Ungar.Wagner Gyula s-a nascut intr-o familie de arhitecti la 28 noiembrie 1851, in Pesta, si a murit pe 15 octombrie 1937. Din punct de vedere urbanistic, acest loc oferea spatiul necesar pentru realizarea unui proiect de mare anvergura precum un Palat de Justitie, de forma dreptunghiulara cu ziduri groase si impenetrabile....

.....Aceasta constructie a fost construita si conceputa pentru administrarea unui intreg judet ...de aceea are aceste dimensiuni uriase...este o constructie care face parte dintr-o perioda de mult apusa a Lugojului....Are o suprafata atat de mare incat in prezent este subutilizata....

In mod ciudat aceasta impunatoare cladire nu este pe lista monumentelor istorice...

Palatul Milcovici 1912

.....Palatul Milcovici 1912 .....arhitect Milos Milcoviciu

         Palatul Milcovici a fost construit in 1912 in stilul urban al Imperiului Austro-Ungar cu o arhitectura Art Noveau de catre arhitectul Milos Milcoviciu, proiectant si beneficar al impozantei constructii. In paragina de zeci de ani o cladire care impresioneaza prin arhitectura sa deosebita si ar trebui inclusa urgent pe lista monumetelor istorice. Palatul Milcovici a adapostit ani buni clase primare de invatamant I-IV si internatul Liceului de Fete din Lugoj. 

Cladirea in 1912

           In aceasta cladire a locuit in perioada 1950-1972 celebra scriitoare lugojeana Anisoara Odeanu, autoare a mai multor volume de versuri, proza, romane precum "Călător în noaptea de ajun", "Domnişoara Lou si Trandafirul galben", Noaptea Creaţiei". Este o cladire de patrimoniu local care trebuie renovata rapid.

Teatrul Train Grozavescu 1900

Teatrul Traian Grozavescu 1900 ...

.....Teatrul a fost construit cu sprijinul comunitatii locale si nu numai...

     Teatrul Train Grozavescu a fost construit in perioada 1899-1900 pe actuala Str. Coriolan Brediceanu pe baza planului general pregatit gratuit de catre arhitectul Sandor Laszla . Este o cladire cu o arhitectura renascentista.

      La construirea Teatrului Traian Grozavescu au contribuit si arhitectii  Armin Villányi (arhitectul regal), Károly Elek, Mihály Gombos,  si Noaviezai János Bibé .

      Initiativa construirii Teatrului Train Grozavescu a fost a lui Imre Jakabffy, un fost mare preot care dupa ce a reusit sa obtina locul pentru teatru a mobilizat populatia locala care a donat 24.000 de koroane pentru construirea teatrului....

       Cateva companii au contribuit in mod voluntar si partial gratuit la constructia teatrului prin donarea de materiale de constructie cum ar fi compania feroviara austriaca-maghiara, compania metalurgica Nadrager Eisen Industrie Geselschaft  de la Nadrag, compania Baiersdorf , antreprenorul Péter Meloooo Mihály Deme si János Oross. Valoarea totala a constructiei  s-a ridicat la 110000 de koroane....

Liceul Coriolon Brediceanu - 1896.

Liceul Corional Brediceanu 1896 

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....

 

      Cladirea actuala a fost construita in 1896 si are o arhitectura neoclasica in stil secesion cu influente baroce. Este o cladire cu o simetrie perfecta . In mijloc se afla o usa masiva de stejar.La etaj se afla figurine reprezentand pe Palas Athena. Scarile interioare sunt din marmura masiva.

      Acest liceu are origini mai vechi , mai exact din 1837 cand aici intr-un corp de cladire (aflat in curtea liceului din aproprierea Bisericii Romano-Catolice)  functioneaza o scoala de gramatica in limba latina de 4 ani. In 1850-1856 devine scoala gimnaziala cu predare in limba germana de 4  ani. . In 1861-1862 devine gimnaziu maghiar. Din 1919 devine Liceul Modern Real '' Coriolan Brediceanu ''. 

Palatul Gaspari - 1900

Palatul Gaspari 1900

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....

      Palatul Gaspari construit  in 1900 pe Str. Cuza Voda colt cu Str. Oltului a adapostit Casinoul Maghiar "Othon" (Othon Palota), devenit mai tarziu cunoscutul local de lux "Bristol", loc de intrevedere si sueta al intelectualitatii lugojene interbelice. După al doilea Razboi Mondial, destinatia s-a schimbat, iar cladirea a fost integrata in sistemul sanitar al orasului. 


Banca de stat Oztrak magyar -Bank -1912 (actuala banca BCR)

Banca Oztrak magyar -Bank
Banca Oztrak magyar -Bank

cladire care ar trebui sa fie monument istoric....

    Banca Oztrak magyar -Bank a fost construita in 1912 pe actuala str. Cuza Voda in stilul Art Nouveau al arhitecturii austro-ungare in locul unde unde era inainte o parcare de carute si se tineau reprezentatii  de film in aer liber. 

BANCA LUGOSI NEPBANK -(MUZEUL DE ISTORIE) -1883

     Banca Lugosi Nepbank a fost construita in 1883 , cunoscuta si sub numele de Banca Populara Lugojana cu sediul Nicolae Balcescu. Aceasta a activat pana intre cele doua razboaie mondiale.

     Este o cladire construita in stil baroc cu o fatada  bogata in elemente ornamentale fiind cea mai valoroasa cladire de pe Str. Nicolae Balcescu.

Casino -1873 (Actualul sediu al Armatei)

cladire care ar trebui sa fie monument istoric

      Cladirea Casino a fost construita in 1873 in stilul secesiion cu fatada corpului central de factura clasica si a fost construita in scop cultural .  Din 1920  este un sediu al armatei romane.

       Cladirea in trecut a avut o fatada mult mai aspectuoasa decat cea sobra din  prezent.. Avea mici figurine care au disparut....un impunator balcon aflat la etaj in centrul cladirii ...

Catedrala Greco - Catolica 1854 - Monument istoric

......arhitect L. Oettinger 

Catedrala Greco - Catolica 1854

    Catedrala Greco -Catolica poarta hramul  "Coborârea Sfantului Spirit" seste un lacas de cult greco-catolic ce serveste drept catedrala a Eparhiei de Lugoj. Edificiul a fost construit intre anii 1843-1854 in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului L. Oettinger.

    Pictura initiala a fost realizata in anul 1868 de pictorul Moritz Breyer. Intre anii 1929-1934 pictura a fost restaurata de Virgil Simonescu si extinsa dupa planurile si pe cheltuiala episcopului Alexandru Nicolescu. Inaugurarea picturii refacute a avut loc in ziua de 7 octombrie 1934 in prezenţa regelui Carol al II-lea si a membrilor guvernului.

Eparhia Greco-Catolica -1853

Eparhia Greco-Catolica -1853

Episcopul Adalbertus a Falkenstein  in 1738  a propus Curtii Imperiale infiintarea, pentru romanii banateni pe care ii avea deja in pastorire, a unei eparhii catolice de rit oriental, iar pentru preotii care treceau la unire, acordarea tuturor drepturilor de care se bucurau si preotii catolici.

Urmaşul Episcopului Falkenstein, Episcopul Stanislavich Nicolae, a propus si el Curtii de la Viena, in 1741, infiintarea fara intarziere a Episcopiei pentru romanii uniti, sugerand ca resedintă orasul Lugoj.  

......Materializarea acestor propuneri nu s-a facut decat peste aproape un secol, din cauza luptelor cu turcii si a altor imprejurari politico-sociale nefavorabile. In 26.11.1853 Papa Pius al IX-lea a intemeiat, prin bula Apostolicum Ministerium, Eparhia de Lugoj, care se intindea pe teritoriul comitatelor Caraş, Severin, Timiş-Torontal, Hunedoara si, partial, Arad si Alba. Sursa Biserica Romana Unita cu Roma , Greco-Catolica 


Cladirea seminarului teologic greco-catolic Sfantul Vasile- 1900

      Cladirea institutului teologic greco-catolic din Lugoj a fost construita in 1900  si este o cladire de mari dimensiuni care de aproape este greu de curpins si cu privirea   . A fost sediul institutului teologic greco-catolic pana in 1910 . In perioada interbelica a functionat  Scoală Normală de fete  , coordonata de Episcopia-greco catolica, iar in 1956-2000 in Casa de copii scolari.In momentul de fata este administrata de episcopie.Cladirea are doua impresionante turnuri care au oarecare asemnare cu turnurile actualei primarii  iar in parte de sus se afla Mozaicul Sfântul Vasile cel Mare realizat din marmura de murano de artisti italieni a fost pictata de  pictorul lugojean Virgil Simonescu .Cladire care ar trebui sa fie monument istoric.....

Hotel Dacia -1835

Hotel Dacia -1835
Hotel Dacia -1835

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric.....

      Hotelul Dacia a fost construit in 1835 pe  str. Andrei Mocionii colt cu Cuza Voda si a avut numele Drei Rossen -Trei Trandafiri. Dupa revolutia de la 1848 a purtat numele de Kaiser Gasthaus iar dupa 1867 in perioada austro-ungara a purtat numele de König von Ungarn. Dupa instaurarea administratiei romanesti in 1919 isi schimba numele in Dacia denumire pastrata pana in zile noastre.Actuala fatada dateaza din 1906 in urma unor lucrari de renovare majora. 


           In 1890 se adauga un corp nou care a fost cunoscut sub denumirea de "gradina de vara''. In perioada 1848 pe zidurile Hotelului era afisat in trei culori '' Proclamatia Pasoptista''. Iar in perioada 1877-1878 Hotelul a strans medicamnete si echipament pentru armata romana care lupta in Bulgaria pentru Razboiul de Independenta. Aici au poposit numeroase personalitatii ale vremii cum au fost :Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Victor Eftimiu, George Enescu, Nicolae Titulescu, Gheorghe Marinescu, Octavian Goga, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Mihai Brediceanu, Corneliu Coposu.

CAZARMA CAVALERIEI AUSTRICE -LUGOJ -1742 

     Cazarma Cavaleriei a fost construita in 1742 in stilul barocului tarziu  de catre administratia habsburgica pe Str. Memorandului  si reprezinta arhitecura militara din acea perioada a Banatului. Este una dintre cele mai vechi cladiri din Lugoj dupa turnul Sf. Nicolae.  La inceput a avut rolul adapostirii cavaleriei armatei habsburgice , ulterior devine Cazarma Artileriei armatei austro-ungare si din 1920 Cazarma Artilieriei armatei romane...devenind prima cazarma de obuziere din Banat dupa unirea din 1918. Cladirea a fost edificata de Franz Anton Leopold Poz von Engelshofen guvernatorul militar al Banatului in perioada 1740-1757.

Dupa anul 1990 a servit ca depozit pentru diferite firme sau ca mici magazine si prin lipsa de responsabilitate/pasiune fata de patrimoniul local a suferit transformari radicale prin demolarea unor corpuri de cladire la inceputul anilor 90 ''din darnicia unor pasionati ai Lugojului ''. Ce a mai ramas din cazarma este intr-o avansata stare de degradare...greu de reprodus in cuvinte.....Ultima renovare care a fost una superficiala a fatadei a avut loc in urma cu zeci de ani. Recent a ajuns pe lista monumentelor istorice unde trebuia sa fie inca de la inceputul anilor 90....deoarece face parte din istoria locala Lugoj.

Planurile Cazarmei Cavaleriei LUGOJ 1767-1771.     Sursa Arhivele Nationale Austriece

Kavalleriekaserne in Lugosch samt Nebengebäude und Abwasserkanäle 

Palatul Vertes - 1896


Cladire care ar trebui sa faca parte dintr-un patrimoniu local protejat..... 

    Palatul Vertes a fost construita de Ludwig Vertes in 1896 dupa planurile arhitectului Armin Villanyi si avea la parter o famacie numita '' La Vulturele  Alb'' cu veche traditie in Lugoj fiind fondata in 1789. Aceasta a fost cea mai veche farmacie din Lugoj . Cea mai veche farmacie din Banat era la Timisoara din 1735 si avea denumirea " La Vulturele Negru '' .

  Ultima farmacie inchisa in 2014 care a mai functionat in Palatul Vertes ,inca mai pastra mobila veche cu specific farmaceutic din lemn special de cires din 1882. ....

Scoala Populara de Arta -1842 -Fostul spital al Lugojului

Scoala Populara de Arta -1842

     Cladirea Scolii Populare de Arte a fost construita in 1842 unde a functionat vechiul spital al Lugojului iar in 1871 cladirea a fost reconstruita. In perioada interbelica devine Filarmonica ca mai apoi sa poarte denumirea de Conservator. In 1926 Ion Vidu il invita pe Filaret Barbu sa infiinteze Conservatorul la Lugoj  in aceasta cladire la initiativa administratiei locale din aceea perioada .Filaret Barbu a absolvit clasa de dirijori (Kappelmeisterschule) a maestrului Rudolf Nilius a Conservatorului din Viena ajunge la Lugoj.Primii pasi s-au facut cu doua sectii: pian si vioara. Profesori erau pianistul Adalbert Hauptmann si fiica sa Alice, maritata Hartmann - la vioara. Alice a studiat la celebra Schuola Cantorum din Paris.  

        In 1930 Filaret Barbu reuseste sa mai atraga doi muzicieni de mare clasa: pianista Clara Vojkicza si tenorul George Dippon, prima scolita la Conservatorul din Budapesta, al doilea, absolvent al clasei de canto la Conservatorul "Monteverdi" din Milano. Ulterior li se adauga Anton Alexof, instructor de fanfara, care devine profesor la clasa instrumente de suflat, apoi Ana Felsmann (pian), Charlotte Litsek (coregrafie), Ioan Bacau, Petru Schmidt, Ioan Vatamaniuc si Zoltan Hegyesy, ultimul fiind un violonist scolit la Conservatorul de la Budapesta.In primul an erau 65 de elevi apoi sa ajuns la cateva sute. Intre anii 1941-1943 ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, Conservatorul lugojean a redevenit ce a fost in urma cu o suta de ani, si anume spital.....


Scoala Anisoara Odeanu -1895

Scoala Anisoara Odeanu

     Scoala Anisoara Oderanu a fost construita in 1895 situata pe doua nivele- parter si etaj, dispunand si de un subsol generos, este construita din caramida, cu planşee metalice cu corpuri de umplutura si are finisaje clasice: tencuieli, zugraveli, pardoseli din parchet, mozaic in spatiile de circulatie si marmura masivă la trepte , tamplarii din lemn. 

    Fatada este tratata cu profile, ancadramente si decoratiuni. Din 1906 s-a trecut la invatamantul pana la clasa a VI-a. Din anul 1918 denumirea scolii este Scoala Primara nr. 1, cu limbile de predare germana si maghiara.

Dupa reforma invatamantului din 1948 se numeste Scoala Generala nr. 3, cu clasele I-VII cu limba de predare germana.De la intâi septembrie 1956 si pana in 1959 functioneaza sub denumirea de "Scoala Medie Nr. 4", cu predare germana. La intai septembrie 1959 a fost inglobata in "Şcoala Generala Nr.5" fiind un complex scolar cu trei limbi de predare( romana, germana, maghiara). Din data de 1 septembrie 1964 functioneaza de sine statator si se numeste "Scoala Generala Nr.6", cu limbile de predare romana si germana, functionand cu clasele I-VIII. Incepand cu data de 1 septembrie 1998 denumirea scolii devine "Scoala cu clasele I-VIII Nr.6 Anisoara Odeanu"

Capela Sfantu Stefan - 1781 - Monument Istoric

    Capela Sfantu Stefan - Romano-Catolica a fost construita in 1781 .......reconstruita in actualul loc in 1879 si se afla pe actuala Strada Andrei Mocioni langa Palatul Muschong. Ea a fost mutata de pe vechea strada Stefanigasse (Traian Grozavescu ) deoarece prin dezvoltarea orasului incurca circulatia. Locul  actual pentru reconstruire a fost oferit de Stefan Koszal.


Biserica Romano Catolica  ( Biserica fostei mănăstiri a minoriților ) - 1733 - Monument istoric

Biserica Romano Catolica -Biserica Minorita

Pe data de 14 Iunie 1733 a fost pusa piatra de temelie care a fost sfintita de catre Mayer Gabor, canonic al diecezei de Csanád. Ca hram al bisericii a fost aleasa sarbatoarea Sfintei Treimi. Sub biserica s-a construit si o cripta. Primul calugar ingropat acolo a fost Pater Storkovics Pius care a murit pe data de 06 august 1736. La scurt timp a murit şi capelanul acestuia, Hiacinthus a Ponte, la 22 noiembrie 1737. La inceput plafonul bisericii era din lemn iar deasupra sanctuarului se afla un turn patrat, din lemn. Clopotele au stat instalate pana in anul 1805 pe o schela din lemn, langa biserica. A fost pustiita de turci in 1788 .Imparatul austriac Iosif al II-lea, care a ascultat Sf. Liturghie la Lugoj pe data de 05 Octombrie 1788, a promis sprijin pentru refacerea patrimoniului biserici.

Biserica Sfanta Treime....
Biserica Sfanta Treime....

In anul 1796 s-a inceput construirea turnului. Acesta, impreuna cu cupola au fost terminate in anul 1814. Ceasul din turn a fost instalat de ceasornicarul Spindler Josef si a batut pentru prima data ora pe data de 28 Mai 1829 la ora 12.00, spre bucuria orasului. Conform recensamantului din anul 1900, existau In Lugoj 7439 de credinciosi romano - catolici. 

 

        Prima electrificare in biserica a fost in anul 1928 iar in 1932 s-au inceput lucrarile de largire si renovare a bisericii si s-au incheiat in 1933 . Atunci s-au adaugat cele 2 turnulete aflate pe fatada de la strada. Lungimea bisericii avea sa fie de 35 m, iar latimea de 12 m. Stilul bisericii este un baroc tarziu combinat cu elemente de clasicism.Clopotele au fost electrificate in anul 1974. Ultimul calugar minorit a fost Pater Elmar Kroner, pana in anul 1992. De atunci parohia este administrata de catre preotii diecezei de Timişoara. Sursa Parohia Romano-Catolica Lugoj


Claustrul fostei mănăstiri a minoriților -1733 . Este un ansamblu de foste chilii ale calugarilor minoriti. Monument istoric.

Claustrul fostei mănăstiri a minoriților -1733
Claustrul fostei mănăstiri a minoriților -1733

Fostul Han Vulturul Negru  sec.XVIII-XIX

     Vechiul Han Vulturul Negru este cladirea administrativa a bisericii Romano Catolice cu spatii de locuit la etaj si spatii comerciale la parter.

Cladirea administrativa a bisericii Romano-Catolice ..fostul Han Vulturul Negru


Vechiul Teatru 1835 -Monument Istoric

   Vechiul Teatru  din apropierea hanului Vulturul Negru a fost construit de franghierul Anton Liszka in 1835. Alipita de aceasta in 1884 in aceasi arhitectura neoclasica sticlarul Parvy L. construieste cladirea de la intersectia Str. Alexandru Mocioni cu Str. Bucegi care a adapostit Cafeneaua Royal si ulterior Cafeneau Amigo (cunoscuta sub acest nume multa vreme....) Parvy este cel care a avut jumatate de case si terenuri din Str. Magnoliei si a fost un om deosebit de bogat ....in 1891 actuala Str. Magnoliei a purtat numele sau pana in 1920......   

Vulturul Negru...Vechiul teatru ....Cafeneaua Royal

Primaria Municipiului Lugoj construita in  1903-1905

A FOST PALATUL ADMINITRATIEI FINANCIARE DIN FOSTUL COMITAT CARAS -SEVERIN (pana in 1919) SI A  FOSTULUI JUDET SEVERIN (din 1920....1950) CU CAPITALA LA LUGOJ.... 

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....in prezent sediul Primariei Municipiului Lugoj

     Cladirea Primariei Lugoj a fost construita intre anii 1903-1905 fiind  sediul administratiei financiare a fostului comitat cu resedinta la Lugoj  din perioada vechiului imperiu austro-ungar. Cele doua turnuri cu steaguri medievale din partea frontala a cladirii amintesc de epoca medievala a vechilor castele din Europa Occidentala.


Biserica ortodoxa - Ardormirea Maicii Domnului 1759-1766 -Monument Istoric


        Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" din Lugoj a fost construita in 1759-1766 cunoscuta si sub denumirea populara de "Biserica cu două turnuri" de obercneazul Gavril Gurean.


ctitorul bisericii si scolii nr.3 - obercneazul Gavril Burean (a fost administrator a mai multor sate romanesti sub autoritatea austriaca in districtul Lugoj)

Este o constructie in stil baroc de dimensiuni impresionante: lungimea 42 m, latimea 21,5 m, inaltimea totala ajungand la 57 de metri, iar usile portal ating 3,8 metri.

Acoperisul este in forma de semicerc, invelit in foi de arama, Pardoseala este pavata cu placi de kelheim.

Lacasul de cult adaposteste cinci clopote. In turnul stang se gasesc trei clopote, iar in cel drept cele doua clopote mari. 


Scoala Gimnaziala , Nr. 3 -1770

     Prima scoala romaneasca din Lugoj a inceput sa functioneze in anul 1759, intr-o anexa a Bisericii Ortodoxe ridicata de comunitatea romaneasca din oras. Intre anii 1768-1769, cneazul Gavril Gurean a pus piatra de temelie a actualei cladiri unde in 1770 si-a inceput cursurile de scoala confesionala. Pe parcursul secolelor XIX-XX se presupune ca au avut loc extinderi ale cladirii, care au dat infatisarea actuala.  La inceput scoala a fost administrata de conducerea bisericii ordoxe Adormirea Maicii Domnului.... 

In aceasta scoala au invatat personalitati de seama ale istoriei si vietii culturale romanesti: fruntasul politic Coriolan Brediceanu, compozitorii Tiberiu Brediceanu si Filaret Barbu, scriitorul V.V.Delamarina, istoricul I.D.Suciu, filantropul Iosif Constantin Dragan si multi altii.De existenta ei si-au legat activitatea ca dascali V.Nicolescu, I.Vidu sau Timotei Popovici acestia fiind mari personalitati lugojene.In scoala a funcţionat incepand din 1868, una dintre primele biblioteci scolare din Banat . In anul 1911 are loc o extindere a cladirii prin adaugarea unui etaj si s-a dat infatisarea de astazi....Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....


Turnul Sfantul Nicolae - 1402 - Monument istoric

    Turnul  Sfantul Nicolae a fost ridicat in Sec. XIV-XV si apartinea de o fosta biserica-manastire ortodoxa mai veche .Unii istorici dateaza anul 1402 ca fiind anul constructiei si ca este o ctitorie a nobilului Nicolae Perian  de Lugoj .

     Vechea biserica a fost reconstruita in anul 1726 de catre Ioan Ratz de Mehadia folosind arhitectura baroca . Turnul Sfantului Nicolae este considerat cel mai vechi monument ortodox din Lugoj. In jurul biserici era vechiul cimitir ortodox aflat pe locul actual al liceului Iulia Hasdeu... 

       O data cu construirea Bisericii Ordoxe cu Doua Turnuri acestea au functionat o perioada in paralel pana in sec. XIX cand biserica de care apartinea turnul Sfantul Nicolae a fost demolata si cimitirul vechi a fost mutat pe locul actual de pe Str. Fagetului.... lasand loc unor noi conctructii .... Pe fatada turnului Sf. Nicolae se gaseste inscriptia "Aceasta biserica a fost recladita de mine, Ioan Rat de Mehadia, prefectul suprem al stralucitelor districte Lugoj, Caransebes si Lipova. Anul Domnului 1726, ziua 19 iunie." 

Sinagoga -1843 - Monument Istoric

         Sinagoga comunitatii evreiesti din Lugoj a fost construita in 1843 pe locul celei distruse  de marele incendiu din 1842 .Este o cladire cu o fatada sobra, incadrata de vitralii cu elemente geometrice. In schimb in interiorul cladirii se gaseste o adevarata arta a arhitecturii. 

Sinagoga -1843


     Lista monumetelor istorice a Lugojului in mod cert nu reflecta realitatea prin numarul mic de cladiri aflate pe lista monumentelor istorice ... si ar trebui cu siguranta marita. Exista orase mult mai mici ca Lugojul care au o lista a monumentelor istorice de 3 ori mai mare....vezi Oravita ...Sebes........