Lugosch          Architektur

PATRIMONIUL LUGOJULUI

Cladiri de Patrimoniu National si Local al Lugojului

Arhitectura veche Lugoj......Cladiri din Lugoj

©


Palatul Muschong -1927

Palatul Muschong -1927

     Cladire de patrimoniu local care ar trebui sa fie pe lista monumentelor istorice !!! ... Se remarca prin arhitectura deosebita si simbolistica , in trecut fiind sediul administrativ al fabricii Muschong , aceasta fiind cea mai mare fabrica de caramida si tigla din fostul judet administrat de Lugoj .....

     Palatul Muschong din Lugoj a fost contruit in perioada imediat urmatoare unirii, in jurul anilor 1926-1927, de catre arhitectul Ferenczik Aladar (1875-1945) pentru familia fabricantului Muschong. 

    Cladirea a fost folosita ca locuinta de familia Muschong (Jakob Muschong intemeietorul imperiului Muschong a murit in anul 1923), iar la parter se aflau birourile fabricii de caramida si cateva magazine.

       Este o cladire impozanta compusa din subsol, parte, etaj, mansarda, decorata cu 6 coloane prevazute cu capiteluri la nivelul frontonului de doua basoreliefuri cu scene identice reprezentandu-i pe zeii Mercur si Dionyssos cu cornurile abundentei. Este cea mai valoroasa cladire de pe aceasta strada....


Prefectura Lugoj - 1859  

Monument Istoric

        Palatul Prefecturii din Lugoj (situat pe fosta strada KOMITATSGASSE) a fost edificat intre anii 1843-1859 in actualul ansamblu urban protejat ca monument istoric P-ta I.C. Dragan si a functionat ca sediu administrativ al Comitatului Caras (1860-1880) , Comitatului Caras-Severin (1881-1919),  Judetului Caras-Severin 1919-1926, precum si a Judetului Severin (1926-1950). Este o cladire masiva ca suprafata, fiind una dintre cele mai mari constructii de tip administrativ  din Lugoj. Fatada este impunatoare, cu aspecte ale arhitecturii neoclasice. Ferestrele de la etajul I și II din partile laterale sunt separate de coloane ionice inserate in zidurile cladirii. In centru, in registrul de sus al cladirii, se pot vedea patru ferestre mari de nuanta gotica, cu mici ornamente semicirculare. Frontul corpului central este simplu, avand in partea superioara decoratii echilibrate ce dau cladirii distinctie si frumusete. S-au pastrat intacte scarile interioare si planseul, ce au fost executate din trunchiuri masive de stejar (cel putin asa era informartia in urma cu 3-4 ani). Are surprafata uriasa de peste 8500 mp ....demisol-parter-2 etaje-pod mansardarbil. 

         Dupa zeci de ani in care a fost o ruina in plin centru orasului, este vanduta in mod iresponsabil in 2006 mediului privat, cand putea fii inchiriata mediului privat sau aici sa functioneze o scoala dupa o restaurare....Este cea mai grava instrainare a Patrimoniului Lugojului dupa 1990 ....Lugojul a avut intre 1859-1947 o dezvoltare pe toate planurile: social , economic, demografic, cultural datorita acestei cladiri....adica intr-o perioada in care Lugojulul a fost resedinta de district, comitat, judet . Odata cu pierderea rolului acestei cladiri de sediu administrativ central (prefectura) a judetului , pentru care a fost construita coincide si decaderea orasului pe toate planurile....Centrul numai este la Lugoj....In prezent orasul functioneaza dupa o organizare facuta de '' epoca de aur'' din 1968 care a luat pe nedrept din importanta adminstrativa a Lugojului, anuland rolul regional al Lugojului dobandit din sec. XIV . Anul 1369 este prima atestare a Lugojului ca Centru Administrativ (localitatea Lugoj fiind atestata documentar in 1334 ) , mai exact din anul 1369 era sediul unui important District Romanesc cu 15-20 de localitati (sate ,targuri , cetati cum ar fi cetatea Jdioara...) si avea privilegii date de regi cu origini occidentale pentru lupta impotriva turcilor. Dupa 30 de ani de democratie inca functionam dupa adminstrarea zonala ''gandita" de comunisti in anul 1968, care nu da nici o sansa de dezvoltare accelerata Lugojului.

   ......Aceasta cladire face parte din istoria Lugojului si ar trebui cu prima ocazie sa revina in patrimoniul public al orasului ...acolo unde ii este locul ...este o cladire simbol al Lugojului.


Palatul Bejan - 1901-1902

 Monument Istoric

      Palatul Bejan al familiei nobiliare A­tha­na­sievici - Bejan a fost construit intre 1900-1901 pe actuala Str. Unirii, pe baza proiectului arhitectului Karl Hart intr-un stil eclectic si de baroc tarziu, cu elemente ale arhitecturii art nouveau, fiind una dintre constructiile reprezentative ale Lugojului .

      In 1902 se infiinteaza "DelMagyarorszagi bank" (Banca sud-ungara) care a functionat in palatul Bejan, banca preluata ulterior de catre Banca "Carasana".De asemenea la parter era cafeneaua Grand Caffe Corso una dintre cele mai selecte localuri din Lugoj in perioada ante si interbelica. 

    La parterul cladirii Bejan , unde este actualul magazin Femina , la inceput de secol era magazinul din Lugoj al celebrei fabrici de pantofi TURUL in perioada austro-ungara.

Palatul Parvy-Haberehrn sec. XIX

Palatul Haberehrn ... editare dupa o poza din 1941

      Palatul Parvy-Haberehrn  construit in 1897 in arhitectura Eclectica si este cu cativa ani mai vechi de cat palatul Bejan  . Are numeroase figurine si ornamnete pe fatada ...lucarne tip fereastra...balcoane frumos lucrate in fier forjat...in trecut a adapostit si centrala telefoanelor din oras pana la construirea actualei cladiri a Postei Romane ....La parter erau magazine cum ar fi magazinul de moda a lui Ferenc Stohr , magazinul lui Horger Ferencz si  mici ateliere in partea dinspre  spl. George Cosbuc...In spatele  cladirii in pasajul George Cosbuc se tinea o piata saptamanala unde se gaseau tarabe ale micilor comercianti .... Cladirea trebuie rapid renovata pentru ai reda stralucirea de altadata...

Palatul Poporului - 1904 

 Monument istoric

Monument istoric......

      Palatul Poporului a fost construit in 1904 pe Str. Andrei Saguna dupa planurile arhitectului Armin Villanyi si a gazduit sediul bancii comunitatii greco-catolice din oras si redactia ziarului Banat. Aici filosoful Camil Petrescu si-a inceput activitatea publicistica la Lugoj ca redactor sef al revistei Banatul, odata cu aparitia editiei cu numarul 16 din 18 mai 1918. In prezent au picat de pe fatada cladirii simboluri vechi....(Virtute & Labore).... .  Cladirea trebuie rapid restaurata pana se mai poate recupera ceva din fatada de altadata.

Biserica Reformata - 1907 

     Biserica Reformata din Lugoj a fost construita in 1907 dupa planurile arhitectiilor Sandor Pongracz si Armin Villanyi in stil neogotic.

A fost construita in stil neogotic iar finantarea a fost asigurata de fostul prefect al judetului Pogany Karoly...

Cladire de patrimoniu local care ar trebui inclusa pe lista monumentelor istorice .....

Palatul Episcopiei Reformate - 1906 

 Monument Istoric

Palatul Comunitatii Reformate a fost construit in 1906  de arhitectul Armin Villanyi....

          Palatul Comunitatii Reformate a fost construit in 1906 pe Str. Andrei Mocioni colt cu Str. Bucegi , proiectata de arhitectul regal Armin Villanyi . Este o constructie cu 2 etaje, parterul este inalt cu vitrine cu destinatie comerciala, iar etajele pentru apartamente de locuit. Fatada cladirii are aplicata din abundenta caramida de tip ''klincher'' de culoare ocruportocaliu. In holul cladirii se afla doua table de marmura care atesta momentul istoric al edificarii.La parterul "Palatului Reformat" au functionat o serie de magazine si farmacii cum ar fi: Recht & Schwarz - coloniale, Ignaz Sticsinszky - magazin de vopsele și pensule, Stefan Csorba - eletrotehnice si biciclete, farmacia "La Coroana" ("Zur Krone") a familiei Fischer, devenita după Unire "Banatul''.

Scoala Claustrului Surorile Notre Dame  -1876

in stanga Scoala Claustrului Surorile Notre Dame ... fosta scoala nr. 5

    Scoala Claustrului Surorilor Notre Dame de pe actuala Str. Alex. Mocionii a fost construita  in 1876 (cu extindere la inceputul sec. XX pe baza planurilor arh. Armin Villanyi ) cu sprijinul episcopului -catolic al Diecezei Cenadului -Alexander Bonnacz (1812-1889).

Palatul de Justitie - 1902

Cladire de patrimoniu national si local

....Palatul de Justititie 1902 ......arhitect Wagner Gyuala

     Palatul de Justitie este construit intre 1901-1902 pe actuala Str. 20 Decembrie 1989 si a fost proiectata de arhitectul Wagner Gyula unul dintre cei mai renumiti arhitecti din imperiul Austro -Ungar. Cladirea are un corp principal si doua curti interioare. Intrarea principala este flancata de doi pilastri cu capiteluri dorice. Acoperisul este decorat cu doua cupole acoperite cu solzi de zinc. Cladirea are anexat corpului principal si un corp de cladire care a avut destinatia de inchisoare....

...Arhitectul Wagner Gyula cu soţia sa...

     Wagner Gyula a fost un arhitect specializat in proiectarea de palate de justiţie si inchisori in Imperiul Austro-Ungar.Wagner Gyula s-a nascut intr-o familie de arhitecti la 28 noiembrie 1851, in Pesta, si a murit pe 15 octombrie 1937. Din punct de vedere urbanistic, acest loc oferea spatiul necesar pentru realizarea unui proiect de mare anvergura precum un Palat de Justitie, de forma dreptunghiulara cu ziduri groase si impenetrabile....

       A fost Palatul de Justitie al fostului comitat Caras-Severin , judetului Caras-Severin si judetului Severin cu capitala la Lugoj. 

.....Aceasta constructie a fost conceputa pentru administrarea unui intreg judet ...de aceea are aceste dimensiuni uriase...este o constructie care face parte dintr-o perioada de mult apusa a Lugojului....Are o suprafata atat de mare incat in prezent este subutilizata....

...... aceasta cladire impunatoare nu este pe lista monumentelor istorice...

Palatul Milcovici - 1912

.....Palatul Milcovici 1912 .....arhitect Milos Milcoviciu-in prezent cladire distrusa prin pierdcerea irecuperabila a ornamentelor....

In 1912
In 1912

         Palatul Milcovici a fost construit in 1912 in stilul urban al Imperiului Austro-Ungar cu o arhitectura Art Noveau de catre arhitectul Milos Milcoviciu, proiectant si beneficar al impozantei constructii. In paragina de zeci de ani o cladire care impresioneaza prin arhitectura sa deosebita si ar trebui inclusa urgent pe lista monumetelor istorice. Palatul Milcovici a adapostit ani buni clase primare de invatamant I-IV si internatul Liceului de Fete din Lugoj. 

      In aceasta cladire a locuit in perioada 1950-1972 celebra scriitoare lugojeana Anisoara Odeanu, autoare a mai multor volume de versuri, proza, romane precum "Călător în noaptea de ajun", "Domnişoara Lou si Trandafirul galben", Noaptea Creaţiei". Este o cladire de patrimoniu local care trebuie restaurata rapid.

Teatrul Traian Grozavescu 1900

Teatrul Traian Grozavescu 1900 ...

.....Teatrul a fost construit cu sprijinul comunitatii locale si nu numai...

     Teatrul Train Grozavescu a fost construit in perioada 1899-1900 pe actuala Str. Coriolan Brediceanu pe baza planului general pregatit gratuit de catre arhitectul regal sef al comitatului Sandor Laszlo . Este o cladire cu o arhitectura neoclasica , si datorita dificultatii proiectului pentru aceea perioada la constructia teatrului orasanesc au contribuit si arhitectii regali ai comitatului cu resedinta la Lugoj; Armin Villanyi , Karoly Elek, Mihaly Gombos.

     Designul interior al podelelor si scariilor din marmura a fost conceput de inginerul constructor Janos Bibet care a contribuit si cu cantitatea de marmura necesara , aceasta fiind proprietarul zacamantului de marmura de la Ruschita  .

      Initiativa construirii Teatrului Train Grozavescu a fost a lui Imre Jakabffy, comite de Caras Severin cu resedinta la Lugoj, care dupa ce a reusit sa obtina terenul pentru teatru a mobilizat populatia locala care a donat 24.000 de koroane pentru construirea teatrului....

       Cateva companii au contribuit in mod voluntar si partial gratuit la constructia teatrului prin donarea de materiale de constructie cum ar fi compania feroviara austriaca-maghiara, compania metalurgica Nadrager Eisen Industrie Geselschaft  de la Nadrag, compania Baiersdorf , antreprenorul Peter Melo, Mihaly Deme si Janos Oross. Valoarea totala a constructiei  s-a ridicat la 110000 de koroane....

Liceul Coriolon Brediceanu - 1896

Liceul Corional Brediceanu 

    Liceul are origini mai vechi , mai exact din 1837 cand intr-un corp de cladire aflat in zona podului  functioneaza o scoala de gramatica in limba latina de 4 ani. In 1850-1856 devine scoala gimnaziala cu predare in limba germana de 4  ani.  In 1861-1862 devine gimnaziu maghiar. Din 1919 devine Liceul Modern Real '' Coriolan Brediceanu '' .   Cladirea actuala a Liceului Coriolan Brediceanu aflata pe malul raului Timis din Lugoj, intr-o zona centrala cu o priveliste deosebita, a fost construita in stilul de arhitectura eclectic, intre anii 1895-1896, dupa planurile renumitului arhitect Alpar Ignac din Budapesta, de catre firma de constructii a lui Lajos Kotsis , un arhitect din Arad, in urma unei licitatii publice din anul 1895 pentru suma de 140000 florini ....in mijloc se afla o usa masiva de stejar, la etaj se afla figurine reprezentand pe Palas Athena si scarile interioare sunt din marmura masiva.  ...mai multe detalii aici

      Una dintre personalitatiile marcante care au absolvit acest gimanziu a fost renumitul aviator Traian Vuia....

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....

Palatul Gaspari

Cladire de patrimoniu local

Palatul Gaspari 1900

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....

      Palatul Gaspari construit cu elemente ale seccesionului  la inceputul anilor 1900 pe Str. Cuza Voda colt cu Str. Oltului a adapostit Casinoul Maghiar "Othon" (Othon Palota), devenit mai tarziu cunoscutul local de lux "Bristol", loc de intrevedere si sueta al intelectualitatii lugojene interbelice. Dupa al doilea Razboi Mondial, destinatia s-a schimbat, iar cladirea a fost integrata in sistemul sanitar al orasului. 

Banca de stat Oztrak magyar -Bank -1912 (actuala banca BCR)

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....

     Banca de stat austro-ungara (Banca Oztrak magyar -Bank) a fost construita in 1912 pe actuala str. Cuza Voda in stilul Art Nouveau al arhitecturii austro-ungare in locul unde unde era inainte o parcare de carute si se tineau reprezentatii de film in aer liber conform istoricului Heinrich Lay.

Banca de stat Oztrak magyar -Bank -1912 (actuala banca BCR-Lugoj)

BANCA LUGOSI NEPBANK -(MUZEUL DE ISTORIE) -1899

Banca Lugosi Nepbank - Muzeul de Istorie - 2019
Banca Lugosi Nepbank - Muzeul de Istorie - 2019

Monument Istoric 

     Banca Lugosi Nepbank a fost construita in 1899 , cunoscuta si sub numele de Banca Populara Lugojana a functionat pe str. Nicolae Balcescu. Aceasta a activat pana intre cele doua razboaie mondiale.

     Este o cladire construita in stil baroc cu o fatada  bogata in elemente ornamentale fiind cea mai valoroasa cladire de pe Str. Nicolae Balcescu.

Casino -1873 (Actualul sediu al Armatei)

Cladire de patrimoniu local care ar trebui sa fie monument istoric

      Cladirea Casino a fost construita in 1873 in stilul eclectic cu fatada corpului central de factura clasica si a fost construita in scop cultural .  Din 1920  este un sediu al armatei romane.

       Cladirea in trecut a avut o fatada mai aspectuoasa si ingrijita decat cea sobra din  prezent..  mici ornamente au disparut....a avut si un balcon din fier forjat pe fatada centrala a cladirii ...

     La parterul cladirii era Asociatia Comerciantilor Lugosi, iar la etaj era sediul unei societati culturale numita Casino ... in capatul strazii N. Balcescu dupa fosta Banca Lugosi Nepbank , in actuala cladire Pro Arte era sediul cafenelei Cafe Strasser.  

Catedrala Greco -Catolica 1854 

Monument istoric

......arhitect Ludwig Oettinger 

Catedrala Greco - Catolica 1854

    Catedrala Greco -Catolica poarta hramul "Coborarea Sfantului Spirit" si este un lacas de cult greco-catolic ce serveste drept catedrala a Eparhiei de Lugoj. Edificiul a fost construit intre anii 1843-1854 in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului L. Oettinger.

    Pictura initiala a fost realizata in anul 1868 de pictorul Moritz Breyer. Intre anii 1929-1934 pictura a fost restaurata de Virgil Simonescu si extinsa dupa planurile si pe cheltuiala episcopului Alexandru Nicolescu. Inaugurarea picturii refacute a avut loc in ziua de 7 octombrie 1934 in prezenţa regelui Carol al II-lea si a membrilor guvernului.

Eparhia Greco-Catolica -1853

        Episcopul Adalbertus a Falkenstein  in 1738  a propus Curtii Imperiale infiintarea, pentru romanii banateni pe care ii avea deja in pastorire, a unei eparhii catolice de rit oriental, iar pentru preotii care treceau la unire, acordarea tuturor drepturilor de care se bucurau si preotii catolici.

Eparhia Greco-Catolica -1853

   Urmasul Episcopului Falkenstein, Episcopul Stanislavich Nicolae, a propus si el Curtii de la Viena, in 1741, infiintarea fara intarziere a Episcopiei pentru romanii uniti, sugerand ca resedintă orasul Lugoj.  

......Materializarea acestor propuneri nu s-a facut decat peste aproape un secol, din cauza luptelor cu turcii si a altor imprejurari politico-sociale nefavorabile. In 26.11.1853 Papa Pius al IX-lea a intemeiat, prin bula Apostolicum Ministerium, Eparhia de Lugoj, care se intindea pe teritoriul comitatelor Caraş, Severin, Timiş-Torontal, Hunedoara si, partial, Arad si Alba. Sursa Biserica Romana Unita cu Roma , Greco-Catolica 

...in stanga se afla Palatul Puskin construit in 1890.....


Cladirea seminarului teologic greco-catolic Sfantul Vasile

      Cladirea institutului teologic greco-catolic din Lugoj a fost construita la inceputul anilor 1900  si este o cladire de mari dimensiuni care de aproape este greu de curpins si cu privirea   . A fost sediul institutului teologic greco-catolic pana in 1910 . In perioada interbelica a functionat  Scoală Normala de fete  , coordonata de Episcopia-greco catolica, iar in 1956-2000 in Casa de copii scolari.In momentul de fata cladirea este administrata de episcopie.Cladirea are doua impresionante turnuri care au oarecare asemnare cu turnurile actualei primarii iar in parte de sus se afla Mozaicul Sfantul Vasile cel Mare realizat din marmura de murano de artisti italieni si a fost pictat de  pictorul lugojean Virgil Simonescu . Cladire care ar trebui sa fie monument istoric.....

Hotel Dacia -1835

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric.....

      Hotelul Dacia a fost construit in 1835 pe  str. Alexandru Mocionii colt cu Cuza Voda si a avut numele Drei Rossen -Trei Trandafiri. Dupa revolutia de la 1848 a purtat numele de Kaiser Gasthaus -Casa de Oaspeti iar dupa 1867 in perioada austro-ungara a purtat numele de König von Ungarn -Regele Ungar . In 1914 a apartinut unui anume  Dezso Rados si avea 40 de camere , un restaurant si o cafenea la parter. Dupa instaurarea administratiei romanesti in 1919 isi schimba numele in Dacia denumire pastrata pana in zile noastre.Actuala fatada dateaza din 1906 in urma unor lucrari de renovare majora. 


        In 1890 se adauga un corp nou care a fost cunoscut sub denumirea de "gradina de vara''. In perioada 1848 pe zidurile Hotelului era afisat in trei culori '' Proclamatia Pasoptista''. Iar in perioada 1877-1878 Hotelul a strans medicamnete si echipament pentru armata romana care lupta in Bulgaria pentru Razboiul de Independenta. Aici au poposit numeroase personalitatii ale vremii cum au fost :Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Victor Eftimiu, George Enescu, Nicolae Titulescu, Gheorghe Marinescu, Octavian Goga, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Mihai Brediceanu, Corneliu Coposu.

CAZARMA CAVALERIEI AUSTRIECE -LUGOJ -1742 

Monument Istoric 

     Cazarma Cavaleriei a fost construita in 1742 in stilul barocului german  de catre administratia habsburgica pe Str. Memorandului  si reprezinta arhitectura militara din acea perioada a Banatului. Este una dintre cele mai vechi cladiri din Lugoj dupa turnul Sf. Nicolae. 

         La inceput a avut rolul adapostirii cavaleriei armatei habsburgice ,ulterior devine Cazarma Artileriei armatei austro-ungare si din 1920 Cazarma Artilieriei armatei romane...devenind prima cazarma de obuziere din Banat dupa unirea din 1918. Cladirea a fost edificata de Franz Anton Leopold Poz von Engelshofen guvernatorul militar al Banatului in perioada 1740-1757.

     Dupa anul 1990 a servit ca depozit pentru diferite firme sau ca mici magazine si prin lipsa de responsabilitate/pasiune fata de patrimoniul local a suferit transformari radicale prin demolarea unor corpuri de cladire la inceputul anilor 90 ''din darnicia unor pasionati ai Lugojului ''. Ce a mai ramas din cazarma este intr-o avansata stare de degradare...greu de reprodus in cuvinte.....Ultima renovare care a fost una superficiala a fatadei a avut loc in urma cu zeci de ani. Recent a ajuns pe lista monumentelor istorice unde trebuia sa fie inca de la inceputul anilor 90....deoarece face parte din istoria locala Lugoj.

Planurile Cazarmei Cavaleriei LUGOJ 1767-1771.          

Kavalleriekaserne in Lugosch samt Nebengebäude und Abwasserkanäle 

 Sursa Arhivele Nationale Austriece

Cazarma Regala Honved - Principele Nicolae - 1884

Cazarma Regimentului 8 Honved- Principele Nicolae -Lugoj

     Cazarma Regala Honved a fost construita in anul 1884 si se afla pe strada Banatului colt cu str. Comuna din Paris si a apartinut regimentului 8 infanterie Honved din cadrul imperiului austro-ungar . Dupa 1919 cazarma a fost folosita de armata romana si a purtat numele de Principele Nicolae , denumire care se putea vedea pana nu demult pe frontispiciul cladirii... 

   Cazarma are dimensiuni uriase si este impartita pe 3 corpuri mari de cladiri . Corpul 1 are amprenta la sol de 1190 mp si suprafata cu tot cu etaj de 2381 mp . Corpul 2 format din fostele grajduri de cavalerie are suprafata de 484,90 . Corpul 3 in forma de L are suprafata de 805 mp . Curtea interioara este de 6871 mp si mai are alte 4 cladiri de dimensiuni mai mici cu rol administrativ. In 1919 acest corp de cladiri poarta denumirea de Cazarma Principelui Nicolae si aici erau cazati soldatii si caii cavaleriei ofiterilor.....

    Cazarma Regimentului 8 Honved se invecina cu cazarma Arhiducele Josepf (cladirea actuala a Jandarmeriei ) construita in anii 1890 pentru pentru Brigada 46 de Infanterie Honved, pe locul unei mai vechi cazarmi ....

Cazarma FoHerzog Jozsef  - Lugoj  - 1890

    Cazarma FoHerzog Jozsef ( Arhiducele Josef ) din Lugoj de pe str. Banatului (pe parte stanga a strazii ...) este construita in anii 1890 acolo unde inainte era un camp de instructie al unei mai vechi cazarmi si permitea construirea unei asemenea constructii . Vechea cazarma initiala compusa din siruri lungi de baraci de lemn si un corp de caramida aflat pe locul actual al cazarmei din anii 1890, a fost construita probabil in jurul aniilor 1790 de noile autoritati administrative din imperiul habsburgic formate dupa infiintarea Comitatului Caras (1778-1779) cu resedinta la Lugoj .Comitatul Caras se intindea de la Mures, in nord, pana aproape de Dunare, in sud, integrand localitatile montanistice, inclusiv Moldova Noua. Incepand cu 1780 este pentru prima data cand Lugojul administeaza o asemenea suprafata ....In anul 1780 Comitatul Caras a fost organizat in cinci cercuri: Bulci, Capalnas, Lugoj, Carasova si Oravita . In extremitatea sa sud-vestica, cuprindea localitati care azi se afla in Serbia. Orasul Lugoj era resedinta de Comitat si in acelasi timp si de District Administrativ (Cerc administrativ) iar comitele suprem in 1780 era Josef Haller. Deci era justificata construirea acestei cazarmi in contextul suprafetei uriase  care o administra capitala regionala Lugoj incepand cu 1778-1779...

    Construirea cazarmei FoHerzog Jozsef in anii 1890 de pe str. Banatului (sediul actul al Jandarmeriei Romane ) pentru Brigada 46 de Infanterie Honved si a cazarmei Regale Honved (aflata pe colt cu str. Comuna din Paris ) in 1884, vine in contextul unificarii comitatelor Caras si Severin in Comitatul Caras - Severin din anul 1880 cu resedinta tot la Lugoj si al desfintarii regimentelor de granita . ... Din anul 1880 orasul Lugoj, devenea resedinta celei mai mari regiuni din istoria sa administrativa, de la 1369 de cand este amintit pentru prima data ca centru districtual ...Regiunea administrata de Lugoj (Comitatul Caras-Severin ) ocupa locul doi ca suprafata in fostul regat maghiar din administratia austro-ungara. Deci se impunea ca si forta de aparare si ordine publica sa fie pe masura spatiului administrat.

     In trecut era o cladire impozanta si avea o cu totu alta fatada decat o are in prezent. Cele doua corpuri mari de pe ambele parti ale strazii Banatului au fost construite pentru a asigura administrarea intregului judet cu resedinta la Lugoj. In partea dinspre strada erau 3 cai de acces in interior azi zidite....si deasupra un impozant acoperis ... ''nivelat'' de vechile autoritati comuniste...Ferestrele cu ornamentele exterioare si-au pierdut de mult originalitatea vechii cladiri si au fost schimbate fara a tine cont de nici un aspect al cladirii...parca amintind de cenusiul blocurilor construite al perioadei comuniste care de altfel i-au nivelat impozantul acoperis ...ce arata o slaba administrare a imobilului uratind aspectul public al strazii. Cum Lugojul azi pe nedrept numai este capitala de judet ...aceasta avand si urmari ale dezvoltarii orasului.... actuala cladire este subutilizata ...structura centrala a fortelor de ordine(jandarmarie) fiind concentrate in actuala resedinta de judet. Ca de altfel majoritatea cladirilor administrative ale orasului in prezent sunt subutilizate deoarece ele au fost concepute pentru a administra un judet si nu doar un oras (vezi fostul Palat de Justitie ...fosta Prefectura...concepute pentru un judet/comitat intreg ) ...

Palatul Vertes - 1837


Cladire care ar trebui sa faca parte dintr-un patrimoniu local protejat..... 

    Palatul Vertes a fost construit in 1837 de comuninatea svaba cu destinatie initiala de gimnaziu iar in 1896 devine proprietatea farmacistului Ludwig Vertes si care ii da cladirii infatisarea de astazi dupa lucrari de modernizare si extindere . La parter era o farmacie numita '' La Vulturele  Alb'' cu veche traditie in Lugoj fiind fondata in 1789 , aceasta fiind cunoscuta ca cea mai veche farmacie din Lugoj . Cea mai veche farmacie din Banat era la Timisoara din 1735 si avea denumirea " La Vulturele Negru '' .

    Ultima farmacie inchisa in 2014 care a mai functionat in Palatul Vertes , inca mai pastra mobila veche cu specific farmaceutic din lemn special de cires din 1882. ....

Scoala Populara de Arta - 1842 - Fostul spital al Lugojului

Scoala Populara de Arta -1842

     Cladirea Scolii Populare de Arte a fost construita in 1842 unde a functionat vechiul spital al Lugojului iar in 1871 cladirea a fost reconstruita. In perioada interbelica devine Filarmonica ca mai apoi sa poarte denumirea de Conservator. In 1926 Ion Vidu il invita pe Filaret Barbu sa infiinteze Conservatorul la Lugoj  in aceasta cladire la initiativa administratiei locale din aceea perioada .Filaret Barbu a absolvit clasa de dirijori (Kappelmeisterschule) a maestrului Rudolf Nilius a Conservatorului din Viena ajunge la Lugoj.Primii pasi s-au facut cu doua sectii: pian si vioara. Profesori erau pianistul Adalbert Hauptmann si fiica sa Alice, maritata Hartmann - la vioara. Alice a studiat la celebra Schuola Cantorum din Paris.  

        In 1930 Filaret Barbu reuseste sa mai atraga doi muzicieni de mare clasa: pianista Clara Vojkicza si tenorul George Dippon, prima scolita la Conservatorul din Budapesta, al doilea, absolvent al clasei de canto la Conservatorul "Monteverdi" din Milano. Ulterior li se adauga Anton Alexof, instructor de fanfara, care devine profesor la clasa instrumente de suflat, apoi Ana Felsmann (pian), Charlotte Litsek (coregrafie), Ioan Bacau, Petru Schmidt, Ioan Vatamaniuc si Zoltan Hegyesy, ultimul fiind un violonist scolit la Conservatorul de la Budapesta.In primul an erau 65 de elevi apoi sa ajuns la cateva sute. Intre anii 1941-1943 ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, Conservatorul lugojean a redevenit ce a fost in urma cu o suta de ani, si anume spital.....


Scoala Anisoara Odeanu -1895

Scoala Anisoara Odeanu

       Scoala Anisoara Oderanu a fost construita in 1895 situata pe doua nivele- parter si etaj, dispunand si de un subsol generos, este construita din caramida, cu plansee metalice cu corpuri de umplutura si are finisaje clasice: tencuieli, zugraveli, pardoseli din parchet, mozaic in spatiile de circulatie si marmura masivă la trepte , tamplarii din lemn. 

       Fatada este tratata cu profile, ancadramente si decoratiuni. Din 1906 s-a trecut la invatamantul pana la clasa a VI-a. Din anul 1918 denumirea scolii este Scoala Primara nr. 1, cu limbile de predare germana si maghiara.

       Dupa reforma invatamantului din 1948 se numeste Scoala Generala nr. 3, cu clasele I-VII cu limba de predare germana.De la intâi septembrie 1956 si pana in 1959 functioneaza sub denumirea de "Scoala Medie Nr. 4", cu predare germana. La intai septembrie 1959 a fost inglobata in "Şcoala Generala Nr.5" fiind un complex scolar cu trei limbi de predare( romana, germana, maghiara). Din data de 1 septembrie 1964 functioneaza de sine statator si se numeste "Scoala Generala Nr.6", cu limbile de predare romana si germana, functionand cu clasele I-VIII. Incepand cu data de 1 septembrie 1998 denumirea scolii devine "Scoala cu clasele I-VIII Nr.6 Anisoara Odeanu"

Capela Sfantu Stefan - 1781 

Monument Istoric

       Capela Sfantu Stefan - Romano-Catolica a fost construita in 1781 .......reconstruita in actualul loc in 1879 si se afla pe actuala Strada Alexandru Mocioni langa Palatul Muschong. Ea a fost mutata de pe vechea strada Stefanigasse (Traian Grozavescu ) deoarece prin dezvoltarea orasului incurca circulatia. Locul actual pentru reconstruire de pe str. Cernei colt cu str. Alexandru Mocioni a fost oferit de Stefan Koszal.

Biserica Romano Catolica  ( Biserica fostei manastiri a minoritilor ) - 1733 

Monument istoric

Biserica Sfanta Treime....
Biserica Sfanta Treime....

Biserica Romano Catolica -Biserica Minorita

     Pe data de 14 Iunie 1733 a fost pusa piatra de temelie care a fost sfintita de catre Mayer Gabor, canonic al diecezei de Csanád. Ca hram al bisericii a fost aleasa sarbatoarea Sfintei Treimi. Sub biserica s-a construit si o cripta. Primul calugar ingropat acolo a fost Pater Storkovics Pius care a murit pe data de 06 august 1736. La scurt timp a murit şi capelanul acestuia, Hiacinthus a Ponte, la 22 noiembrie 1737. La inceput plafonul bisericii era din lemn iar deasupra sanctuarului se afla un turn patrat, din lemn. Clopotele au stat instalate pana in anul 1805 pe o schela din lemn, langa biserica. A fost pustiita de turci in 1788 .Imparatul austriac Iosif al II-lea, care a ascultat Sf. Liturghie la Lugoj pe data de 05 Octombrie 1788, a promis sprijin pentru refacerea patrimoniului biserici.

     In anul 1796 s-a inceput construirea turnului. Acesta, impreuna cu cupola au fost terminate in anul 1814. Ceasul din turn a fost instalat de ceasornicarul Spindler Josef si a batut pentru prima data ora pe data de 28 Mai 1829 la ora 12.00, spre bucuria orasului. Conform recensamantului din anul 1900, existau In Lugoj 7439 de credinciosi romano - catolici. 

 

        Prima electrificare in biserica a fost in anul 1928 iar in 1932 s-au inceput lucrarile de largire si renovare a bisericii si s-au incheiat in 1933 . Atunci s-au adaugat cele 2 turnulete aflate pe fatada de la strada. Lungimea bisericii avea sa fie de 35 m, iar latimea de 12 m. Stilul bisericii este un baroc tarziu combinat cu elemente de clasicism.Clopotele au fost electrificate in anul 1974. Ultimul calugar minorit a fost Pater Elmar Kroner, pana in anul 1992. De atunci parohia este administrata de catre preotii diecezei de Timişoara. Sursa Parohia Romano-Catolica Lugoj

Claustrul fostei manastiri a minoritilor - 1733  

Monument istoric

Claustrul fostei mănăstiri a minoriților -1733
Claustrul fostei mănăstiri a minoriților -1733

Este un ansamblu de foste chilii a fostei manastiri a calugarilor minoriti. 

    Cladirea administrativa a bisericii Romano Catolice are la baza o cladire construita in sec. XVIII, un vechi han numit Vulturul Negru si este cu spatii de locuit la etaj si spatii comerciale la parter.

Cladirea administrativa a bisericii Romano-Catolice ..locatia fostului Han Vulturul Negru

Vechiul Teatru 1835

Monument Istoric

         Vechiul Teatru declarat Monument Istoric aflat in apropierea fostului han Vulturul Negru a fost construit de franghierul Anton Liszka in 1835 si proiectata de Franz Pumberger . In noiembrie 1846 are loc un concert in acest teatru al marelui Franz Liszt conform studiilor intreprinse de lugojeanul muzicolog si organist Frantz Metz . Franz Liszt este considerat unul dintre cei mai mari pianisti din toate timpurile ....Alipita de aceasta in 1884 in aceasi arhitectura neoclasica sticlarul Parvy L. construieste cladirea de la intersectia Str. Alexandru Mocioni cu Str. Bucegi care a adapostit Cafeneaua Royal si ulterior Cafeneau Amigo (cunoscuta sub acest nume multa vreme....) Parvy este cel care a avut jumatate de case si terenuri de pe Str. Magnoliei si a fost un om deosebit de bogat ....in 1891 actuala Str. Magnoliei a purtat numele sau pana in 1920......    


Casa Bela Lugosi din Lugoj

Bela Lugosi - Bela Ferenc Dezso Blasko - Lugoj

        Bela Lugosi (1882-1956) celebrul actor s-a nascut la Lugoj in data de 20 octombrie 1882 si a locuit in vremea copilariei pe actuala Str. Bucegi, Nr. 6 din Lugoj demolata recent in zilele noastre . Bela Lugosi cu numele sau real Bela Ferenc Dezso Blasko , este cunoscut ca fiind primul actor care a interpretat personajul Dracula. El a luat numele de "Lugosi" in 1903 pentru a-si onora locul de nastere Lugoj. Bela Lugosi a jucat in vara anului 1927 pentru prima data in rolul Dracula intr-o productie de teatru Broadway . Ulterior a aparut in primul film Dracula din 1931 regizat de Tod Brownin dupa o adapatare a romanului Brak Stoker . La 26 iunie 1931, Lugosi a devenit cetatean naturalizat al Statelor Unite. Printre alte productii de film ca actor principal a jucat in The Black Cat (1934), The Raven (1935) si Son of Frankenstein (1939) ....


Primaria Municipiului Lugoj  - 1903-1905

  Cladirea Primariei Municipiului Lugoj a fost construita intre 1903-1905 pentru Administratia Financiara a Comitatului Caras -Severin cu resedinta la Lugoj pana in 1919 sub administratia imperiului austro-ungar si intre 1919-1926 sub administratie romana  iar intre 1926-1950 sediul Administratiei Financiare a judetului Severin cu resedinta la Lugoj...

Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....in prezent sediul Primariei Municipiului Lugoj

 Cele doua turnuri cu steaguri din partea frontala a cladirii amintesc de epoca medievala a vechilor castele din Europa Occidentala.

Biserica Ortodoxa - Ardormirea Maicii Domnului 1759-1766 

Monument Istoric

Monument Istoric 

        Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" din Lugoj a fost construita in 1759-1766 cunoscuta si sub denumirea populara de "Biserica cu două turnuri" de obercneazul Gavril Gurean.

      Este o constructie in stil baroc de dimensiuni impresionante: lungimea 42 m, latimea 21,5 m, inaltimea totala ajungand la 57 de metri, iar usile portal ating 3,8 metri.

    Acoperisul este in forma de semicerc, invelit in foi de arama, Pardoseala este pavata cu placi de kelheim.

    Lacasul de cult adaposteste cinci clopote. In turnul stang se gasesc trei clopote, iar in cel drept cele doua clopote mari.  

ctitorul bisericii si scolii nr.3 - obercneazul Gavril Burean (a fost administrator a mai multor sate romanesti sub autoritatea austriaca in districtul Lugoj)

Scoala Gimnaziala , Nr. 3 - 1770

    Prima scoala romaneasca din Lugoj a inceput sa functioneze in anul 1759, intr-o anexa a Bisericii Ortodoxe ridicata de comunitatea romaneasca din oras. Intre anii 1768-1769, cneazul Gavril Gurean a pus piatra de temelie a actualei cladiri unde in 1770 si-a inceput cursurile scoala confesionala. Pe parcursul secolelor XIX-XX se presupune ca au avut loc extinderi ale cladirii, care au dat infatisarea actuala.  La inceput scoala a fost administrata de conducerea bisericii ordoxe Adormirea Maicii Domnului

     In aceasta scoala au invatat personalitati de seama ale istoriei si vietii culturale romanesti: fruntasul politic Coriolan Brediceanu, compozitorii Tiberiu Brediceanu si Filaret Barbu, scriitorul V.V.Delamarina, istoricul I.D.Suciu, filantropul Iosif Constantin Dragan si multi altii.De existenta ei si-au legat activitatea ca dascali V.Nicolescu, I.Vidu sau Timotei Popovici acestia fiind mari personalitati lugojene. In scoala a funcţionat incepand din 1868, una dintre primele biblioteci scolare din Banat . In anul 1911 are loc o extindere a cladirii prin adaugarea unui etaj si s-a dat infatisarea de astazi....Cladire care ar trebui sa fie monument istoric....

Turnul Sfantul Nicolae - 1402 - Monument istoric

Monument Istoric

    Turnul  Sfantul Nicolae a fost ridicat in Sec. XIV-XV si apartinea de o fosta biserica-manastire ortodoxa mai veche . Unii istorici dateaza anul 1402 ca fiind anul constructiei si ca fiind o ctitorie a nobilului Nicolae Perian  de Lugoj .

     Vechea biserica a fost reconstruita in anul 1726 de catre Ioan Ratz de Mehadia folosind arhitectura baroca . Turnul Sfantului Nicolae este considerat cel mai vechi monument ortodox din Lugoj. In jurul biserici era vechiul cimitir ortodox aflat pe locul actual al liceului Iulia Hasdeu... 

       O data cu construirea Bisericii Ordoxe cu Doua Turnuri acestea au functionat o perioada in paralel pana in sec. XIX cand biserica de care apartinea turnul Sfantul Nicolae a fost demolata si cimitirul vechi a fost mutat pe locul actual de pe Str. Fagetului.... lasand loc unor noi conctructii .... Pe fatada turnului Sf. Nicolae se gaseste inscriptia "Aceasta biserica a fost recladita de mine, Ioan Rat de Mehadia, prefectul suprem al stralucitelor districte Lugoj, Caransebes si Lipova. Anul Domnului 1726, ziua 19 iunie." 

Posta Veche -Actuala Biblioteca Municipala 

    Posta Veche din fostul Lugoj Roman   a fost  construita la sfarsitul sec. XIX , colt cu straziile V. V. De La Marina si I.Creanga  a gazduit pana in 1964 posta locala. Aici a functionat si telegraful orasului iar intr-un corp al cladirii a functionat si prima centrala telefonica din oras incepand cu anul 1902. Tot aici a functionat si telegraful orasului...In trecut str. V. V. Delamarina se numea Brauhausgasse -Strada Berariei in 1856 care se intindea din actuala Piata Victoriei si pana la colt cu Strada Timotei Popovici. Numele Brauhausgasse se trage de la fabrica de bere din Lugoj care a functionat pe aceasta strada pana la mijlocul sec. XIX conform istoricului Heinrich Lay...Fabrica de bere a fost prima fabrica industriala a Lugojului , exceptand morile si fabrica de lana ....

Fabrica de bere  din Lugoj 

    Fabrica de bere de la Lugoj se afla pe locul actual de la nr. 37 de pe Strada Victor Vlad Delamarina si este o constructie de inceput de sec. XIX....Fabrica de bere in Lugoj a fost prima fabrica industriala din Lugoj exceptand moara imperiala (cunoscuta ca fiind moara spaneasca) contruita odata cu instalarea administratiei habsburgice in sec. XVIII. Conform istoricului Heinrich Lay in cartea sa Lugojul Mosaic este mentionat anul 1748 cand a fost construita prima fabrica de bere si tot in cartea sa Istoria Strazilor De La Inceput Pana In Prezent este mentionata ca data inceputul de sec. XVIII. Functionarea fabricii de bere din Lugoj din sec. XVIII se datora ca in Lugoj incepand cu 1718 erau cantonate in permanenta un numar mare de trupe austriece, avand ca scop deservirea acestora si evitarea declansarii unor epidemii datorate de faptul ca zona era mlastinoasa iar in zona Lugoj cursul raului Timis inca nu beneficia de lucrari de regularizare si indiguire ... Desigur ea era de nivelul targusorului Lugoj . Fabrica de bere de pe aceasta strada o constructie de inceput de sec. XIX si a functionat pana la mijlocul sec. XIX. Ulterior a aparut alta fabrica de bere dar in alta zona a orasului cu denumirea de Lugos....In prezent nu se cunoasc date foarte multe despre fabrica din sec. XVIII sau nu sunt oferite publicului larg....  

Capela Romano - Catolica -Sfantul Donatus din Dealul Viilor  - Lugoj  -1758 

Biserica/Bisericuta Grofului din Lugoj  - Die Donatus Kapelle 
 

     Capela Romano-Catolica Donatus din Dealul Viilor Lugoj  este ctitoria lui Graf Johann Francisc von Soro sub hramul de Sfantu Donatus. Contributia materiala la ridicarea capelei a fost asigurata de socrul sau Hubner David care era consilier al admnistratiei cezaro-craiesti din Banat dar in actele bisericesti ca si ctitor  este trecuta doar familia Soro , aceasta fiind si proprietara terenului din Dealul Vii. Constructia bisericii a inceput la 4 iulie 1758 si a fost terminata si sfintita la 18 septembrie aceluiasi an de episcopul Engel . Conform istoricului Heinric Lay in lucrarea sa Die Donatus Kapelle - ein verschwundenes Symbol von Lugosch,din Lugoser Heimatblatt Nr. 4, an 1997 pe fatada bisericii se putea vedea blazonul familei Soro. Numele de Sfantul Donatus nu a fost ales intamplator ca hram al Capelei..... Sf. Donatus in religia Romano-Catolica este sarbatorit pe 7 August si este protector al viticulorilor, vinului si vitei de vie, aparator impotriva furtunilor, fulgerelor si grindinei .... deci pentru a proteja suprafete vaste de vita de vie care se intindeau odata pe aceste terenuri....in trecut proprietatea unor oameni cu stare in oras cum era marea familie nobiliara Soro. In anul 1763, Anastasia, vaduva lui David Hubner, a depus la o banca din Viena, 300 florini. Dobanda anuala de 5% a fost folosita pentru intretinerea capelei. Ulterior, capela ajunge pe mana familiei Trautenberg, nepotul a lui Hubner . Capela din 1836 a trecut in proprietatea orasului, care a gestionat si capitalul sumei de 990 de forinti, suma la care s-au ridicat banii depusi in anul 1763 la banca vieneza . In anii ''iluminati'' 1970-1980 biserica este distrusa  si vandalizata sub ochii indolenti ai autoritatiilor... asa a mai disparut o particica din istoria orasului...                                     

...extras din catalogul Josephus Klapka cu evidenta  Eparhiei de Cenad care atesta ca ctitor al Bisericii din Dealul Viilor Lugoj familia Soro in 1758...

        Contele Johann Francisc Soro ctitorul bisericii din dealul viilor Lugoj , se naste la Often (Buda) - Ungaria in anul 1730 fiind fiul Contelui Johannn Sebastian Soro acesta fiind un comandant al fortelor habsburgice din Banat . Contele Johann Francisc Soro provine dintr-o mare familie nobiliara cu traditie in arta razboiului . Contele Johann Francisc Soro urmeaza cariera tatalui sau prin frecventarea unei scoli militare si se angajeaza in armata imperiala austriaca sub comanda parintelui sau Johannn Sebastian Soro , participand impreuna la razboiul austriac de succesiune (1740-1748). La finalizarea razboiului de succesiune , in anul 1748 Contele Johann Francisc Soro era deja un tanar locotenent, si este mutat in regimentul de infanterie Deutschmeister , iar in 25 octombrie 1756 este ridicat la gradul de maior.

       Contele Johann Francisc Soro se remarca in lupta de la Kolin din 18 iunie 1757 , dintre Austria si Prusia , unde desi ranit grav castiga batalia si il infrange pe Frederic al II al Prusiei. Pentru curajul sau in aceasta lupta decisiva de salvare a Imperiului Austriei in lupta cu Prusia, a fost promovat la data de 24 august 1758, in grad de locotenent-colonel iar la data 4 decembrie 1758 a fost decorat la Curtea Imperiala din Viena cu Crucea de Cavaler al Ordinului Maria Tereza. Contele Johann Francisc Soro este primul militar de cariera care primeste aceasta inalta distinctie de Crucea de Cavaler al Ordinului Maria Tereza si a ramas de atunci cea mai mare disctintie militara din Imperiul Austriei. Ulterior acestui eveniment Johann Francisc Soro a avut o ascensiune rapida in cariera militara promavand pana la varful armatei imperiale, devenind colonel in 09.02.1759, general-maior in perioada 12.01.1760-12.11.1768 si ajunge la gradul de maresal, general de cavalerie in 24.04.1805 , a fost si comandant suprem al fortelor militare din Banat.

Basorelieful de pe Monumentul DeutschmeisterDenkmal din Viena  , in memoria Contelului Soro

       In Viena exista un monument in amintirea evenimentelor importante din istoria regimentului Deutschmeiste  , ridicat in 1906 dupa planurile arhitectului Anton Weber. Pe unul dintre cele trei basoleriefuri ale monumentului este figura Contelului Johann Francisc Soro in timpul luptei de la Kolin (18 iunie 1757). Ziua luptei de la Kolin a devenit "Traditions Tag" pentru actualul Regiment de Vanatori Viena (urmasul regimentului Deutschmeiste) pe care o comemoreaza si astazi.

Sinagoga -1843 

 Monument Istoric

Sinagoga construita in 1843 - Monument Istoric

         Sinagoga comunitatii evreiesti din Lugoj a fost construita in 1843 pe locul celei distruse  de marele incendiu din 1842 .Este o cladire cu o fatada sobra, incadrata de vitralii cu elemente geometrice. In schimb in interiorul cladirii se gaseste o adevarata arta a arhitecturii. 


     Lista monumetelor istorice a Lugojului in mod cert nu reflecta realitatea prin numarul mic de cladiri aflate pe lista monumentelor istorice ... si ar trebui cu siguranta marita. Exista orase mult mai mici ca Lugojul care au o lista a monumentelor istorice de 3 ori mai mare....vezi Oravita ...Sebes........

© Preluarea partiala sau integrala a articolelor se face cu citarea sursei si informarea administratorului la rubrica contact