
Casa Armin Villany
Casa Armin Villany
Imobilul de pe Str. Magnoliei (fosta Parvy gasse) aflat la nr. 15 a fost proprietatea lui Armin Villanyi (1875-1954), arhitect si inginer in cadrul Biroului Regal de Arhitectura de Stat din cadrul Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj. Biserica Refomata -1907, Teatrul Orasenesc-1900 (impreuna cu mai multi arhitecti si ingineri constructori), Palatul Institutului de Credit-Poporul - 1904, Palatul Comunitatii Reformate - 1906 si alte obiective care sunt opera sau contributia lui Armin Villanyi, unele dintre ele fiind si in alte localitatii, un exemplu in acest sens fiind Palatul Comunității de Avere din Caransebes construit in anul 1901 sau mult mai tarziu in anul 1935 strandul acoperit din Szeged. Armin Villanyi este un arhitect vast care in urma unor studii istorice bibliografice amanuntite ar putea avea numele unei strazi din Lugoj, avand in vedere ca buna parte din cariera lui a profesat si a locuit la Lugoj...

Casa Armin Villany - str. Magnoliei
Date locale despre arhitectul Armin Villany
Primele articole aparute in presa si publicatii despre arhitectul Armin Villanyi, pe care le-am citit au fost prin anii 2010-2012 si care povesteau cu mult patos si entuziasm local despre marile opere urbanistice proiectate de acesta, intr-un mod ce starnea curiozitatea orcarui lugojean interesat de istoria locala, dar nimic de locatia unde a locuit acesta in Lugoj. Desi multe lucruri mentionate la vremea respectiva nu erau in tocmai cu realitatea sau incomplete, asta datorita accesului redus la surse de informare si trebuie sa stim ca din anii 1890 arhiva din Banat era centralizata direct la Budapesta iar dupa anul 1919 o mare parte din arhiva comitatelor din Banat a fost transferata si la Szeged odata cu mutarea vechii administratii ungare. Deci informatiile de plan local erau foarte sumare si putini istorici sau pasionati, acum 20-30 de ani erau foarte exacti in informatii, dar care au avut rolul lor si erau un punct de plecare in identificarea adevarului istoric... In acest sens un exemplu din punctul meu de vedere este istoricul Heinrich Lay, cu aspecte simple si inedite despre Lugoj (desi nu a avut acces la arhivele digitale din prezent) ale carui date istorice sunt in mare parte foarte exacte si in ziua de azi, acesta avand acces neconditionat printre altele la arhiva cronologica a Bisericii Minorite din Lugoj, care incepand cu anii 1720 consemna majoritatea evenimentelor importante din Lugoj. Baza de date a lui Heinrich Lay este de altfel si sursa de inspiratie din prezent pentru multi istorici in completarea operelor lor.

Identificarea casei din Lugoj a arhitectului Armin Villanyi...

Revenind la casa lui Armin Villanyi, o prima curioziate a fost unde a locuit acesta, dupa renumele care il avea pe plan local, primul gand era ca trebuie sa fie un imobil impozant si cu o arhitectura deosebita...Pe plan local pana in 2019 nu exista nici o informatie publica referitoare la casa unde a locuit Armin Villanyi, desi s-a vorbit mult despre acest arhitect. Asta pana la inceputul anului 2019 cand datorita unei arhive digitale de la Cluj, am aflat un paragraf dintr-un ziar din anii 1920, informatia referitoare la faptul ca sotia lui Armin Villanyi, Dora Sternlicht il chema in judecata pe acesta pentru 3 imobile din Lugoj, pentru ce s-a dovedit ulterior a fi un partaj de divort in instanta. De la acest mic paragraf din ziar s-au aflat cateva date despre familia lui Armin Villanyi si s-a inceput cautarea caselor detinute de acesta (in numar de 3 !!!). De mentionat ca dupa anul 1919, Armin Villanyi in urma instalarii noii administratii a parasit Lugojul si a ales administratia din Ungaria care dealtfel ii era mai familiara. Datele in arhiva de la Cluj erau foarte sumare si erau specificate nr. topografice ale imobilelor care numai corespundeau cu datele topografice din ziua de azi. Pe baza acestor date se putea identifica doar ca imobilele erau in Lugojul german si un perimetru destul de mare de cautare ce pornea din zona Hotelului Dacia si se intindea de-alungul strazilor Bucegi si Coriolan Brediceanu, pana in zona Parcului George Enescu. Identificarea imobilelor lui Armin Villanyi a fost facuta impreuna cu ajutorul unui bun amic topograf si care din aproape in aproape, cautand in arhiva cartii funciare in timpul sau liber, intr-un interval de cateva luni de zile, numere vechi de carti funciare inchise si care nu aveau vreun corespondent direct cu nr. de carte funciara la zi. Surpriza a venit in mai 2019 cand s-au gasit cele 3 imobile si era mentionat numele arhitectului Armin Villanyi. Un imobil era pe str. Magnoliei la nr. 15 si celelalte doua pe str. Bucegi la nr. 26 s
Casa arhitectului Armin Villanyi ....

Imobilul de pe str. Magnoliei (fosta Str. Parvy gasse) la nr. 15 a fost proprietatea si domiciliul faimosului arhitect Armin Villanyi si a sotiei sale Dora Sternlicht in perioada austro-ungara. Casa arhitectului Armin Villanyi este relativ modesta, comparativ cu obiectivele urbanistice proiectate de acesta dar valoroasa prin arhitectura bine conservata si in prezent, specifica aniilor 1900 caselor familiale din Lugoj. Casa de pe str. Magnoliei, nr. 15 a fost construita in anul 1900 de Armin Villanyi in stilul de arhitectura seccesion maghiar si care se integreaza intr-un aliniament perfect al caselor de pe str. Magnoliei. La intrare in imobil dinspre frontul stradal, deasupra portii de lemn (dealtfel foarte bine conservata de actualii proprietari) se poate vedea initiala arhitectului sub forma literei A. In anul 1923 acest imobil in urma unui partaj este trecut pe numele fetelor (minore la aceea vreme) a acestui arhitect si anume Stela Villanyi si Elisabeta Villanyi, iar in 1930 avea sa treaca in proprietatea Bisericii Reformate cu destinatia de Parohie, destinatie care o pastreaza si astazi.
Arhitectul Armin Villanyi a mai avut in zona doua case (construite in 1882) cu terenurile aferente, cumparate de acesta in 1902 pe str. Bucegi (fosta Kirchengasse-str. Bisericii) la nr. 26 (fostul Bella Gold) si la nr. 28. ...Imobilul de pe Str. Bucegi , nr. 26 a fost proprietatea unui anume Petrovici Mihai, ulterior a lui Milencovici Luiza care in 1902 o vinde lui Armin Villanyi. In prezent cele doua imobile de pe Str. Bucegi nu mai pastreaza arhitecura care au avut-o la inceput de sec. XX ... ( mai 2019...)
Gabriel Ciupa