AUREL VALEANU 

AUREL VALEANU

Lugoj

     Aurel Valeanu (1869-1929) s-a nascut la 11 mai 1869 la Istrau (zona Satu Mare), in familia parohului greco-catolic local Teofil Valeanu si a Terezei Sincai. Aurel Valeanu a inceput studiile gimnaziale la liceul romano-catolic din Oradea si a terminat studiile liceale la liceul de stat din Baia Mare. A studiat apoi dreptul la Academia Regala de Drept din Oradea intre anii 1890-1894 si ulterior in perioada 1894-1899 isi continua studiile juridice la Facultatea de Drept si Stiinte Politice din Budapesta obtinand titlul de doctor in drept .

      In 1900 Aurel Valeanu s-a stabilit ca avocat in Lugoj unde se implica in viata politica , culturala si nationala a romanilor. In 1901 s-a numarat printre fondatorii ziarului Drapelul proprietatea editorului Valeriu Braniste , iar printre redactori ii intalnim pe dr. Corneliu Jurca, G Noaghea, N. Juganaru , Atanasie Bogatian, Caius Brediceanu . Publica doua suplimente literale Drapelul literal 1904 si Revarsat de zori 1913.

    In 1905 Aurel Valeanu este vicepresedinte al filialei asociatiei de cultura ''ASTRA'' din Lugoj avandul ca director pe Caius Brediceanu sipe Valeriu Braniste, George Popovici, Ioan Boros ca secretari. Asociatia Astra cu sediul central la Sibiu isi deschide in 1896 primul sediul din Banat la Lugoj si avea ca rol emanciparea culturala si politica a romanilor. La 1911 in filiala Astra de la Lugoj in calitate de membra este amintita si sotia sa Alexandrina Valeanu. O alta functie pe care a indeplinit-o avocatul Valeanu in domeniul cultural este si cea de presedinte al Asociatiei Ion Vidu....

  In 1907 in cabinetul de avocatura al Aurel Valeanu il regasim ca angajat pe Petru Groza, acesta fiind proaspat abolvent al universitatii din Budapesta, cel care avea sa devina prim ministru si sef al statului la inceputul perioadei comuniste .(vezi publicatia Tribuna 2008) 

   In 1908 documentele vremii il amintesc pe Aurel Valeanu ca fiind unul dintre actionarii filialei bancii Albina formata prin fuziunea cu banca Lugojana. Filiala lugojeana a Bancii Albina intre 1908-1914 se va ocupa cu coordonarea afacerilor din intreg Banatul infiintand filiale in multe localitati ..

    Avocatul Aurel Valeanu a facut parte din elita romaneasca alaturi de Caius Brediceanu, Ion Vidu, George Dobrin, Valeriu Braniste si alti luptatori pentru drepturile romanilor. Unul dintre copii sai Caius Valeanu nascut in 1902 la Lugoj , a ajuns un diplomat de cariera fiind licentiat in drept al Universitatii din Bucuresti (1925) si intra in Ministerul Afacerilor Straine in calitate de atasat de legatie in marile capitale din Europa. Prietenia dintre tatal sau si Valeriu Braniste a facut ca si Caius Valeanu sa fie un apropiat al copiilor acestui patriot. Caius Valeanu a demisionat si emigrat in Occident in 01.01.1948 din cadrul Ministerului Afacerilor Straine in semn de protest fata de abdicarea regelui Mihai I si proclamarea republicii comuniste.... 

    In convocarea adunarii generale 15.06.1911 a membrilor Partidului National Roman din Comitatul Caras- Severin si a comitatelor vecine care s-a tinut la Lugoj in gradina de vara a hotelului Concordia il regasim si pe avocatul Aurel Valeanu . (ziarul Romanul 115/1911 - Arad)

    Aurel Valeanu a facut parte din delegatia de 1228 de membri alesi in Marea Adunare Nationala a Romanilor care au hotarat Unirea cu Regatul Romanei in 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia . ....Dintre membri oficiali ai delegatiei au fost si lugojenii Valeriu Braniste, Caius Brediceanu, Tiberiu Brediceanu, George Dobrin, Frentiu Valeriu, Imbroame Avram, Novac Traian. Aurel Valeanu a fost ales sa faca parte si din Marele Sfat National Roman constituit la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia , acesta fiind organul administrativ provizoriu pana la unirea definitiva cu Romania. 

   La 25 august 1919 cu ocazia alegerilor pentru desemnarea conducerii Partidul National Roman filiala Lugoj in sala marte a Prefecturii , Aurel Valeanu este ales vicepresedinte al acestei formatiunui alaturi de Andrei Ghidiu si presedintele Gheorghe Popovici. 

  In 1919 cu ocazia primelor alegeri parlamentare din Romania Mare il regasim pe Aurel Valeanu ales in Parlamentul Romaniei Mari ca deputat al partidului National Roman din judetul Caras -Severin cu resedinta la Lugoj -Gazeta Transilvaniei 9 noiembrie 1919 . Aurel Valeanu a fost si senator pana in 1929 din partea judetului nou format Severin cu resedinta la Lugoj....

Gabriel Ciupa 

* Pentru documentare s-a folosit si editorialul -Oameni si locuri din Satmar de Viorel Campeanu