ARMIN VILLANYI 

ARMIN VILLANYI - Arhitectul regal al regiunii Lugoj

...la inceput de Sec. XX

       Armin Villanyi (1875-1954) , arhitect al Oficiului Regal de Arhitectura din Comitatul Caras -Severin cu sediul in Lugoj , a fost unul dintre cei renumiti arhitecti al regiunii administrative Lugoj.... format in Budapesta acum 120 ani....Spre deosebire de ziua de astazi in trecut nu oricine devenea arhitect in administratia Lugoj .... in sec. XIX si inceputul sec. XX a contat vasta pregatire si cultura din domeniul arhitectural.....

      Biserica Refomata -1907, Teatrul Municipal-1900 (impreuna cu mai multi arhitecti), Palatul Institutului de Credit al Poporului -1904, Palatul Reformat-1906 sunt opera arhitectului Armin Villanyi  . O buna parte din arhitectura din zona centrala (ce s-a mai pastrat...) se datoreaza acestui renumit arhitect care a fost scolit in capitalele occidentale Viena si Budapesta.

       Armin Villanyi a fost unul dintre cei mai mari arhitecti al regiunii Lugoj (Comitat Caras-Severin) , multe din cladirile din centrul vechi al orasului au fost proiectate de acesta sau au avut avizul si amprenta acestuia.Este arhitectul care a dat actuala infatisare a centrului orasului si nu numai....In semn de respect o strada ar putea sa ii poarte numele acestui mare arhitect.

CASA ARMIN VILLANYI din Lugoj 

       CASA ARMIN VILLANYI . Imobilul de pe Str. Magnoliei (fosta Str. Parvygasse) la Nr. 15  a fost proprietatea faimosului arhitect regal al orasului Armin Villanyi si a sotiei sale Dora Sterlicht din perioada austro-ungara. Casa a fost construita in 1900 de acest mare arhitect folosind arhitectura Art Nouveau in stilul Seccesion care era la moda in aceea perioada de inceput de Sec. XX. in Europa Occidentala. Ca si istorie a proprietatii se poate spune ca in 1923 acest imobil este trecut pe numele fetelor(minore la aceea vreme) a acestui arhitect si anume Stela Villanyi si Elisabeta Villanyi, iar in 1930 avea sa treaca in proprietatea Bisericii Reformate avand destinatia de Parohie care o pastreaza si astazi. Arhitectul Armin Villanyi a mai avut in zona doua case (construite in 1882) cu terenurile aferente cumparate de acesta in 1902 pe Str. Bucegi (fosta Str.Kirchengasse-Str. Bisericii) la Nr.26 (fostul Bella Gold) si la Nr. 28 . ...Imobilul de pe Str. Bucegi , Nr. 26 a fost proprietatea unui anume Petrovici Mihai, ulterioar a lui Milencorvici Luiza care in 1902 o vinde lui Armin Villanyi .. In prezent cele doua imobile de pe Str. Bucegi nu mai pastreaza arhitecura care au avut-o la inceput de Sec. XX....In trecut aceste trei imobile comunicau intre ele si accesul se facea fie din Str. Magnoliei sau din Str. Bucegi. Se poate spune ca este o informatie in premiera pentru zilele noastre asta ca pentru ca nu se stia exact unde acesta a detinut imobile in Lugoj, desi a fost cel mai mare arhitect pe care Lugojul l-a avut ...ARMIN VILLANYI   ( mai 2019...)

© Preluarea partiala sau integrala a articolelor se face cu citarea sursei si informarea administratorului la rubrica contact