Armin        Villanyi 

ARHITECTI CARE AU SCRIS ISTORIE IN LUGOJ

          Lugojul in domeniul urbanistic al patrimoniului local asteapta in momentul de fata o echipa cu decizii administrative .... formata din arhitecti , istorici si pasionati de arhitectura locala care sa fie buni cunoscatori ai istoriei locale Lugoj si care sa intocmeasca planuri concrete de Protejare a Patrimoniului Local Lugoj ... 


Arhitecti care au contribuit la dezvoltarea orasului Lugoj.....

Cei mai renumiti Arhitectii ai Lugojului.....

Armin Villanyi 1875-1954- Arhitect regal al resedintei Lugoj pana in 1919

          Armin Villanyi (1875-1954 ) unul dintre cei mai renumit arhitecti regali al regiunii administrative Lugoj  (fostul Comitat Caras-Severin).... a fost format in capitalele occidentale ale vremii acum 120 ani....Spre deosebire de ziua de astazi in trecut nu oricine devenea arhitect in orasul Lugoj .... in sec. XIX si inceputut de sec. XX a contat vasta pregatire si cultura din domeniul arhitectural.....

        Biserica Refomata, Teatrul Municipal, Palatul Institutului de Credit Poporul, Palatul Reformat sunt creatia lui arhitectului Armin Villanyi. 

        Armin Villanyi a fost un arhitect care si-a pus amprenta pe multe din cladirile din centrul vechi al orasului Lugoj care au fost proiectate de acesta sau au avut avizul acestuia.

Alessandro Cavolini 

Alessandro Cavolini este arhitectul regal al cetatii Lugoj in 1552 dupa modelul vauban....

         In 1552 au loc noi operatiuni de fortificare a cetatii Lugojului sub conducerea Banului Ioan Glesan dupa planurile arhitectului italian Alessandro Cavolini din Urbino.Din acest an cetatea are o noua infatisare dupa modelul vauban si consta dintr-un fort interior de piatra, de forma patrata si de o fortificatie exterioara din palisada, in formă de trapez, avand la colturi bastioane. In exterior, palisada era inconjurata de un canal alimentat din albia raului Timisului.

Iosif Ternovits 

Iosif Ternovits s-a nascut la Lugoj si a fost cel mai renumit arhitect constructor de biserici si monumente funerare  din Banat. A proiectat printre altele si casa lui Iosif Constantin Dragan din Lugoj de pe Str. 20 Decembrie 1989 (fosta Timisorii)....

Wagner Gyula 

Palatul de Justitie este construit intre 1901-1903 pe actuala Str. 20 Decembrie 1989 si a fost proiectata de arhitectul Wagner Gyula unul dintre cei mai renumiti arhitecti din imperiul Austro -Ungar.

Ferenczik Alader 

Palatul Muschong din Lugoj a fost contruit in perioada imediat urmatoare unirii, in jurul anilor 1926-1927, de catre arhitectul Ferenczik Aladar pentru familia fabricantului Muschong.

Karl Hart 

Palatul Bejan familiei nobiliare A­tha­na­sievici - Bejan a fost construit intre 1900-1901 pe actuala Str. Unirii, creatia arhitectului Karl Hart .

Milos Milcoviciu 

Palatul Milcovici a fost construit in 1912 în stilul urban al Imperiului Austro-Ungar o arhitectura Art Noveau de către arhitectul Milos Milcoviciu, proiectant si beneficar al impozantei constructii.

Ludwig Oettinger 

Catedrala Greco -Catolica poarta hramul "Coborârea Sfantului Spirit" si este un lacas de cult greco-catolic ce serveste drept catedrala a Eparhiei de Lugoj. Edificiul a fost construit intre anii 1843-1854 in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului L. Oettinger.

Ludwig Tischler 

Palatul Klein sau '' Casa cu Cainele negru'' construit in 1895 , cunoscut de lugojeni ca si fostul '' Chimicale '' din P-ta I. C. Dragan 

Anton Tomin

       A fost arhitect al orasului Lugoj in vremurile " mai moderne ale orasului " ....a fost un mare pasionat al istoriei locale Lugoj ,bun profesionist, iubitor si cunoscator al arhitecturii orasului Lugoj. De asemenea un mare colectionar de poze si vederi cu orasul Lugoj de la inceput de sec. XX...ceea ce spune multe despre pasiunea lui pentru Lugoj... Cat a fost arhitect al orasului Lugoj a depus eforturi considerabile pentru protejarea arhitecturii locale incepand din centru pana la marginea orasului.....De un astfel de arhitect pasionat de istoria locala si protejarea patrimoniului local ar avea nevoie  Lugojul si in ziua de astazi......